Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Az éjszaka, amikor minden a repülésről szól

2021. július 07. - Antalfy Krisztina

Július 9-10. A Repülőtér éjszakája

Látványos hangártúrák, hangulatos reptérlátogatások, fényárban úszó pilótafülkék, izgalmas talkshow, különleges földi járművek, rendhagyó bemutatók várják a látogatókat július 9-én délutántól hajnalig, valamint július 10-én reggeltől estig az Aeropark repülőmúzeumban.
pexels-photo-1310501.jpeg

A repülőtér és a repülés világa sokak számára mind a mai napig titokzatos. Ezen a hétvégén sok mindenről lerántjuk a fátylat, és megmutatjuk, mi minden történik a hétköznapokon a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kulisszái mögött. Péntek délutántól folyamatosan indulnak az esti, éjszakai reptérlátogatások, amelyeken bemutatjuk a légikikötő éjszakai életét: nemcsak a kivilágított pályákat, gurulóutakat csodáljuk meg, hanem megnézzük, hogyan történik a járatok kiszolgálása, hogyan készítik fel az indulásra a nagy teherszállító gépeket, mi történik a járatok 30-40 perces fordulóideje alatt.

Első alkalommal szervezünk különleges hangártúrákat együttműködésben az Aeroplex of Central Europe vállalattal, ahol a látogatók testközelből nézhetik meg, hogyan zajlik egy repülőgép nagyjavítása, milyen érdekességeket rejt a karbantartóbázis, és az is kiderül, milyen gyakran esnek át ápoláson az utasszállító repülőgépek.photo-1556911767-8d1aa8e9ffe8.jpgAz Aeropark repülőmúzeumban kiállított történelmi repülőgépek pilótafülkéiben ismét felgyúlnak a fények, megszólalnak a fedélzeti rádiók. Az ikonikus típusokon olyan pilóták várják az érdeklődőket, akik annak idején az Il-18-ason, vagy a Tu-154-esen kezdték pályafutásukat.

Pénteken este Pilóta Talkshow is várja a repülésrajongókat a ferihegyi repülőmúzeumban: a meghívott vendégek között olyan kapitányok, elsőtisztek mesélnek majd hivatásukról, akik a világ legmodernebb és legnagyobb repülőgépeit vezetik. Érkezik Szüle Zsolt Boeing 747-es kapitány, Hajdu Gergely Boeing 787-es elsőtiszt, és Pajor D. Dávid Airbus A320-as elsőtiszt. A meghívottak között szerepelnek a Malév egykori pilótái. Darida Tamás, Trangóni Béla és Dávid Imre azt a korszakot is felidézi, amikor a légitársaságnál megkezdődött az átállás a szovjet típusokról a nyugati repülőgépekre.

A Tu-154-es fedélzetén egymást követik a légiutas-kísérő foglalkozások, amelyeken a látogatók belekóstolhatnak a stewardessek hétköznapjaiba. Kiderül, milyen „láthatatlan” feladataik vannak egy repülőúton, hogyan gondoskodnak 180 utas biztonságáról 10 ezer méteres magasságon.p-7p7h0q.jpegFelvonulnak a legmodernebb és az oldtimer repülőtéri járművek. Pénteken este 8:00 és 10:00 óra között bemutatkozik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren szolgáló, közel 40 tonnás, 12 ezer liter víz szállítására képes Rosenbauer Panther tűzoltóautó. Megmutatjuk, milyen hatalmas gépekkel gondoskodik a Budapest Airport a téli időszakban a futópályák és a forgalmi előterek takarításáról, milyen különleges autó végzi a fékhatásmérést a pályákon. Minden órában elindulnak a reptéri oldtimer kocsik. A vendégek megismerkedhetnek azzal a 40 éves tűzoltóautóval, Simbával, amely a 80-as években a nyugati technikát képviselte Ferihegyen. De kipróbálható lesz az a repülőgépvontató, amelyik 60-80 tonnás repülőgépeket tol hátra a forgalmi előtéren. Az oldtimerek rajongói pedig élménykört tehetnek az előteres Zsigulival, a rendőr Ladával, a Wartburggal, vagy a Volvo 245 Transferrel, melyek évtizedekkel ezelőtt szintén Ferihegyen szolgáltak. Mindkét nap folyamatosan indulnak a kb. 60 perces tematikus séták a repülőmúzeumban, amelyeken az érdeklődők megismerhetik, milyen volt az a korszak, amikor még belföldi járatok kötötték össze az ország nagyvárosait, és milyen volt a hőskorban pilótaként dolgozni a repülőgépek fedélzetén.

Pénteken fellép az Aeroparkban az énekes légiutas-kísérő: Józsa Tamara repülős dalokkal érkezik a múzeum színpadára. Az interaktív programok között a látogatók azt is kipróbálhatják, hogy milyen vezetni a világ legmodernebb repülőgépét. Mindkét nap folyamatosan üzemel a repülőmúzeum Airbus A320Neo szimulátora.

A Repülőtér éjszakája a Budapest Airport és az Aeropark együttműködésében valósul meg. Aki a péntek esti programra vásárol belépőt, a pénztárban kapott karszalaggal a szombati, Aeroparkban zajló eseményeket is látogathatja.

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

file_c0992f9536_original.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr7916614974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása