Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

2026-ban érkeznek az új generációs akkumulátoros elektromos Lexusok

2023. október 25. - Antalfy Krisztina

A Japán Mobilitási Kiállítás két új generációs Lexus akkumulátoros elektromos (BEV) koncepció világpremierjének ad otthont, amelyek az elektrifikált élmények határait feszegetik. Az LF-ZC akkumulátoros elektromos szedán koncepció egy 2026-ra tervezett új sorozatgyártású modell előzeteseként kerül bemutatásra. lexus_lf_zc_7.jpg

Az LF-ZL a márka akkumulátoros elektromos SUV zászlóshajó koncepciója, amely a Lexus jövőképét mutatja be. A Lexus fejlesztőmérnökei fokozzák a vezetési élményt a legmodernebb elektrifikációs technológiáknak és szoftvereknek a következő generációs akkumulátoros elektromos platformba történő integrálása révén. Az új Arene operációs rendszer személyre szabott vezetési élményt, valamint kiterjesztett szórakozási és kapcsolódási lehetőségeket tesz lehetővé. Emellett a Lexus izgalmas jövőbeni technológiákba is bepillantást enged, és bemutatja a Lexus által a beltérben hagyományosan alkalmazott bambusz új felhasználását amely egyszerre segíti elő a természeti erőforrások újrahasznosítását és a fenntartható társadalmat.lexus_lf_zc_6.jpgA Lexus a holnap kezdődő, november 5.-éig tartó Japán Mobilitási Kiállításon egy sor új akkumulátoros elektromos koncepciómodell világpremierjét ünnepli. Az „Az elektrifikált élmények határainak feszegetése” téma jegyében a vállalat gazdag betekintést nyújt abba, hogyan fogja maximálisan kihasználni az elektrifikáció és az új technológiák nyújtotta lehetőségeket, hogy újszerű mobilitási élményt nyújtson. A Lexus standján debütál a nyilvánosság előtt az LF-ZC, egy akkumulátoros elektromos szedán koncepció, amely egy 2026-ra tervezett új szériamodell előfutára. Az LF-ZC az alábbi videón tekinthető meg:

Emellett az LF-ZL, a márka zászlóshajónak szánt akkumulátoros elektromos SUV elképzelése is most mutatkozik be, amelyet az alábbi videó mutat be:

A Lexus a márka 1989-es alapítása óta technológiai úttörőnek számít, és büszke öröksége, hogy megkérdőjelezi a luxusautók piacának konvencióit, valamint következetesen új értékeket kínál az ügyfeleknek. Mára pedig globális luxus életstílus-márkává vált, és továbbra is vállalja olyan autók és élmények megalkotásának kihívását, amelyek képesek meghaladni az ügyfelek elvárásait. A Lexus célja, hogy 2030-ra Európában, 2035-re pedig világszerte kizárólag akkumulátoros elektromos járműveket kínáló márkává váljon. E cél elérése érdekében teljesen új moduláris járműplatformot vezet be, új, élvonalbeli gyártási technológiákat alkalmaz és teljesen átdolgozza járműszoftverplatformját.

Funkcionalitás és szépség, kompromisszumok nélkül

Az akkumulátoros elektromos Lexus modellek következő generációja sokoldalúbb felépítést kap, köszönhetően az összes szerkezeti elem méret- és tömegcsökkentésének. A Lexus Driving Signature folyamatos tökéletesítése is előnyükre válik, amely az új elektrifikációs technológiák fejlődésével párhuzamosan zajlik. Az új koncepciók megtestesítik a Lexus azon elképzelését, hogy olyan BEV-ket kínáljon, amelyek kompromisszumok nélkül mutatják be a funkcionalitást és a szépséget.

Az LF-ZC szimbolizálja a Lexus elektrifikációs törekvéseit, karcsú arányaival, alacsony súlypontjával, tágas utasterével és érzelmekkel teli formatervével, amely a funkcionalitást és az esztétikát ötvözi, miközben izgalmas vezetési élményt ígér. Az LF-ZL koncepció egy olyan jövőbe enged bepillantást, ahol a mobilitás, az emberek és a társadalom zökkenőmentesen integrálódhat. A vezetési élményt mindenki személyre szabottan alakíthatja ki, a jármű a vezető szokásaiból merít, és testreszabott javaslatokat tesz a páratlan interakció elősegítése érdekében. Ez a zászlóshajó modell célja: hogy segítsen az embereknek olyan életet élni, amilyet szeretnének, miközben pozitívan járul hozzá személyes környezetükhöz, a tágabb környezethez és a társadalom egészéhez. Mindkét koncepciójármű egy új generációs, teljesen digitális, intelligens vezetőtérrel rendelkezik, amely intuitív, gyors hozzáférést biztosít az alapvető kezelőszervekhez egy magával ragadó környezetben. Az új Arene OS interfész szoftver lehetővé teszi a funkciók fokozatos frissítését, hogy lépést tartson a biztonsági rendszerek és a multimédiás funkciók fejlődésével.  lexus_lf_zl_2.jpgVezetési élmény

A Lexus a következő generációs akkumulátoros elektromos modellek fejlesztése során arra törekszik, hogy fokozza a vezetési élményt, és a vezető eggyé váljon a járművel. Ez magában foglalja a BEV-k eredendő tehetetlenségi jellemzőinek kihasználását, valamint a DIRECT4 összkerékhajtási rendszer (a jelenlegi RZ 450e-ben is megtalálható) kifinomult hajtáserő-szabályozását és a steer-by-wire rendszer által nyújtott intuitív, lineáris érzetet. Az Arene OS fejlődésével a Lexus arra is törekszik, hogy egyénre szabott vezetési élményt biztosítson, a gyorsulás, a kanyarodás és a fékezés ideális egyensúlyát helyezve a középpontba. A cél az, hogy a hardver és a szoftver szinergiája révén minden egyes ügyfél számára a tökéletes járművet hozzák létre.

Külső formák: „Provokatív egyszerűség”

A „Provokatív Egyszerűség” néven ismert formanyelv a Lexus egyedi identitásának továbbfejlesztését jelenti, a provokatív megjelenésre és a kifinomult, egyszerű dizájnra összpontosítva. Az aerodinamikai teljesítmény előtérbe helyezésével, valamint az akkumulátoros elektromos modellekre jellemző jellegzetes részletek és megoldások használatával a tervezőcsapat egy magával ragadó, tömör és alacsony, azonnal az érzelmekre ható, magával ragadó formára törekedett. A koncepció karcsú sziluettet kapott, amely az alacsonyan húzódó motorháztetőtől a kúpos utastéren keresztül a hátsó rész felé húzódik. A szélesített hátsó kerékjárati ívek hangsúlyosak, egyensúlyt teremtve az aerodinamika és a széles kiállás között. A karosszéria orsószerű kialakítása az autó elülső részétől indul, és zökkenőmentesen folytatódik a jármű oldalai mentén a hátsó lökhárítóig, szimbolizálva a funkció és a formák mindent átfogó evolúcióját az elektrifikáció révén. A funkcionális elemeket megkülönböztető jegyekké alakították át az aerodinamikai elemek, például a légbeömlők és a légkivezető nyílások integrálásával. Az eredmény egy érzelmileg megnyerő külső, amely kiváló aerodinamikai képességekkel rendelkezik, anélkül, hogy a formákat elbagatellizálná.

Teljesen digitalizált intelligens vezetőtér

Az elöl ülők alacsony, előretolt pozícióba helyezése a tágasság érzetét kelti a belső térben. A teljesen sík padló és a panorámatető szellőssé teszi az utasteret, így váratlanul nyitott belső kialakítást eredményezve, ami kívülről nem látszik. A korábban a vezetőtér nagyobb területén szétszórt funkciókat a vezetőtől karnyújtásnyira lévő digitális kezelőfelületeken összpontosították. Az olyan operatív funkciók, mint a váltások, a biztonsági és vezetőtámogató rendszerek (ADAS) és a vezetési mód kiválasztása a bal oldali felületen található, míg a kényelmi funkciók, mint az audio, a klímavezérlő telefon és az AI funkciók a jobb oldalon vannak csoportosítva. A „tekintet az úton” elvet támogatja a távolsági mutató, amely a szélvédőre vetíti az információkat, mint egy head-up kijelző. Digitális oldalsó tükrökkel is felszerelték az autót, amelyek minimalizálják a vezető fókuszának, tekintetének és fejének elmozdulását a jármű környezetének megfigyelése érdekében, elősegítve a vezetési feladatra való koncentrációt. Az első utasoldalon elhelyezett ultraszéles monitor nyitott platformként használható a szórakoztatás és a különféle mobilitási alkalmazások számára.

Bambusz CMF koncepció

A Bambusz CMF koncepció1 a Japán Mobilitási Kiállításon mutatkozik be, hogy illusztrálja a Lexus SDG (fenntartható fejlődési célok) törekvéseit, az erőforrások körkörös felhasználására összpontosítva, ugyanakkor új élményt nyújtva az ügyfeleknek a kifinomult, luxus dizájn terén. A Lexus SDG filozófiájával összhangban a bambusz a koncepciójármű jellegzetes anyaga, amely az értékes természeti erőforrások hatékony újrahasznosítása iránti elkötelezettséget példázza. A bambusz egyensúlyt teremt a gyors növekedés, a jelentős széndioxid-felvevő képesség és a tartós szépség között, amely miatt évszázadok óta használják a japán építőipar és kézművesség alapanyagaként. A bambusz különböző technikákkal került beépítésre a CMF koncepció formatervébe, hogy a luxus és a szépség új szintjét érje el. Például bambuszszálakat és szőtt anyagokat használnak a környezeti fénnyel kölcsönhatásba lépő dekoratív elemekhez.

Az új generációs BEV karakterisztika kiváló teljesítményt biztosít

Mivel nincs szükség motortérre, az aerodinamika és a formatervezés esztétikája kiegyensúlyozott, a célul kitűzött légellenállási együttható (Cd) pedig kevesebb mint 0,2. Az alacsony motorháztető és a motorházfedél példátlanul széles látómezőt tesz lehetővé a vezető számára. A Lexus célja, hogy a hagyományos BEV modellek hatótávolságának körülbelül kétszeresét érje el az új generációs (prizmás) akkumulátorral és a jobb energiahatékonysággal. A cél az, hogy eloszlassák a felhasználók aggodalmait az autóval megtett távolsággal kapcsolatban, és segítsék őket abban, hogy élvezzék a vezetést, legyen szó akár városi ingázásról, akár hosszú távú utazásról. A továbbfejlesztett aerodinamika és a tömegcsökkentés fokozza a jármű hatékonyságát és az akkumulátor teljesítményét. Az akkumulátor alacsony profilja hozzájárul a jármű formatervezésének nagyobb rugalmasságához, ami vonzóbb sziluettet eredményez. Segít továbbá biztosítani az alacsony súlypontot a jobb menetdinamika érdekében. A nagy energiasűrűség az akkumulátor szerkezetének egyszerűsítésével és tömörítésével érhető el.

Fejlett beállítási lehetőségek egy igazán személyre szabott jármű létrehozásához

A következő generációs hangfelismerő rendszer a mesterséges intelligencia (AI) technológiát alkalmazza, hogy olyan szolgáltatást nyújtson, mintha egy figyelmes és segítőkész személyi asszisztenssel beszélgetne, aki gyorsan reagál a parancsokra és hasznos, rugalmas javaslatokat tesz. A szoftver testreszabásához használt öntanuló funkciók segítségével a jármű minden egyes vezetés alkalmával automatikusan alkalmazza az egyes ügyfelek számára optimális, személyre szabott beállításokat. A hagyományos navigációs eszközök teljesítményét meghaladva a rendszer a vezető preferenciáihoz igazodó útvonal és vezetési mód ajánlásokat tesz a napi aktivitási szokásai és aktuális hangulata alapján.

A vezetési adatok felhalmozásával a rendszer célja továbbá, hogy személyre szabottabb vezetési élményt nyújtson. Az AI Butler tovább megy annál, mint hogy egyszerűen csak megértse az emberek személyes jellemzőit, és képes olyan tudatalatti preferenciák azonosítására is, amelyekkel az emberek esetleg nincsenek tisztában. Az új Arene OS bevezetése példátlan hatással lesz a járművek menetdinamikájára. Egyetlen járműben képes lesz reprodukálni a különböző autótípusokhoz kapcsolódó vezetési jellemzőket, hangokat és rezgéseket, így a vezető a személyes preferenciáinak megfelelően alakíthatja az élményt. A steer-by-wire és az OTA (over-the-air) szoftverfrissítések kombinációja lehetővé teszi, hogy a virtuális térből származó járműbeállítások a valós világba is átkerüljenek. Az ügyfelek részt vehetnek az e-sportokban a járművükben lévő steer-by-wire technológia segítségével, majd az OTA-n keresztül bevezethetik az általuk preferált beállításokat, hogy megtapasztalják azokat a valódi vezetés során.

Új moduláris felépítés

A Lexus következő generációs akkumulátoros elektromos modelljei új moduláris felépítést kapnak, amely a karosszériát három részre osztja: egy első, egy középső és egy hátsó szekcióra. Ezt a gigacasting eljárás teszi majd lehetővé, amely nagyobb formai szabadságot biztosít. Eközben az alkatrészek integrációja növeli a merevséget, hozzájárulva a jármű lineáris, természetes dinamikájához. Az akkumulátor középső részbe helyezése biztosítja, hogy az elülső és hátsó részre ne legyen szerkezeti hatás. Ez lehetővé teszi az akkumulátor-technológia fejlődésének egyszerű integrálását is, ami a jövőbeni fejlesztéseket rugalmasabbá teszi.

A gyártási folyamat egy önvezető szerelőszalagot használ, ahol az autók a gyártási folyamat minden egyes szakaszán autonóm módon haladnak végig. A jármű képes önmagát vezetni, csupán az akkumulátor, a motor, a kerekek és a vezeték nélküli terminál alkatrészek segítségével. A futószalagok kiiktatása a gyártósorból rugalmasabb elrendezést tesz lehetővé a gyáregységekben, csökkenti a tömeggyártás átfutási idejét és megtakarítja a beruházási költségeket.

További információ:
Lexus Magyarország

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

PosterStore.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr5218242875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása