Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Így lehetsz egy estére valódi bio kutató

2021. szeptember 21. - Antalfy Krisztina

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet első alkalommal nyitja meg kapuit a Kutatók Éjszakáján

Régen még selymet is gombolyítottak abban az óbudai műemlék épületben, ahol szeptember 24-én első alkalommal nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt hazánk egyetlen ökológiai gazdálkodással foglalkozó kutatóintézete. A varázslatos környezetben a Kutatók Éjszakája alkalmából a legújabb ökogazdálkodási kutatási irányokkal ismerkedhetnek kicsik és nagyok egyaránt.alittlefunwi.jpg

Milyen gabona-kutatások kellenek az egészséges, ropogósra sült kenyérhez, hogyan működik a tudomány-kommunikáció a gyakorlatban, mi a szerepük a drónoknak, az önvezető traktoroknak és a gyümölcsszedő kobotoknak az öko mezőgazdaságban? Egyáltalán mik azok a kobotok? Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) munkatársai várják a leendő kutatókat, a laikus érdeklődőket és mindazokat, akiknek fontos, hogy a jövőben fenntartható módon termelt, egészséges élelmiszer kerüljön az asztalukra.

Az óbudai lakótelep árnyékában megbújó Selyemgombolyító épülete önmagában is megér egy látogatást, de a Kutatók Éjszakája alkalmával különösen érdemes betérni ebbe, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetnek is helyet adó irodaépületbe.122644925_10157145272517136_5689362469190970446_n.pngÖt érdekes kutatási témát választottak ki az ÖMKi agroökológiai módszerekben járatos mezőgazdasági szakemberei, amelyek rejtelmeibe péntek este minden érdeklődő bepillanthat. Mezőgazdászoknak, kiskertet művelőknek, az egészséges táplálkozás, a legújabb digitális technikák és a kutatói pálya iránt érdeklődőknek egyaránt kínálnak tapasztalni valót, miközben a mikroszkóp és az okostelefonok is előkerülnek majd egy-egy téma bemutatásánál. Sőt, a kutatók a gyerekeknek is tartogatnak érdekességeket a különféle interaktív bemutatók alkalmával.  Az eseményen ott lesznek a kutatóintézet növényorvos munkatársai is: a szakemberek a látogatók által hozott növényi részek vagy fotójuk alapján igyekeznek öko növényvédelmi tanácsokkal segíteni a gyógyításban.

„Egy évtizede kutatjuk, miként lehet eredményesen, fenntartható módon, egészséges bio élelmiszereket termelni. A kísérletekben részt vevő több száz gazdálkodó partnerünkkel országosan folynak kutatásaink. A termelőkkel való szoros munkakapcsolat régóta megtanított bennünket arra, hogy a gyakorlati alkalmazhatóságra helyezzük a hangsúlyt, és közérthetően mutassuk be kutatási módszereinket és azok eredményeit.” – hangsúlyozta az on-farm hálózat és a tudomány-kommunikáció fontosságát Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.photo-1603354351226-d82bd4a635a3.jpg„Az egyre népszerűbb ökológiai mezőgazdasági módszerek élvonalbeli, hazai kutatóintézeteként és a bio élelmiszerek szószólójaként most szeretnénk egy estére igazán közel hozni a tudományt az érdeklődőkhöz. Örömmel csatlakoztunk a programhoz és bízunk benne, hogy a hozzánk ellátogató felnőttek és gyerekek különleges élményekkel gazdagodnak, és új összefüggéseket fedeznek fel, jobban megértik az agroökológia világát.  – tette hozzá a szakember.

A hétvégi tudományfesztivál témái az ÖMKi-nél

Az alapoktól indulva szó lesz az egészséges talaj szerepéről, annak állapotáról, a nagyipari termesztés és a klímaváltozás talajpusztító hatásairól. Egészséges talaj nélkül nincsen egészséges termés sem. A résztvevők az előadás során a biogazdálkodás szemszögéből hallhatnak a talajvédelemről, az interaktív részben pedig különféle talajvizsgálati eszközök segítségével aprólékosan megvizsgálhatják a Selyemgombolyító talajának tulajdonságait.

Az egészséges kenyér útja  is a szántóföldeken kezdődik, ahol ökológiai módszerekkel, kémiai növényvédőszerektől mentesen, egészséges talajban nevelkedik a gabona. Az érdeklődők a Kutatók Éjszakáján nemcsak a kenyérgabonákhoz kapcsolódó háttérkutatásokkal ismerkedhetnek meg, hanem interaktív foglalkozáson is részt vehetnek és megkóstolhatják a tönke és alakor ősgabonákból készült finom, ropogós kenyeret.123548410_10157161097437136_2953662529957995695_n.pngA hagyományosnak mondható agrár-kutatási területek mellett új témákkal is készülnek a szervezők. Drónokat, önvezető traktorokat és gyümölcsszedő kobotokat (kollaboratív robotok) már

nemcsak a sci-fi filmekben, hanem működő mezőgazdasági üzemekben is láthatunk. De vajon mi mozgatja ezeket a gépeket? Tudunk-e a segítségükkel érintés nélkül mintát venni egy növényről? Mitől lesz környezetkímélő az ilyen beavatkozás? A technikai kitekintésű előadásban és az interaktív foglalkozásban a mezőgazdaságban alkalmazott informatikáról és a távérzékelés titkairól tudhatnak meg többet az érdeklődők.

Láthatóvá tenni a láthatatlant

A hazai ökológiai gazdálkodásban általában több szó esik a növényekről és kevesebb az állattartásról. A Kutatók Éjszakája programok közé a mezőgazdaságban alkalmazott technikai újítások révén került be az állattartás. A tudomány és a technika ma már olyan, az állatokra, sőt az állatokba elhelyezhető érzékelőket gyárt, melyek nem zavarják őket, és folyamatosan, éjjel-nappal jelzik viselkedésüket, élettani paramétereiket. A kapott adatokat a szenzorok vezeték nélküli hálózaton folyamatosan továbbítják, így a gazdák a saját számítógépükön, bárhonnan láthatják azokat. Ezek a felügyeleti rendszerek sok ember munkáját pótolják és segítségükkel az állatok jólétéért is többet tudunk tenni. Hasonló megoldásokra okostelefonjaink és okosóráink is képesek. A „Hogyan tehetjük láthatóvá a láthatatlant?” című előadás és interaktív foglalkozás mindezt egy szarvasmarhalegelő példáján keresztül mutatja be.

Kulisszatitkok arról, hogyan kommunikál a tudomány

A kiváló bio alapanyagokból neves séfek főznek és finomságaikkal jó hírét viszik az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetnek. A Youtube lejátszási listáin kézműves pékek mesélik el a kovászos kenyér készítésének rejtelmeit, beavatva az újhullámos háziasszonyokat a kenyérsütés fortélyaiba. A kutatások eredményei, a tudományos publikációk közérthetően és érdekes formában jutnak el a fogyasztókhoz és a kiskerteket öko módon megművelő kertészekhez. Az egyik rendhagyó, kiváló példája a tudás megosztásának pont a Kutatók Éjszakája. A többi kommunikációs érdekességet külön előadás keretében mutatja be az ÖMKi marketing szakembere. A bemutatóból nem maradhatnak ki a kutatóintézet Highlights of Hungary díjas tájfajta paradicsomai sem. A pénteki előadás után ezúttal zamatos paradicsomlevet kóstolhatnak belőlük azok, akik ellátogatnak szeptember 24-én este a Selyemgombolyítóba.

További információ:
Kutatók Éjszakája - A nagy tudományfesztivál
Az ÖMKi teljes programja ide kattintva érhető el

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

PosterStore.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr9116696084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása