Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Hallottál már a fairtrade mozgalomról?

2017. május 15. - Antalfy Krisztina

Egyre kevésbé kelendő a gyermekkezek által bányászott arany 

A pozitív kommunikáció nem eredményes – derült ki a fairtrade világnapján megrendezésre kerülő érzékenyítő napon. Sok percepció él a fejünkben a téma kapcsán, emellett nem tájékozódunk, ellenben könnyen ítélkezünk – legalábbis a sok éves tapasztalat ezt mutatja.  Ezek ellenére újabb és újabb ember, vállalat, közösség köteleződik el és igyekszik tudatosan, a méltányos kereskedelmi normákat szem előtt tartva vásárolni.

img_8278.JPG

A legtöbben már találkoztunk fairtrade csokoládéval, kávéval vagy épp banánnal. Jelenleg a világban több mint 5000 termék rendelkezik fairtrade minősítéssel, és egyre több területen található meg a mozgalom. Hat éve pedig már fairtrade forrásból származó arany is létezik, ami nem az anyagra, hanem a bányászat módjára utal.

Miben más a fairtrade, mint a hagyományos arany?

Az első és legfontosabb, hogy a fairtrade forrásból származó arany bányászata során nem alkalmaznak gyermekmunkásokat – kezdi a sort Újszászi Györgyi, a Védegylet témafelelőse. Sajnos a kisméretű bányajáratokba egyszerűbb egy 7 éves gyereket beküldeni, mint nagyobbra vájni azt, így ma is több mint 300.000 gyermek iskola helyett napi tíz órában dolgozik bányában.

img_8265.JPG

A fairtrade mozgalom megköveteli, hogy a bányászok megfelelő munkakörülmények között, védőszereléssel, méltányos fizetségért dolgozzanak, amiből el tudják tartani családjukat. A szülők pedig meg tudják fizetni, hogy gyermekeik iskolába járjanak, így lehetőséget kapva a jobb életre.

Mit nyer a vásárló?

Közvetlenül is hozzájárul távoli családok életének jobbá tételéhez, a környezet és a helyi állatvilág megóvásához. Azaz tiszta lelkiismerettel tekinthet például egy friss házaspár az összetartozásukat szimbolizáló gyűrűre, hogy azt biztosan nem gyermekkezek bányászták – emeli ki Horváth Ádám, a Velekey Ékszervilág vezetője.

img_8254.JPG

A kerekasztal beszélgetés során Kádár András, a Jane Goodall Intézet társelnöke felhívta a figyelmet, hogy nem csak a vásárlással, hanem az újrafelhasználással is lehetünk tudatosak. Ősszel egy mobiltelefon-gyűjtő akciót terveznek elindítani a Védegylettel közösen, amely során a telefonokban található ásványanyagokat szeretnék olyan vállalathoz eljuttatni, aki képes kinyerni és újrafelhasználni a mobilokban található ásványanyagokat. Ezelőtt hét évvel már volt egy ilyen kezdeményezésük, amely során több mint 3000 mobiltelefont gyűjtöttek.

A kerekasztal beszélgetésen résztvevő szakemberek mind egyetértettek abban, hogy nehéz megtalálni azt a vékony mezsgyét, ami átlépi az emberek ingerküszöbét, de még nem megbotránkoztató, így ők az erőforrásaikat összehangolva szeretnék elérni, hogy egyre többen ismerjék meg és alakuljon ki igény a fairtrade forrásból származó arany iránt. Szerencsére mindig akad újabb partner, aki nyitott az együttműködésre, így a Nofilter Gold következő aktivitása az IdeaStudio-val egy mobil szabadulószoba megalkotása lesz, amely során az arany útját járhatják körbe a csapatok.

***

Nofilter Gold-ról:

A Védegylet a fairtrade mozgalom egyik meghatározó szervezeteként fontosnak tartotta, hogy kiemelt figyelmet szenteljen a “konfliktusos-ásványoknak” azon belül is az aranynak. A csillogó aranyat nem ritkán gyermekkezek bányásszák ki: legkevesebb 300 000 gyermek, akár 5 éves is, napi 8-10 órát dolgozik iskola helyett aranybányákban. 15 millió ember dolgozik világszerte kisméretű bányában, nem megfelelő munkakörnyezetben: védőfelszerelés nélkül, mérgező gázokat lélegezve, tűző napon, folyamatos életveszélyben a robbantások és aknák miatt, mindezt úgy, hogy közben testileg, lelkileg kizsákmányolják őket és jogfosztottan élik le az életük.

A Nofilter Gold erre a nem méltányolható helyzetre hívja fel a figyelmet és nem titkolt célja, hogy kialakítsa az igényt a fairtrade tanúsítással rendelkező arany vásárlására.

További információ:
www.facebook.com/nofiltergold
http://védegylet.hu/nofilter-gold/

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr1312511195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása