Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Így vezess, hogy vezethess a közúton!

2017. május 19. - Antalfy Krisztina

Ford Driving Skills for Life

Nézz körül a világban! Az élet tele van gyönyörű dolgokkal, de sajnos túl törékeny, így elég egy óvatlan mózdulat, hogy mindaz, amit eddig biztosnak hittél az életedben, pár pillanat alatt eltűnjön. A baleseti hírek hallatán mi emberek hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy amíg távol van tőlünk a baj, addig nem kell foglalkoznunk vele, hisz minket biztos nem ér majd tragédia. Aztán jön egy telefonhívás, és minden megváltozik. Mi tehetünk hát, hogy megelőzzük a szerencsétlenséget? Irassuk be gyermekeinket a Ford Driving Skills for Life elnevezésű ingyenes tréningsorozatára!  

forddrivingskills2.jpg

Dolgozó nő vagyok,  jól működő kapcsolattal, gyerek nélkül, de sok-sok munkahelyi stresszel és egy súlyos baleseti tragédia emlékével. Mielőtt elmesélném neked, hogy miért is tartom fontosnak a Ford Driving Skills for Life elnevezésű ingyenes tréningsorozatot, ejtek egy gyors, ám annál személyesebb kitérőt.

snowy-roads_1.gif

1996. december 23. Én már javában a Karácsonyra készülődtem, amikor a barátnőm felhívott, hogy ugorjunk el – az akkoriban még működő – közeli videotékába. Jókedvűen tartottunk hazafelé, amikor hirtelen minden elsötétedett. Semmire sem emlékszem, nagyon gyorsan történt minden, csupán képkockák ugranak be ma is. Egy sürgősségi osztályon ébredtem fel, ahol nővérek rohangáltak körülöttem és egy orvos elnézést kért, mert le kell vágja a kedvenc farmeromat rólam. Mire teljesen magamhoz tértem túl voltam a műtéten, és ráeszméltem, hogy kórházban fekszek: elütöttek. A balesetet egy fiatal srác okozta, akit az akkori időjárási következmények sodortak bajba. Azonban, ami neki a rossz látási viszonyokat okozta – nagy hó, havazás – az nekem megmentette az életem.

guy-texting-and-driving.jpgKép

Ezt a kis személyes kitérőt azért iktattam be a posztba, mert szerettem volna kicsit közelebb hozni számodra mindazt, amiért valójában világra jött a Ford Driving Skills for Life elnevezésű ingyenes tréningsorozat.  

Mindenkinek a kezében ott a lehetőség

Hazánkban a 25 évesnél fiatalabbak közel 25%-a sérül meg vagy veszíti életét közlekedési balesetben, ezért a Ford Magyarország az ORFK- OBB- vel együttműködve a 18-24 éves korosztálynak szóló hosszú távú ingyenes tréningprogramba kezd, hogy megelőzhetőek legyenek ezek az esetek.

_nai2697.jpg

- Évente a magyar fiatalok közel 14 százaléka szenved autóbalesetet, többnyire figyelmetlenség és a rutin hiánya miatt.
- Közúti balestek jelentik a legnagyobb veszélyt a 18-24 éves korosztályra.
- A hatóságokkal együttműködve idén első alkalommal szeptember 17-18 között 320 fiatal számára indít ingyenes vezetéstechnikai és közlekedésbiztonsági tréninget a Ford.
- Világszerte több mint 1 000 000 fő vett részt Ford DSFL képzésen.

******

A Ford Alapítvány által világ 40 országában sikeresen működő Ford Driving Skills for Life elnevezésű ingyenes tréningsorozat 2017-ben Magyarországra is megérkezik – jelentették be május 11-i Közlekedési Kultúra Napján. A társadalmi szerepvállalás program célja, hogy segítse a 18-24 év közötti friss jogosítvánnyal rendelkező fiatalokat a vezetési gyakorlat megszerzésében, hogy elkerülhessék az autóbaleseteket. Az első évben 320 fiatalt várnak a szervezők. A közúti közlekedés jelenti a legnagyobb veszélyt a fiatalokra: Magyarországon évek óta ez az első számú halálozási ok, a felmérések szerint korcsoport közel 14% százaléka okozott már balesetet.

safe_hangover_suit_hu.jpg

Mellbevágó statisztikák bizonyítják, hogy a 18-24 éves korosztály közel kétszer akkora eséllyel veszíti életét a közutakon, mint a többiek, körükben Európa szerte ez a vezető halálok. Ezért is vagyunk nagyon büszkék, hogy a Ford Driving Skills for Life CSR-programot  végre Magyarországon is elindíthatjuk. Az ingyenes vezetéstechnikai oktatás során a vezetés közben adódó vészhelyzetekre próbáljuk felkészíteni a fiatalokat, hiszen a jogosítvány megszerzése csak egy dolog, a járművezetői rutin elsajátítása viszont hosszútávú folyamat. A szeptember 17-18-án szervezett vezetéstechnikai tréningünk már a világ minden táján bizonyított, így biztosra vesszük, hogy a fél napos képzést követően a tapasztalatlan fiatal sofőrökből is magabiztos autóvezetők válhatnak.  Érdekes, kreatív és mindenek előtt hatékony programmal várjuk a jelentkezőket." - mondta Györke Orsolya, a Ford Driving Skills for Life magyarországi menedzsere.
unnamed_7.jpg

A Ford Driving Skills for Life  programot 2003-ban az USA-ban, az amerikai közlekedési hatósággal együttműködve indította el az autógyár. Mostanra pedig 40 országban tartanak sikeres tréningeket világszerte, összesen több mint 1 000 000 fiatal számára biztosítva gyakorlati képzést.  2013-as európai bevezetése óta - 12 millió eurós befektetéssel - kontinensünkön is több mint 20 000 friss jogosítványosnak segítettek már, és hazánkban is hosszútávra terveznek. A 4, egyenként félnapos tréningre szeptemberben kerül sor, de az érdeklődők már most is regisztrálhatják érdeklődésüket a http://www.drivingskillsforlife.hu weboldalon. A Ford DSFL-hétvégén a fiatalok az autókezelési ismeretek mellett megtanulják a közlekedési veszély helyzetek, illetve a zavaró tényezők felismerését és kiküszöbölését is. A tréningen kreatív szemléltetőeszközök és számítógépes szimulációk is segítik fejlődésüket. Továbbá a Ford a Meyer‑Hentschel Intézettel közösen kifejlesztett ittas vezetést és droghasználatot, sőt idéntől a másnaposságot szimuláló öltözeteinek kipróbálása is a program része. A Ford európai kutatása szerint ugyanis a fiatalok jelentős része vezetett már ittasan, vagy pedig illegális szerek hatása alatt, esetleg másnaposan.
dsfl_hangover_suit_04.jpg

"Szó szerint kijózanítóak a hazai közúti balesetekkel foglalkozó statisztikák. 2015-ben a hazai közutakon összesen 16 331 személysérüléses baleset történt, melyek 14%-át, 2277-et 25 évesnél fiatalabbak okoztak.  A 200.000 jogosítvánnyal rendelkező, ebbe a korosztályba tartozó személy továbbá nemcsak a balesetek okozója, de számos esetben ők az áldozatok is. 2015-ben a közutakon 21 543 ember sérült meg vagy vesztette életét, akik közül 5338 fő, azaz 25% szintén 25 évnél fiatalabb volt. A Rendőrségnél szomorúan látjuk, hogy a fiatalok meggondolatlansága milyen veszélyt jelent saját, és a közlekedésben részt vevő többi szereplő számára is. Üdvözöljük a mostani kezdeményezést, és minden támogatást biztosítunk a Ford Driving Skills for Life képzéssorozathoz." - mondta Kiss Csaba, rendőr alezredes az ORFK-OBB képviseletében.

forddsfl_2015_fra_04.jpg

A Ford Driving Skills for Life képzés során azonban nemcsak a törvényileg szabályozott veszélyforrásokról esik majd szó, de a szervezők kiemelt figyelmet szentelnek a másnapos vezetés témájának, ami a részegséghez közeli mértékben befolyásolja a volán mögötti teljesítményt. Kiemelt szerep jut a vezetés közbeni közösségi médiahasználatból és a telefonálási szokásokból adódó veszélyeknek is. A Ford kutatása szerint a 18-24 éves korcsoportba tartozó autóvezetők 13 százaléka ül autóba egy-egy buli után, és 43 százaléka SMS-ezik, 36 százalékuk telefonál, 11 százalékuk néz mobilon videókat vagy szelfizik vezetés közben.

forddsfl_forddrinkdrivesuit_01.jpg

„Az európai fiatalok halálozási okai között az első helyen szerepel az autóbaleset *

ezért kiemelten fontos, hogy a friss jogosítvánnyal rendelkezők minden segítséget megkapjanak ahhoz, hogy gyakorlott autóvezetőkké váljanak. A tréning programját a nemzetközi szakértőcsapattal közösen állítottuk össze, a magyar hatóságok bevonása mellett, így ténylegesen a hazai valóságra szabtuk az elméleti, a gyakorlati, illetve a demonstrációs részeket is. A képzés során a számítógépes játékok, és a virtuális valóság is a segítségünkre lesz, valamint a drogok és az alkohol hatásait demonstráló öltözettel, illetve a megváltozott útviszonyok és extrém időjárás által okozott veszélyek szimulálásával zajlik majd az izgalmas felkészülés" - mondta Albert Péter vezetéstechnikai szakértő, a DSFL program vezető trénere.

_nai2874.jpg

A Ford és a közreműködő hatóságok remélik, hogy a programban minél több magyar fiatal vesz majd részt, hiszen a közutak biztonsága mindannyiunk érdeke és a rutin megszerzése, illetve megtartása életeket menthet. A félnapos, ingyenes program mellett 11 kisfilm szolgál hasznos vezetéstechnikai tanácsokkal az Online Akadémia keretében a  http://www.drivingskillsforlife.hu weboldalon.
(* World Health Organisation Global Status Report On Road Safety 2015)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr4512525413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása