Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Boldog 72. születésnapot Meryl Streep!

2021. június 22. - Antalfy Krisztina

7 gyönyőrű film, amit látnod kell!

1949. június 22-én született Mary Louise Streep, a háromszoros Oscar- és nyolcszoros Golden Globe-díjas amerikai színésznő, akinek alakításai filmekben, televízióban és színházban egyaránt díjnyertes és emlékezetes. 21 jelölésével ő a legtöbbször jelölt színésznő az Oscar-díj történetében, amelyből hármat váltott győzelemre (Kramer kontra Kramer, Sophie választása és A Vaslady). Meryl Streep születésnapja alkalmából elhoztam hét filmet Tőle, amit egyszerűen kár lenne kihagyni.
blue_circle_sunflowers_spring_instagram_post_13.jpg

Meryl Streep 1949. június 22-én született Harry Streep és Mary Wolf gyermekeként. Streep 2004-ben elhunyt apja német és svájci származású volt. Édesanyjának - aki 2001-ben halt meg - angol, német, ír, skót és francia felmenői is voltak, egyik anyai dédnagymamája, Mary Agnes McFadden Írországban született. Apja egy gyógyszertár vezetője volt, anyja pedig művészből lett háziasszony, aki stúdióját továbbra is működtette a ház mögött. Szülei rajongtak a zenéért - amíg apja zongorázott, anyja énekelt -, így a kis Meryl is hamar elkezdett énekelni.

A világsztárrá válás előtt sok színészhez hasonlóan Streepnek is volt civil foglalkozása, pincérnőként dolgozott a Hotel Somersetben a New Jersey állambeli Somerville-ben. A színésszé válást azonban nagyban megkönnyítette számára, hogy állítólag fiatalabb korában fotografikus memóriája volt: egyszeri olvasás után képes volt megjegyezni a szövegeket.giphy_159.gifElőször a Vassar Főiskola diákjaként végzett, utána pedig a Yale-en 1975-ben végezte el a drámaszakát. Ezután New Yorkba költözött, ahol színházban kezdett el dolgozni. Filmes karrierje 1977-ben kezdődött a Júlia című filmben. Ezután jött egy nagyobb szerepe is a A szarvasvadász című filmben, amiért Oscar-díjra is jelölték. 1979-ben a Kramer kontra Kramer című filmben egy nőt játszott, aki férjét és fiát elhagyja, alakításával elnyerte első Oscart. Megtanult hajót navigálni, hegedülni és ír táncokat előadni. Az 1982-es Sophie választása című holocaust-drámában nyújtott alakításáért is Oscar-díjat kapott. 1985-ben nagysikerű volt alakítása a Távol Afrikától c. filmben Robert Redford oldalán. 1995-ben Clint Eastwood A szív hídjai című filmjében nyújtott alakítása visszahozta a rivaldafénybe.

2008 nyarán mutatták be a mozik a Mamma Mia! című filmmusicalt, az ő főszereplésével. A film az egész világon kasszasiker lett: 609 millió dollár összbevételt gyűjtött össze a moziknál és számos díjat nyert. 2009. január 7-én az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb közönségdíján, a People’s Choice Awardson Streep kapta a legjobb dal elénekléséért járó díjat, amit 50 millió ember szavazata alapján ítéltek oda. A színésznő korábban már kilencszer elnyerte az elismerést.giphy_1_40.gif2009-ben a Hollywood Report Hollywood legjobban fizetett színésznőinek listáján harmadik helyezést ért el 24 millió dolláros (4,6 milliárd forint) bevételével, amelynek zömét a nagy sikerű Mamma Mia! filmmusicalnek köszönhette.

2011-ben A Vaslady című filmben nyújtott főszerepért ismét Oscar-díjra jelölték, immáron 17. alkalommal, amelyet el is nyert. Az Egyesült Királyság első női miniszterelnökét, a visszavonult, alzheimeres, viszkiző Margaret Thatchert alakítja benne olyan átérzéssel, hogy a film sokkal inkább szól színészi képességeiről, mint magáról a Vasladyről.

Négygyermekes édesanya

Sokan nem gondolnák, de a ma is gyönyörű Meryl Streep négygyermekes anyuka. Férjével, Don Gummerrel közös fiának, Henrynek, 30 évesen adott életet, míg első lánya, Mary Willa négy év múlva született. Harmadik gyermeke, Grace Jane 1986-ban, a negyedik, Louisa Jacobson 1991-ben látott napvilágot,
nevtelen_92.png

Kramer kontra Kramer (1979)

Ted Kramer imádja családját: feleségét és hatéves kisfiát, de azért a munka a legfontosabb számára, minden mást a karrierjének rendel alá. Egyik este arra ér haza, hogy Joanna, a felesége szárazon közli vele: elhagyja, hogy az anyaszerepből kiszakadva végre megpróbálja megvalósítani önmagát. Így a gyerekkel járó összes gond az apára szakad, aki kénytelen újra felépíteni az életét: megtanulni a gyereknevelés csínját-bínját, s mindeközben az állását is megtartani. Ted főz, vásárol, takarít, játszótérre jár, s megérzi és megérti tündéri kisfia minden vágyát és félelmét. Kisebb-nagyobb zűrök mellett is olyan ajándék ez, amiben kevés apának van része. S másfél év után, miután a legapróbb részlet is a helyére került, ismét megjelenik Joanna... (forrás: Port.hu)

Sophie választása (1982)

Stingo, a délvidéki amerikai író Brooklynban megismerkedik két lengyel bevándorolttal, Sophie-val és Nathannal. Nem sokkal a második világháború után vagyunk. Sophie túlélte ugyan a koncentrációs tábor borzalmait, de két gyermekét elvesztette. Nathan, a szerelme megtört lelkű ember. Sophie múltját homály fedi. Az asszony nem tud beszélni róla, mert képtelen szembesülni szülei tetteivel és a saját, múltbéli életével. Gyötrő bűntudata választás elé állítja. És Sophie választ. Nagy sikerű regény feldolgozása ez az erős érzelmi hatásokra törekvő alkotás. (forrás: Port.hu)

Távol Afrikától (1985)

Az előkelő családból származó Karen férjhez megy unokatestvéréhez, Blixen báróhoz. A házaspár Afrikába, a férfi kenyai ültetvényére költözik. A boldogság nem tart sokáig, a kicsapongó életet élő báró hamarosan szifilisszel fertőzi meg, és elhagyja a feleségét. Karen elhatározza, hogy Afrikában marad, megpróbálja fölvirágoztatni a farmot. Eközben beleszeret Denys Fintsch Hattonba, a nyughatatlan kalandorba. Szerelmük azonban rövid ideig tart, mert a férfi lezuhan a repülőgépével. Ráadásul a kávéültetvény is tönkremegy. (forrás: Port.hu)
Marvin szobája (1996)

Húsz év telt el azóta, hogy a két nővér, Lee (Meryl Streep) és Bessie (Diane Keaton) útjai elváltak. Lee Ohióba ment, hogy a saját életét élje, az idősebb Bessie pedig visszatért Floridába, a szülői házba, hogy gondját viselje agyvérzése óta ágyhoz kötött apjának, Marvinnak és különc nagynénjének, Ruth-nak. Ám egy orvosi vizsgálat során kiderül, hogy Bessie leukémiás, és túlélése attól függ, hogy talál-e olyan rokont, akinek a csontvelője megegyezik az övével. Lee-nek megvan a maga baja, ugyanis tinédzser fia, Hank (Leonardo DiCaprio) deviáns viselkedése miatt elmegyógyintézetben köt ki. Mégis, amikor Lee megkapja húsz éve nem látott nővére segélyhívását, fogja Hanket és öccsét, Charlie-t, majd útra kel. A nővérek találkozása erőteljes érzelmek kirobbanásához és megható felfedezésekhez vezet ebben a rendkívül emberi, briliáns színészi alakításokat felvonultató, igényes és drámai témájához képest meglepően mulatságos filmben. (forrás: Port.hu)

Az órák (2002)

Egy röpke nap óráiba sűrítve három nő megkapó története... 1923: Virginia Woolf (Nicole Kidman), a huszadik századi világirodalom nagy egyénisége, a tragikus sorsú írónő hosszú gyógykezelése után elkezdi írni "Dalloway asszony" című regényét. 1951: Laura (Julianne Moore), az öngyilkossági hajlammal küzdő terhes háziasszony meglepetés bulit akar rendezni férje születésnapjára, de kezébe akad a regény és teljesen belefeledkezik. 2001: Clarissa (Meryl Streep), a leszbikus kiadótulajdonos szintén meglepetés ünnepséget akar rendezni AIDS-ben szenvedő költő barátja tiszteletére. Mindhárom történet alapkérdése saját boldogságunk igazi célja és annak elérése mások életén keresztül. Három nő, egy regény: az egyik írja, a másik olvassa, a harmadik átéli... Világszerte számtalan díjjal méltán jutalmazott alkotás. (forrás: Port.hu)

Az ördög Pradát visel (2006)

Miranda Priestly a divat legnagyobb hatalmú úrnője, akinek ápolt kezeitől retteg a New York-i divatipar, aki senkit nem tűr meg útjában, ha tervei kivitelezéséről van szó, tökéletesen ellenőrzése alatt tartja a "divat bibliáját", a Runway Magazine-t, annak munkatársai életét teljesen megkeserítve. Miranda új munkatársa, Andy Sachs a frissen végzett főiskoláslány egyáltalán nem illik a képbe: szürke, jellegtelen, tökéletes ellentéte a cégnél dolgozó díváknak. Amikor belép a szerkesztőségbe, megdöbbenve jön rá, hogy a munka, amelyre jelentkezett nem elszántság és céltudatosság kérdése. (forrás: Port.hu)

Mamma Mia! (2008)

Donna független, egyedülálló anya, és van egy kis szállodája egy idilli kis görög szigeten. Egyedül nevelte fel lányát, a tűzrőlpattant Sophie-t, és éppen most készül elengedni a kezét. Lánya esküvőjére Donna meghívta két legjobb barátnőjét, az életrevaló Rosie-t és a módos, sokszor elvált Tanyát a régi zenekarából, a Donna és a Dinamókból. Ám titokban Sophie is hívott három vendéget. A lány már régóta kutatja apja kilétét, hogy legyen, aki az oltárhoz kíséri. Ezért aztán elhív három pasit Donna múltjából a mediterrán paradicsomba, ahol már mindannyian jártak 20 évvel korábban. És 24 kaotikus, varázslatos óra következik, melyben új szerelmek bimbóznak és régi románcok lobbannak fel újra a lehetőségek buja szigetén. (forrás: Port.hu)



Neked melyik a kedvenc filmed Tőle? 

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

file_c0992f9536_original.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr1616601404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása