Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Vízen is jól hasít a Peugeot

2020. május 12. - Antalfy Krisztina

Amikor a francia vízisí-specialista Method úgy döntött, megtervezi a tökéletes vontatóhajót, tudta, hogy a legkiválóbb francia szakértőkkel kíván együttműködni. Magától értetődő választás volt a Peugeot Design Lab.
8_6.jpg

A Method márkát másfél évtizeddel ezelőtt alapították francia extrém sportolók. A vízisí, wakeboard és wakesurf sportágakat először pályaelemekkel és akadályokkal, később lécekkel és deszkákkal kiszolgáló márka termékeit profi felhasználók tervezik, azokat a legmodernebb anyagokból gyártják. Az idei szezonra egy minden eddiginél ambiciózusabb termékcsaláddal bővítette kínálatát a vállalat: vontatóhajót terveztek, méghozzá a márka filozófiájával összhangban, 100 százalékban francia tartalommal.
7_6.jpg

Legyen szó szabadidős időtöltésről vagy élvonalbeli sportolásról, az élvezetes, biztonságos és magas színvonalú vízisízéshez, wakeboardozáshoz különleges hajókra van szükség. Speciális kialakítású hajótest gondoskodik az optimális hullámokról, a hajtómű beépítésénél a sportoló biztonságát is figyelembe kell venni, és persze a vontatási pontok elhelyezése is kritikus szempont. A Method munkatársai professzionális felhasználók, így pontosan tudják, mit várnak el egy tökéletes vontatóhajótól – ahhoz pedig, hogy ezt meg is építhessék, a legkiválóbb francia szakértőkkel léptek együttműködésre.
10_4.jpg

A hajótest kialakítására egy világszínvonalú családi vállalkozást, a Berret-Racoupeau tervező irodát kérték fel, a gyártásban patinás hazai márkák: az 1965-ben alapított Wauquiez és az 1996 óta működő Rhéa Marine működtek közre. Utóbbiak társmárkája, a Latitude 46 egy korábbi projekt kapcsán kiváló tapasztalatokat szerzett a Peugeot formatervező stúdiójával, így a belsőépítészeti feladatokban magától értetődően jutott szerephez a Peugeot Design Lab. Abban az emlékezetes együttműködésben a Latitude 46 egy speciális modelljéhez: a kisebb vitorlások mozgékonyságát és eleganciáját a nagyobbak helykínálatával ötvöző, szokatlanul széles Tofinou 9.7 típushoz tervezett ergonomikus, innovatív hidat a Peugeot Design Lab. A Method hajóin a kormányosi környezet másodlagos jelentőségű; ez esetben a sportolók és felszerelésük szállítására rendelkezésre álló teret kellett kialakítani.
24_1.jpgEz elsőre egyszerűen hangzik, ám jelen esetben több, egymásnak olykor ellentmondó követelménynek kellett megfelelniük. Habár a vízisí és a wakeboard rokon sportágak, alapvetően más műszaki követelményeket (motor elhelyezkedése, tömegeloszlás, fenékkialakítás, stb.) támasztanak a hajóval szemben. Ezért a Method két, markánsan eltérő típust tervezett, amelyek a nemzetközi versenykiírásoknak éppúgy megfelelnek, mint a hobbi célú felhasználók elvárásainak. Olyan megoldást vártak tehát a Peugeot Design Lab-től, amely mindkét modellen működik, megteremtve a két hajó közötti kapcsolatot. Az így megszületett, geometrikus kárpitdizájn a hajók általános formatervének szerves elemévé teszi az üléseket, egyben a hajótest oldalát díszítő Method felirat jellegzetes tipográfiájával is harmonizál.
method-boats-ski9_0.jpg

Nem ez az első alkalom, hogy hajóbelső megtervezésére kérik fel a Peugeot Design Lab munkatársait. A Latitude 46-tal közös vitorlás-projekt mellett a közelmúltban az offshore személyszállítás egyik legnagyobb specialistája, az évente mintegy hárommillió utast kiszolgáló Bourbon Mobility bízta meg a stúdiót azzal, hogy tervezze újra 252 hajóból álló flottájának utasterét. A Peugeot Design Studiónak három komfortszinten (Eco, Premium és Business Class) kellett a tengerjáró hajók speciális üzemi jellemzőihez igazodó, ergonomikus üléseket, csomagtároló megoldásokat és általános utazási környezetet kialakítaniuk.

 15_3.jpg

A Peugeot Design Lab tervei alapján átépített első hajót még az idén átadják, a Bourbon Mobility a következő években folyamatosan újítja fel a világ offshore fúrótornyait kiszolgáló flottáját.

További információ:
Peugeot Magyarország

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

christine_1_5.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode_

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr1815688786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása