Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Interjú: Dévényi Ágával, az OVERknits tervezőjével

2017. február 15. - Antalfy Krisztina

"Olyan termékeket szeretnék készíteni, amelyek mindennapjaink részévé válnak és főleg: szerethetőek."

A kötött darabokért már kislány korom óta vonzódom. Imádatom talán akkor alakult ki bennem, amikor egészen fiatalon engem is megtanított kötni a nagymamám. Legnagyobb örömömre ezek a különleges darabok sosem mennek ki a divatból, olyannyira nem, hogy a vastag fonalból kötött, óriásszemű sálak és takarók továbbra is óriási lázban tartják a divat és a lakásdekorációk világát. Így nem volt kérdés, hogy elhozom számodra is Dévévényi Ágát, e művészet jeles képviselőjét, az OVERknits fonalblog és webáruház alapítóját, aki kötögető bloggereként azon munkálkodik, hogy mindazok számára, akiknek a fonal, a kötés szenvedély, ne csak alapanyagokat, hanem új lehetőségeket is bemutathasson.

cww.png

Kínálatában újrahasznosított szári selyem és banán fonalak is megtalálhatóak, de természetesen a giant knitting, armknitting technikához szükséges akril fonalak értékesítését is végzi. A nagy érdeklődésre való tekintettel 2017-ben Budapesten a Magnólia Műhelyben, illetve Székesfehérváron is indít workshopokat, ahol egy OVERknits sálat és párnahuzatot készíthetünk el, arm knitting technikával.

Helló Ága!

Kérlek, mesélj kicsit magadról, hogy jött ez a nagy szerelem a fonalak iránt?

Kislányként tanultam meg a kötés és horgolás alapjait, szeretett nagymamámtól. Először a Barbie baba kapott komplett ruhatárat, aztán kb. 9 évesen kötöttem az első pulcsit magamnak. Emlékszem narancssárga volt, vastag fonalból és gyöngyöket kötöttünk rá Édesanyámmal. Szóval mindig is fonalak vettek körül, amikor gyermekeim születtek, időt is tudtam szakítani a megvalósításokra.

1wcka3cyqr.jpg

Mit jelent számodra a kötés?

Elvonulást, önkifejezést, inspirációt, játékot. Én ebben találtam meg az alkotás örömét, a flow-t.

Mikor született az OVERknits márka, és mi a küldetése?

Az OVERknits tavaly szeptemberben indult el, hogy az óriásfonalból készített divat és home dekor termékeimet hirdesse. Letisztult, de látványos kiegészítőket álmodtam, amelyek különleges társaink lehetnek a hétköznapokban: akár sálként, akár párnaként ölel minket. Olyan termékeket szeretnék készíteni, amelyekkel a kortárs kötött alkotások a mindennapjaink részévé válnak és főleg: szerethetőek.

Milyen színekkel, kötésmintákkal dolgozol a legszívesebben?

Szeretem az élettel telt színeket és az egyszerű mintákat. Az óriásfonal túlméretezettsége nem bírja el a szofisztikált mintákat, az én ízlésem szerint legalábbis nem. Ha kellően mutatós a fonal nincs is szükség rá.

16106042_399664253707205_9113423421337887645_n.jpg

Mit találunk az OVERknits kínálatában?

Az OVERknits jelenlegi fashion termékpalettája sapkából és 3 fazonban elérhető körsálakból, kámzsákból illetve klasszikus hosszú sálakból áll. A home dekor kínálat a szokásos takarón kívül szőnyeget, párnát, székpárnát, puffot, kosarat, kaspót és fali dekorációt takar, de még vannak ötleteim. Ezek a kötött kiegészítők gyerekszobába is használhatóak, illetve a kiskedvencek részére cica- és kutyakuckót is készítek.

Mi az, ami megfog a hétköznapokban és inspirál a munkád során?

Mi nem? A fonalazás mára életformává vált. Néha úgy érzem, mintha mindenben képes lennék meglátni a fonalat vagy a kötöttség lehetőséget...ez már több, mint hobbi, nincs mese.

Ha bárkinek tervezhetnél, akkor ki lenne az?

Nincs olyan, akinek nem terveznék. Ugyanakkor szívesen dolgoznék olyan tervezővel, aki kombinálná a hagyományos anyagokat az én kötöttségeimmel. Izgalmas lenne.

14925786_362936734046624_5067328929834325736_n.jpg

A tél tökéletes időszak a kötésre, de van már ötlet tavaszra?

A lakberendezési termékek időjárástól függetlenül szívmelengetőek, de fióknyi ötlet vár még megvalósításra! Több anyaggal is kísérletezem, amelyeket szintén a hagyományos kötési és horgolási technikákkal tervezek végleges formába kreálni.

Ha bárki kedvet kapna egy kis kötögetéshez, tudsz benne segíteni bármilyen tanfolyam keretein belül?

Sok termékemet karkötéssel készítem; ez egy viszonylag fiatal vonal a kézimunka világában és rengeteg lehetőséget rejt. A méretek és a könnyen elsajátítható technika miatt, szinte azonnali sikerélménnyel gazdagodnak azok, akik részt vesznek a workshopjaimon. Ezek jó hangulatú közösségi élmények, ahonnan mindenki a saját maga által készített kincsével távozik.

16425709_406726036334360_4588937800276579379_n.jpg

Min dolgozol jelenleg, mik a jövőbeni terveid?

Ahogy említettem anyagokkal kísérletezgetek és igyekszem tökéletesíteni a termékeimet. Szeretném minél előbb megmutatni a komplett termékpalettát, a releváns fórumokon, közben igyekszem teljesíteni a megrendeléseimet.

Végezetül 5 dolog rólad…

Kedvenc könyv?

Nem tudok egyet mondani. Kedves íróim vannak, akikhez jó visszatérni: Vonnegut, Ulickaja, Singer, Faludy.

Zene, ami mindig kikapcsol?

A rockzene, élőben, az kikapcsol.

A legfinomabb étel, amivel levesznek a lábadról?

Bármilyen étel levesz a lábamról, ha azt nem én készítettem. A húsmentes ételeket szeretem és a hummuszt minden mennyiségben.

Legszebb darab, amit kötöttél?

Sosem szépet, hanem vagányat szeretnék kötni, ami szerethető. A kislányomnak készített épp aktuális mindig tetszik, mert rajta minden szép.

A legszebb emléked?

Két gyermekem van. Szerinted? Hát persze, hogy az ő születésük a legszebb pillanatai az életemnek!

16406878_409571212716509_2660612411367741332_n.jpgnevtelen_3_93.pngTovábbi információ:
OVERknits

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr4912262808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása