Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

10 dolog, amit meg kell tenned magadért

2017. január 05. - Antalfy Krisztina

Új év, új én, új hét, új lehetőségek! 2017 beköszöntével elszabadultak az ilyen, és ehhez hasonló évértékelő cikkek. Persze én is hiszek abban, hogy, ami rossz volt tegnap, az megjavulhat még ma, így jobb lehet a holnap, mert az új nap valóban új lehetőségeket rejthet magában. De az év lezárásakor valójában nem is mi változunk, csupán az eddigi életünkön változtatunk - ha változtatunk.

fotorcreated_206.jpgKép1/2/3/4

Bizony, mert vannak olyan dolgok, amiket az új évben is megtehetünk önmagunkért, ami talán nem hoz azonnali, látványos változást, csak lassacskán, fokozatosan érjük el vele a célunkat.

Szóval, ami tavaly is fontos lett volna, de idén sem árt, ha megtesszük: 

1. Szeresd a tested!

Ez az a test, ugyanis amiben élsz, ezt kaptad és, ha még sokáig szeretnél benne élni, méghozzá egészségesen és aktívan, akkor nem árt, ha vigyázol rá. Első körben fogadd el a jelenlegi helyzeted kiinduló állapotként, majd hozd ki belőle a legjobbat.

5eced13fd4257a4b4897d836a2f72dd4.jpgKép

2. Óvd önmagad!

Az anyaság, a nőiesség, a dolgozó nő szerepe már így is túlhajszolttá tesz, ami aztán önostorozáshoz vezet, miszerint nem vagy elég jó, szép, ügyes. Így is épp elég stressz ér a külvilágból, nem kell még önmagadat is állandóan szidni. Inkább állj a tükör elé, és veregesd meg a saját vállad minden apró kis eredmény elérése után, mert más úgyse fogja.

fc5551526192e2c4a43fe31957d8781c.jpgKép

3. Alud ki magad!

Tudom, könnyű ezt mondani, de akkor is törekedni kell arra, hogy kialud magad. Persze, ha tehetném én is kitolnám a napot 48 órára, gyakran én sem tudok időben lefeküdni, ellenben már 6-kor ébren vagyok. Az alvás azonban nagyon fontos az agyunk számára, ilyenkor történik meg a napközben bennünket ért információk érzelmi és tartalmi elemeinek feldolgozása és tárolása.

4b552f9730a07838a4432460252c6ecf.jpgKép

Mindezek mellett, az alvás aktiválja az immunrendszert, vagyis a szervezet védekező mechanizmusait. Ezzel szemben az alváshiány a fertőzésekre való hajlamot fokozza. Nem mellesleg a megfelelő mennyiségű pihentető alvás a leghatásosabb öregedés gátló.

4. Egyél egészségesen!

Jó, néha én is elcsábulok és befalok kutyafuttában egy gyrost, vagy hamburgert, de amikor csak lehet, inkább minőségi ételeket és italokat teszek be a bevásárló kosaramba. Ami nálam azt jelenti, hogy kiiktattam a csokit, a chipseket és ezeket lecseréltem zöldségekre, gyümölcsükre és valódi ételekre, mint a csirkemell filé, amit annyira szeretek egy finom salátával. Az egészséges étel jót tesz a testednek, és te is jobban működsz majd tőle. Gondolj csak bele, a rossz minőségű üzemanyaggal az autó sem működik megfelelően.
a8bb6473d62ec39febdcf9dfeaf9eedd.jpgKép

5. Sportolj!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a rendszeres testmozgás mennyire fontos. Formában tart, segít az újévi fogadalmaink betartásában, hisz fogyunk tőle, jobbam alszunk, energikusabbá válunk, miközben csökken a stressz szintünk és akár még új barátokat is találhatunk általa. És, ha végre ráérzel, hogy milyen mozgásra vágyik a tested, a sport nem kín lesz a számodra, hanem élvezet, amit egy életen át végezhetsz.

719a304c82641729460b47b10d32fff7.jpgKép

6. Engedd el a múltat!

Valamiért mi emberek hajlamosak vagyunk a rossz dolgokra rágörcsölni, olyannyira, hogy gyakran beleragadunk a múlt mocsarába, ahelyett hogy a szép pillanatokra emlékeznénk. Nem könnyű, de ahhoz, hogy meg tudjuk élni a jelen boldog pillanatait, meg kell tanulnunk felejteni és megbocsátani.

 

Merjünk hibázni, és a múltbéli kudarcokból tanulni, majd a rosszat elengedni, a sok felgyülemlett harag, bánat ugyanis rendkívül káros az egészségre, krónikus stresszhez, folytonos szorongáshoz, végül depresszióhoz vezethet. Engedd hát el a fájdalmad, és ne pazarold el az életed a múlt emlékeire!

7. Tanulj valami újat

Ez lehet egy új nyelv, vagy egy már ismert nyelv felfrissítése, egy új recept kipróbálása, vagy egy új sportág elsajátítása: jóga, vagy tánc. A lényeg, hogy élvezd, amit csinálsz!

fbdf133591b091bb679b78e7e1de8441.jpgKép

Én pl. havonta megveszem kedvenc magazinomat angol nyelven is, esténként mindig olvasok egy keveset, ha időm engedi, meghallgatok egy-egy érdekes motiváló előadást, néha pedig kipróbálom a süteménykészítést is.

8. Tegyél a céljaidért!

Minden nap tegyél valamit azért, hogy elérd a vágyott célt. Én például naplót vezetek, amibe minden nap írok valami kis apró célt, hogy ne tévesszem szem elől, merre törekszem, és mit kell tennem aznap. Ez lehet hosszú távú, mint a nyelvvizsga, vagy rövid távú, mint a napi feladatok elvégzése: cikkírás, főzés, bevásárlás. A lényeg, hogy ne odázzuk el a feladatokat, és ne söpörjünk semmit a szőnyeg alá!

ff1cde4032f73cd618501ef7d97c745e.jpgKép

9. Szánj időt magadra!

Mindig rohanunk, sietünk valahová: iskolába, tanfolyamokra, dolgozni, gyerekekért, haza.  A napi rohanásban, a sok sürgető, ám valójában jelentéktelen feladat mellett azonban sokszor pont arra nem jut időnk, ami valóban fontos lenne.

Nemrég találtam rá az Eisenhower  mátrixra, ami szerint nem az a fontos, ami sürgős, hanem annak kell sürgősnek lennie, ami fontos. Az Eisenhower mátrix a fontosság és a sürgősség alapján határozza meg a feladatok prioritását.

a9f33c30135d9a526cc9ed4313660d31.jpgKép

A mátrix 4 eleme a következő: A "fontos és sürgős" feladatokat azonnal saját magunknak el kell intézni. A "fontos, de nem sürgős" feladatokat tervezni, ütemezni kell, idő és erőforrás tekintetében is. A feladat delegálhatóvá válik a jó tervezés révén. A "sürgős, de nem fontos" feladatokat ahogy lehet elvégezni, amennyiben lehet, érdemes azokat delegálni. A "nem fontos, nem sürgős" feladatok mindenképpen a papírkosárba végzik, tegyük ezt velük már a priorizálás során. A cél, hogy a "fontos, de nem sürgős" kategóriában dolgozzunk minél többet, hiszen ez a termelékeny és nyugodt munka alapja. Az Eisenhower-mátrix alapján azonnal eldönthető, hogy a célok teljesülése szempontjából mi a fontos, s meghatározható, mikor kell ezt elintézni. (forrás: http://www.hrportal.hu)
surgos_fontos_matrix.jpg

Persze én is tudom, hogy ezt nem olyan könnyű betartani, mert a szürke hétköznapok, a napi feladataink elsodorhatnak a céljainktól, hisz belefáradunk a napi rutin feladataiba, így nem csoda, hogy mindenre van időnk, csak önmagunkra nem. De állj ki magadért, és tanulj meg nemet mondani!

10. Állj meg egy pillanatra!

Egész évben rohanunk, sőt van, aki az egész életét átfutja, míg nem arra eszmél, hogy csak felkelt, ment, tette a dolgát, majd hirtelen megöregedett és eltelt az élete. Tudom én, hogy ha nem sietünk, nem vesszük fel a világ rohanó ritmusát lemaradunk, hogy lehagynak minket a többiek, és mi majd ott maradunk egyedül. De állj meg egy pillanatra, és kérdezd meg önmagadtól: Boldog vagyok én ettől? Jól érzem magam így?

46ff5054df56838c7ca13c930d117870.jpgKép

Én is csak nemrég döbbentem rá, hogy bizony nem jó nekem ez az örökös rágörcsölés, a folytonos kapkodás, mert igenis vannak dolgok, amik ráérnek, sőt dolgok, amik nem is olyan fontosak, pl. a több órás szörfölés a neten, sorozatok tömkelege. Helyette inkább megpróbálok tudatosan törekedni arra, hogy néha lelassuljak, leálljak és kiszálljak az őrült mókuskerékből.

153f508965c0a85db20a04fe46057576.jpgKép

Persze a rohanó hétköznapokon ez nem mindig sikerül nekem se, de segítenek az olyan lelassulós szertartások, mint a tudatos légzés, a kávézás, egy nagy fürdő a nap végén, vagy csak egy pár perces üldögélés a verandán, amikor kikapcsolom a telefonom és csak nézek ki a fejemből. Ez bizony kell ahhoz, hogy feltöltődj és újult erővel lépj vissza a világ forgatagába. Mert azt ne feledd! Csak az tehet boldoggá másokat, aki már boldoggá tette önmagát…

nevtelen_3_81.pngA Te tízes listád hogy néz ki?

Ha tetszett a cikk, osztd meg ismerőseiddel is. A VoilaMode Facebook-közössége is vár, sőt még az Instagramon is megtalálod a blogot. 

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr9212098645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása