Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

5 felejthetetlen idézet Mohamed Alitól

2016. június 04. - Antalfy Krisztina

Pénteken, 74 éves korában elhunyt a legendás bokszoló, Muhammad Ali (74) – jelentette be Bob Gunnell, a család szóvivője az NBC News-nak. A világhírű bokszlegenda nem csaupán elismert sportember, de fáradhatatlan polgárjogi harcos is volt, ezáltal sokak példaképévé vált. Az alábbiakban elhoztam néhány idézetet, melyek mára örök érvényű szállóigévé váltak.

de085955f8db9204d1c5437c28efe504.jpgKép

Muhammad Ali Cassius Marcellus Clay néven született 1942. január 17-én. 12 éves volt, amikor lement egy bokszterembe és az ökölvívás olyanannyira magával ragadta, hogy beleszeretett a sportágba. Az 1960-as római olimpián ért a csúcsra, félnehézsúlyban aranyérmet szerzett.

fotorcreatedmm.jpgKép

Cassius Clay nevét egy 19. században élt fehérbőrű abolicionistáról  kapta. Cassius Marcellus Clayről, aki egy rabszolgaellenes lapot szerkesztett, harcolt az amerikai-mexikói háborúban és tagja volt a Lincoln-adminisztrációnak.

fotorcreateddsd_4.jpgKép

Gyermekkora sanyarú körülmények között telt, ír, angol, olasz, madagaszkári és skót felmenőkkel is rendelkezett, címfestő apja és háztartási alkalmazott anyja nehezen boldogult az akkor még fajgyűlölő amerikai Délen. Négy fiú- és egy lánytestvére volt. Tizenkét éves kisfiú volt, amikor ellopták a biciklijét, és egy rendőr tanácsára, aki mutatott neki pár alapmozdulatot, hogy meg tudja védeni magát, a kis Cassius lement a bokszterembe, ahol rögtön beleszeretett az ökölvívásba, ami annyira magával ragadta, hogy tizenhat évesen otthagyta az iskolát.

fotorcreatedmm_1.jpgKép

Tehetsége azonnal megnyilvánult, sorra nyerte az amatőr mérkőzéseket – százöt amatőr mérkőzéséből mindössze ötöt veszített el és hatszor nyerte el a Kentucky Aranykesztyűt, kétszer a Nemzeti Amatőr Bajnokságot, kétszer pedig a Nemzeti Aranykesztyűt. Az 1960-as római olimpián félnehézsúlyban az aranyérem megszerzésével a csúcsra jutott. Szülővárosába hazatérve azonban azt tapasztalta, hogy a faji megkülönböztetés miatt alig vettek tudomást olimpiai címéről, így felháborodásában az Ohio folyóba dobta aranyérmét.

fotorcreatedsdesad.jpgKép

Első meccsére profiként 1960 október 29-én került sor a nehézsúlyú Tunny Hunsaker ellen, akit pontozással megvert.Ezután sorozatban megnyerte a következő 18 mérkőzését, 15-öt kiütéssel. 1964. február 25-én került sor az első profi világbajnoki címmérkőzésére Sonny Liston ellen. Cassius Clay a 7. menetben kiütötte Listont. Az újdonsült világbajnok ezt követően bejelentette, hogy csatlakozott az Elijah Muhammad és a híres polgárjogi harcos, Malcolm X által vezetett Iszlám Nemzete (Nation of Islam) nevű radikális afroamerikai szektához.Clay nevét is megváltoztatta és muzulmánná lett. Előbb a Cassius X, végül pedig a Muhammad Ali nevet vette fel.

1967. április 28-án Ali katonai behívót kapott, a vietnami háborúban kellett volna harcolnia. Ali azonban megtagadta a katonai szolgálatot vallási okokra hivatkozva, amiért ötéves börtönbüntetésre és tízezer dolláros pénzbüntetésre ítélték.

fotorcreatedjj_2.jpgKép

Muhammad Ali 1981 decemberében végérvényesen visszavonult a profi ökölvívástól.

nevtelen_3_22.pngIdézetek:
www.citatum.hu
Forrás:
Wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr458779638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása