Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Segít felismerni, elkerülni és kezelni a bántalmazást

2020. november 20. - Antalfy Krisztina

November 20-a a Gyermekek Világnapja, 31 évvel ezelőtt ezen a napon fogadták el az ENSZ gyermekjogi egyezményét, amely a világ 196 országában garantálja a gyerekek alapvető jogait és máig a legszélesebb körben elfogadott nemzetközi emberi jogi dokumentum. 2020-ban a gyerekek biztonsághoz való joga különösen törékeny: évi egymilliárd gyereket ér bántalmazás a világon, a pandémia alatt pedig jelentősen nőhet a gyermekbántalmazási esetek száma.
un0220714.jpg

Novemberben az UNICEF Magyarország az Ismerd fel és tegyél ellene kampánnyal hívja fel a figyelmet arra, hogy a gyerekek védelme a társadalom közös felelőssége. Országszerte láthatók a kampány plakátjai, a www.unicef.hu/bantalmazas oldalon pedig a feliratkozó érdeklődők ingyenes online mesterkurzus segítségével ismerkedhetnek meg a gyermekbántalmazás fogalmával és fajtáival, valamint kapnak egy részletes, de közérthető gyermekvédelmi útmutatót is. Ezek hasznos tudnivalókkal szolgálnak mindenkinek, aki a megoldás része szeretne lenni és fontosnak érzi, hogy véletlenül se menjen el tétlenül egy bántalmazott gyermek mellett, ha módjában állhat megvédeni.
un040655.jpgA világnapon 14 órától az UNICEF Magyarország Facebook oldalán tartalmas beszélgetéseket láthatnak az érdeklődők ismert szakértők közreműködésével. A kerekasztal beszélgetések olyan témákat járnak körbe, mint az öröklött rossz szülői minták megváltoztatása, az intézmények (iskolák, óvodák, gyermekvédelmi intézmények) falain belüli erőszak, valamint az online szexuális zaklatók elleni védekezés. A videók visszanézhetők. 

Az UNICEF Magyarország november 20-án bejelentette, hogy a gyermekekre leselkedő veszélyek növekedését észlelve továbbfejlesztette HelpAPP applikációját az iOS és az Android telefonokon. Ha a gyermeket bántják, vagy veszélyben van, egyetlen gombnyomással segítséget hívhat, vagy elküldheti GPS koordinátáit, ezen túlmenően pedig a fiatal választ kaphat a bántalmazással kapcsolatos kérdéseire is. A felhasználó kiválaszthatja, hogy az erőszak az iskolában, otthon, vagy a párkapcsolatában történik vele - vagy valakivel, akinek segíteni szeretne - és megjelölheti a bántalmazás módját is, majd felteheti kérdéseit. A HelpAPP mobiltelefonos alkalmazás segít felismerni, elkerülni és kezelni az erőszakos helyzeteket. Az alapvető funkciók mellett (segélyhívó, helyzetjelzés) az applikációval a gyermekek elsajátíthatják az erőszakmentes megoldási módokat és megismerhetik saját jogaikat is.
helpapp_580_265.jpg

A Help APP elérhetősége: https://unicef.hu/ezt-tesszuk-itthon/segitunk/helpapp-ismerteto

„A HelpApp egy 21. századi segítség a 21. század digitális gyerekei számára. A kampány többi elemével is mind a megoldásra törekszünk, arra, hogy a nagyközönség felismerje, mindannyiunk felelőssége a gyermekbántalmazás elleni fellépés. Az UNICEF Magyarország programja eszközt és tudást ad az emberek kezébe, hogy a saját környezetükön belül tehessenek a gyermekekkel szembeni erőszak ellen” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.  

A világnap estéjén 9 városban két tucat ikonikus épület kap kék díszkivilágítást, így emlékeztetve a gyermekjogok fontosságára. Többek között kék fényben úszik majd a Müpa, a Duna Aréna és a Puskás Aréna, a Margitszigeti Víztorony, a Fővárosi Állat- és Növénykert Biodómja, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy-egy épülete, a Four Seasons Hotel Gresham Palace, valamint Debrecenben a Nagyerdei Víztorony, Nagyerdei Stadion, a tatai Fellner Jakab Kilátó, valamint a székesfehérvári MOL Aréna Sóstó. A Szabadság-szobor kivilágítását az E.ON Hungária Csoport támogatta.  A MÁV és a Volánbusz forgalmasabb budapesti és szolnoki állomásain gyerekhangok szólnak az utasokhoz és ismertetik velük a gyerekek jogait.
un018674-blue-wash_0.jpg

A kampány megvalósításának főtámogatója a Magyar Suzuki Zrt.

„Vezető hazai járműgyártóként a biztonságot nemcsak munkánk során, a közlekedésben vagy az általunk gyártott termékek esetében érezzük fontosnak. Szeretnénk felhívni a figyelmet a felelős magatartásra valamint gyermekeink biztonságának fontosságára az online és offline térben egyaránt. A Magyar Suzuki ezért döntött úgy, hogy támogatja az UNICEF Magyarország gyermekbántalmazás elleni kampányát” – mondta Bonnár-Csonka Zsuzsanna, a Magyar Suzuki Zrt. vállalati kommunikációs és CSR csoportjának vezetője.

November 20-án hírességek és a gyerekek sorsa iránt elkötelezett emberek százai öltöztek kékbe és posztolták az UNICEF gyermekbántalmazás elleni üzeneteit. Az UNICEF Magyarország arra kér mindenkit, hogy november 20-án, amennyiben teheti, hívja a 136 66-os adományvonalat, vagy küldje el SMS-ben a Teszek ellene mondatot. Minden hívás 500 forinttal támogatja az UNICEF bántalmazás elleni munkáját. 

A bántalmazásról számokban:

Az öt év alatti gyermekek 91%-a olyan országokban él, ahol az otthoni testi fenyítés nem jogellenes. Eddig csupán 60 ország fogadott el olyan jogszabályt, amely a testi fenyítés minden formáját megtiltja a családon belül.

A 2-4 éves gyerekek 75%-át a szülő vagy gondviselő rendszeresen fegyelmezi erőszakkal.

Minden 7 percben meghal egy serdülő erőszak következtében. Globálisan a serdülőkori halálesetek többsége emberölés következménye. Latin-Amerikában és a Karib-térségben a gyilkosság a leggyakoribb halálok, míg a Közel-Keleten és Észak-Afrikában fegyveres konfliktusoknak és háborúknak esnek áldozatul a legtöbben.

40 ezer gyerek vált gyilkosság áldozatává 2017-ben.

A diákok több mint egyharmada volt már iskolai erőszak áldozata a 13-15 éves korosztályban.

10-ből 9 szexuális zaklatást elszenvedett serdülő lány esetében közeli ismerős volt az elkövető. Körülbelül 15 millió 15–19 éves serdülő esett szexuális erőszak áldozatául élete során.

Az UNICEF gyermekbántalmazás elleni munkájáról:

Az UNICEF elkötelezetten küzd a gyermekbántalmazás minden formája ellen. A nemzetközi szervezet segítségével az elmúlt évtizedben mintegy 25 millió gyermekházasságot sikerült megakadályozni, amely a családon belüli bántalmazásnak is gyakran táptalaja. Az UNICEF eddig több mint 3700 gyerekkatona szabadon bocsátását és társadalomba való visszatérését segítette Dél-Szudánban, valamint más afrikai országokban. Szociális munkások, pedagógusok és egyéb szakemberek tízezrei részesültek képzésben a bántalmazás jeleinek felismerésére és az esetek kezelésére. Az UNICEF kampányokkal és programokkal támogatja az erőszakmentes iskolai, gyermekotthoni környezet létrehozását, valamint a gyerekeket védő irányelvek kidolgozását és a testi fenyítés elleni jogi fellépést.  

Az UNICEF Magyarország idehaza is számos programot működtet, amelyek többek között a bántalmazás megelőzését szolgálják. A szervezet jogi tanácsadást folytat és ingyenes szupervíziós lehetőséget, vagyis mentálhigiéniás tanácsadást biztosít a gyermekvédelemi szakellátás, és a gyermekjóléti alapellátás dolgozóinak. Az Ébresztőóra program segítségével sok gyermek ismerte meg saját jogait és azok határait az elmúlt években – az őket érintő veszélyekkel együtt. A Kilátó Élményprogram a bántalmazást elszenvedett, gyermekotthonokban nevelkedő hátrányos helyzetű gyerekeknek nyújt szervezett élményeket és ehhez kapcsolódó élménypedagógiai mentorálást, valamint trauma fókuszú támogatást. Az UNICEF Magyarország Gyerekhang kampánya a gyermekvélemények fontosságára, a #nemvagyegyedül kampány pedig a netes, gyakran kortársak által elkövetett zaklatás, a cyberbullying veszélyeire és az elérhető segítségre hívja fel a figyelmet.

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

christine_1_5_2.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode_ 

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr8516292544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása