Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Két kis dínóval hívja a kicsiket csodás kalandokra az UNICEF

2021. június 18. - Antalfy Krisztina

Az UNICEF Magyarország új programjában Berg Judit írónő ismert mesefigurái kelnek útra, a két kis dínó mutatja be a magyar gyerekek és szüleik számára a 12 távoli országban élő gyerekek hétköznapjait. Míg a két mesehős újabb kalandokért járja a világot, addig idehaza számos híresség ült egy asztalhoz, hogy beszélgessenek a mesék szerepéről, fontosságáról, és hogy megosszák egymással saját meseolvasós élményeiket is. Szinetár Dóra szerint a szülő hangja mindennél többet jelent egy gyerek számára, Béres Alexandra pedig azt emelte ki, hogy a közös mesélésnél jobb kapcsolódási pontot el sem tud képzelni a családok életében.
szinetar_dora_1024x691.jpg

Hatalmas az érdeklődés az UNICEF Magyarország új programja iránt – eddig közel 1500 gyermekhez indult el a postás, hogy névre szóló csomagot kézbesítsen nekik. A Két kis dínó programra regisztráló családokhoz havonta eljutó levélcsomagban Berg Judit írónő új, csak itt olvasható meséit – vagyis Trikó és Nyamm mókás úti beszámolóit – kapják kézhez térképpel, képeslappal, helyi érdekességek gyűjteményével, matricákkal és kreatív feladatlapokkal.

Berg Judit jegyzi a meséket az UNICEF Magyarország új programjában – a József Attila-díjas írónő szerint minden gyereket úgy kellene nevelni, hogy megismerje a világ színességét, és azt, hogy hányféle módon, hányféle ember él a Földön. „Amikor írtam a meséket, figyeltem arra, hogy ne nyomasztó, hanem jókedvű történetek szülessenek, amelyekben egy adott problémára mindig van válasz, mindig van megoldás.”
berg_judit_dtk_1024x680.jpg
Szinetár Dóra, az UNICEF Magyarország nagykövete a helyszínen ízelítőt adott Berg Judit meséinek hangulatából: a két kis dínó New Yorki kalandjait olvasta fel, és elárulta, hogy otthon is imád a gyerekeinek mesét mondani. „Ez mindig egy olyan közös program, amikor kicsit kiszakadhatok a felnőtt világ problémáiból, és magam is újra gyerek lehetek” – mondta el Szinetár Dóra. A színésznő gyakran megkapja azoktól, akik nem szeretnek hangosan felolvasni, hogy neki egyszerű, hiszen színésznőként könnyedén el tudja játszani a történetet. „Azt vallom, hogy mindegy, mennyire olvas valaki jól, van-e benne színészi véna, vagy nincs, a gyerek számára a szülő hangja mindennél többet jelent.”

Tóth Kriszta édesanyjától tanulta meg, hogy annyiféle a világ, ahányan élünk benne, így különösen fontosnak tartja az UNICEF Magyarország új programját, amelyben Berg Judit mesefigurái 12 távoli vidékre kalauzolják el a családokat. „Egy jó mese azt adja a gyerekeknek, mint egy jó történet a felnőtteknek: fejleszti a képzelőerőt, választ ad a fontos belső kérdésekre, és ami még fontosabb, feloldja a feszültséget, félelmeket. Kevés olyan közös tevékenység van, ami annyira segítené a szülő és a gyerek kapcsolódását, mint az együtt mesélés. Ráadásul saját tapasztalatomból is tudom: ha szülőként mi magunk is gyerekké tudunk válni, és önfeledtebben tudunk viselkedni, azért a kicsik rendkívül hálásak” – tette hozzá az UNICEF Magyarország nagykövete.
dinos_esemeny_unicef_1024x683.jpg
Halász Judit is ellátogatott az eseményre, ahol kiemelte: rendkívüli szerep jut a meséknek a gyerekek életében, és a felolvasást nem pótolhatja egyetlen filmbeli élmény sem.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyermek érezze a szeretetet és a figyelmet, amivel a szülő felé fordul, ennek pedig az egyik legjobb módja a közös meseolvasás.”

Béres Alexandra, az UNICEF Magyarország Bajnoka gyerekkorában a Pöttyös mesékért rajongott, gyermekei Berg Judit köteteiért vannak oda. „Míg én olyan mozgékony voltam, hogy azt szerettem a legjobban, amikor anyukám fejből mesélt, a gyerekeim azt kedvelik, ha olvasunk nekik, ilyenkor imádunk összebújni és elmerülni a mesék világában. Ezek a pillanatok rendkívül sokat mélyítenek a kapcsolatunkon. Vallom, hogy a mese azon kevés dolgok egyike, amelyben semmi negatív nincs, kizárólag csak előnye származik minden családnak abból, ha gyakran előkerülnek a mesekönyvek.”
szinetar_dora_beres_alexandra_1024x698.jpg
Berg Judit csak itt olvasható meséi a gyerekek nyelvén, hol humorosan, hol meghatóan mutatják be a világot és a távol élő gyerekek mindennapjait, kihívásait. A játékos feladatok, matricák, információs kártyák pedig tovább színesítik az adott országról kapott képet. Azok a szülők, akik regisztrálnak a levélcsomagra, a hasznos és érdekes tartalom mellett egyszersmind a Föld legnehezebb sorsú gyerekein is segítenek, mivel az UNICEF munkáját támogatják” - monda Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.
csoportkep_2_1024x679.jpg

Regisztráció és még több infó:
https://unicef.hu/ket-kis-dino

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

PosterStore.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr4616597818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása