Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Itt az intelligens ablak a vakok számára

2018. május 05. - Antalfy Krisztina

Ami nekünk látóknak természetes mozdulat, hogy beülünk az autónkba, és menet közben gyönyörködünk a mellettünk elsuhanó tájban, addig egy látássérült számára mindez csak egy unalmas útszakasz egyik pontból a másikba. Míg mi elveszhetünk a természet szépségébe, addig egy látássérültnek ez nem adatik meg. Holott a fenséges hegyek látványa minden utazást emlékezetessé tud tenni, ám a vakok és gyengénlátók sajnos nem élhetik át ezt az élményt. Ezen változtat az intelligens ablak prototípusa, ami érzékelhetővé teszi számukra az út mellet futó táj látványát.
nevtelen_21.png

Az Érezd a kilátást! nevű innováció fotókon rögzíti a tájat, s mindezt erős kontrasztú monokróm képekké alakítja, amelyek – speciális LED-ek segítségével – az ablak üvegén jelennek meg.

A képet megérintve a szürke különböző árnyalatai más és más módon (összesen 255 különféle intenzitással) vibrálnak, így az utasok a tapintásuk révén reprodukálhatják az eléjük táruló tájat. Az Érezd a kilátást! ötletét a Ford of Italy és a GTB Roma dolgozta ki egy olasz startup, az Aedo együttműködésével, amely különleges eszközöket fejleszt a látássérültek számára.

“Arra törekszünk, hogy jobbá tegyük az emberek élettét, ez pedig fantasztikus lehetőséget kínált arra, hogy a vak utasok is átélhessék az autózás egyik örömteli részét. A technológia ugyan modern, de az alapötlet kifejezetten egyszerű, és még a mindennapos utakat is emlékezetes élménnyé avathatja,” mondta Marco Alù Saffi, a Ford of Italy szóvivője.

További információ:
Ford Magyarország

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

nevtelen_3.png

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode_

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr5613897434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása