Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Többé nem kell a szirénától megrettenj!

2017. június 24. - Antalfy Krisztina

Többé nem kell körbe-körbe nézelődni

Mind ismerjük azt a stresszes érzést, amikor a forgalomban meghalljuk a sziréna hangját, és próbáljuk megállapítani, honnan közelít a megkülönböztető jelzést viselő jármű – hiszen ha nem adunk neki időben utat, azzal feltartjuk, és bajt okozhatunk másoknak.
distracted-emergency-vehicle-driver-motion-blur-fire-truck-erik-underbjerg-630x420.jpg

A Ford most kifejlesztett egy technológiát, ami a rendőr-, mentő- és tűzoltóautókból egy jelet küld a közelben tartózkodó autósoknak, így azok pontosan tudják, merről érkezik a jármű, és milyen messze van.
tumblr_n08gtvmvqa1qgtwwto1_400.gif

Itt látható a technológia működés közben:

2015-ben az Egyesült Királyságban 475 olyan közúti baleset történt, amelynek egyik elszenvedője egy megkülönböztető jelzést viselő jármű volt.* Az új megoldás viszont hangjelzéssel és a műszerfalon felvillanó fényjellel figyelmezteti az autósokat, sőt idővel arra is képes lehet, hogy optimális megoldást javasoljon arra, hová húzódjanak le, ha biztonságosan utat akarnak adni.

A vészhelyzeti szolgálatok munkájában nagyon fontos tényező az idő, ez a technológia pedig értékes másodperceket jelenthet számukra,” vélekedett Christian Ress, a Ford Kutatási és Fejlett Tervezési Központjának önvezető technológiákért felelős műszaki szakértője.
oqqgxicinz5nmy3ubptw.jpg

A Ford ezen a héten mutatja be Szirénázó Járműre Figyelmeztető technológiáját a UK Autodrive tesztsorozatban. A UK Autodrive az egymással kommunikáló járműveket vizsgáló projekt, amit a brit kormány 20 millió fonttal támogat, s amelyben 16 partner vesz részt a tech-iparágak, az autógyártók, a helyi hatóságok és a tudományos intézetek részéről.

“A West Midlands Tűzoltóság arra törekszik, hogy öt percen belül kiérjen a súlyos tűzesetek és balesetek helyszínére. Az ehhez hasonló, járművek közti kommunikációt javító technológiák segítségével sokkal hamarabb nyújthatunk segítséget, amikor baj történik,” mondta el Peter Allington, a West Midlands Tűzoltóság munkatársa.
auto-drive-14.jpg

A Ford egy technológiát is tesztel, amely a balesetveszélyre figyelmezteti az útkereszteződéshez közelítő autósokat. A Kereszteződésben Ütközésre Figyelmeztető rendszer lényege, hogy az autó megosztja pozícióját a közelben tartózkodó (és ugyanezzel a technológiával felszerelt) többi járművel, s ennek alapján kikalkulálható egy ütközés esélye. Ha a rendszer valósnak ítéli az ütközésveszélyt, mindkét vezetőt figyelmezteti, hogy lassítsanak vagy álljanak meg. Ilyen helyzet lehet, ha oldalirányból egy olyan autó tart a kereszteződés felé, amely nem veszi figyelembe a közlekedési lámpa piros jelzését.

Ugyancsak a tesztsorozat részeként a Ford már korábban bemutatta azt a rendszert, ami jelzi, ha egy előttünk haladó, de a kanyar miatt nem látható autó vészfékez; valamint az autók és a közlekedési lámpák működését összehangoló technológiát, aminek segítségével “meglovagolható a zöldhullám”, javítva ezzel a forgalom áramlását a nagyvárosokban. A négy fenti technológia tesztje 2018 végéig, vagyis a UK Autodrive befejezéséig folyik majd Coventry és Milton Keynes körzetében.
emergency-vehicle-warning.jpg

Biztonsági tippek:

A vészhelyzeti szolgálatok a következőket tanácsolják arra az esetre, ha valaki meghallja, hogy szirénázó jármű közeledik: **

  • Maradjon higgadt, figyeljen és füleljen. Ha hallja a szirénát, gondolja át időben, hogyan adhat neki szabad utat
  • Kapcsolja ki a zenét az autóban, hogy jobban hallja a sziréna hangját
  • Nézzen ki egy helyet, ahová biztonságosan lehúzódhat, és álljon meg ott. Az irányjelzővel mutassa egyértelműen a többi közlekedőnek, hogy lehúzódik
  • Bizonyosodjon meg arról, hogy elég helyet hagyott a szirénázó jármű elhaladásához. Ne feledje, hogy akár több ilyen autó is érkezhet konvojban
  • Cselekedjen biztonságosan, cselekedjen szabályosan. Ne hajtson át a piros jelzésen, hacsak nem egy egyenruhás rendőr utasítja erre

További információ:
Ford Magyarország

nevtelen_3.png
Ha tetszett a poszt, gyere a
VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode13.

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr5012621261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása