Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

5 tipp a tavaszi nagytakarításhoz

2016. április 10. - Antalfy Krisztina

Így lesz sokkal szebb az otthonod

Rutinos háziasszonyként már előre rákészülök a tavaszi nagytakarításra, ám még a több évnyi gyakorlat mellett is jól jön olykor néhány remek praktika, ami megkönnyíti az egész napos munkámat, hogy aztán a portörlés, mosás és fertőtlenítés ne váljon egész napos nyűggé. Az alábbiakban elhoztam pár ötletet, ami számomra bevált, és remélem te is hasznát tudod majd venni. Vágj bele még ma, hisz a nap végén egy ragyogóan tiszta otthon vár rád.

fotorcreatedjckelfsd.jpg

Nem is gondolnád, hogy néhány baktérium akár 24 órán át is képes életben maradni egyes felületeken.

Írj egy időbeosztási listát!

A lista elkészítése megkönnyíti a nagytakarítás folyamatát, hisz valójában útmutató, mely segít eligazodni az előtted álló feladatok között. Vesd papírra a célt, rangsorold a tennivalókat, tűzd ki egy jól látható helyre, majd haladj bentről-kifele, fentről-lefele, ha szükséges húzd ki azokat a teendőket, amikkel már elkészültél.

45715f7b3caa47f52f0433c104f682d1.jpgKép

Tipp:

Én mindig bentről kifelé haladok, és a lakás leginkább igénybe vett helységeivel kezdek, a fürdőszobával és a konyhával. Amíg hat az erős fertőtlenítő, kitakarítom a sütőt és a mikrót, majd jöhet a portörlés és az apróságok visszarámolása.

Szerezd be a szükséges takarító eszközöket!

A sok-sok rongy, portörlő, gumi kesztyű, szivacs, seprű, felmosó és profi eszköz mellé nem árt beszerezni néhány hatásos tisztító szert is. Az én személyes nagy kedvencem a Dettol Antibakteriális Felülettisztító Spray és törlőkendő, amely elpusztítja a baktériumok 99,9%-át. Emellett praktikus és könnyen használható kialakításuknak köszönhetően ideális megoldást nyújtanak a gyors és higiénikus takarításhoz.

img_0585.jpg

Tipp:

A Dettol antibakteriális felülettisztító törlőkendő remek eszköz a konyhapult, a különböző fogantyúk, kapcsolók, a szemetes tetejének, hűtő belsejének, ill. a számítógép billentyűzetének letörlésére, fertőtlenítésére. Amennyiben az egérre és a billentyűzetre ráférne egy alaposabb tisztítókúra, márts szeszbe pár fültisztító pálcikát, majd töröld ki vele a billentyűk közötti részt, utána egy már nem használatos fogkefével dörzsöld át az egész felületet, majd jöhet a Dettol törlőkendő.

Pakolj össze minden apróságot!

Szerezz be egy nagy kosarat, vagy dobozt, amibe könnyedén bepakolhatsz minden apróságot (könyvet, képkeretet, gyertyát), és néhány műanyag tálcát, amire rágyűjtheted legapróbb dísztárgyaidat, vagy sminktermékeidet. A szobanövényekre is gondolj, a takarítás idejére tedd ki őket a szabadba.

source-ludmila-lucas.jpg

Kép

Tipp:

Miután mindent lepakoltál az üvegasztalról, fa polcokról, láthatóvá válnak a fedetlen felületek, apróbb hibák, karcolások. Az üveg megtisztításánál használd nagymamáink jól bevált trükkjét, az ecetes vizet és a matt újságpapírt. Az ecet tisztít, fertőtlenít, az újságpapír pedig jobban szárít és fényesít, mint bármilyen rongy. A bútorok fényesítéséhez keverj össze egy kis pohár citromlevet néhány csepp olívaolajjal, amivel a fa visszanyeri régi fényét.

Szelektálj!

Emlékeket gyűjtsünk, ne tárgyakat, főleg ne olyan dolgokat, amelyeknek már semmi hasznát nem vesszük és csak ott porosodnak a polc legtetején. Légy hát bátor és alaposan nézd át mire van szükséged, ill. mi az amit nyugodtan kidobhatsz. A takarítás végén meg fogsz lepődni mennyi helyet szabadítottál fel.

ad9dbb04d17b9774e9a84072f97248fe.jpgKép

Tipp:

Én évente kétszer – tél végén, ősz elején - átnézem a teljes ruhatáramat, majd készítek három kupacot az egészből. Az elsőbe maradnak azok, amiket nagyon szeretek, amikbe még beleférek, ill. amiket gyakran hordok. A másodikba a még jó állapotú, szép ruhák kerülnek, amiket már legalább egy éve nem viseltem, összementek, vagy már nem tetszenek, ezek később barátnőknél, családtagoknál landolnak. A harmadik kupacban pedig maradnak az elhasznált, nagyon régi, de még hordható ruhák, cipők, melyek aztán mennek a ruhagyűjtő konténerekbe.

Szellőztess!

Túl vagy a szortírozáson, porszívózáson, portörlésen, ablakpucoláson, és mosáson, visszapakoltál mindent a helyére, akkor jöhet a nap fénypontja, a szellőztetés. Lakásod rendszeres szellőztetése nagyon fontos, hisz a rossz beltéri levegő, a magas páratartalom, a penész, a gomba, az atkák és más allergiás megbetegedések melegágya lehet. Friss levegőben viszont nem csak egészséged, de a hangulatod is sokkal jobb lesz.

22b4b89c37f679a47c814ebc0075e73c.jpgKép

Tipp: Imádom a nagymosás után öblítővel még átcentrifugázni a függönyöket, amiket még szinte nedvesen teszek vissza az ablakokra, így az egész házat hosszú ideig átlengi a finom virágos illat. Szerintem te is imádni fogod!

Természetesen nem tudunk minden egyes baktériumot kiirtani lakásunkból, azonban megfelelő odafigyeléssel csökkenthetjük a kockázatokat.

Remélem azért tudtam segíteni!
nevtelen_3.png

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és természetesen az Instagram-on is követhetsz: @voilamode13.

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr878584750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása