Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

DS ülésből irányítják Nyugat-Európa legnagyobb hadihajóját

2021. augusztus 25. - Antalfy Krisztina

Így készült a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó hajójának parancsnoki ülése

Amikor a kiemelkedő szaktudás és a francia elegancia találkozik: a jövőben a DS 9, a márka zászlóshajója által inspirált ülésből irányítja a parancsnok a francia haditengerészet első számú hajóját, a Charles de Gaulle repülőgép-hordozót. A DS Automobiles és a francia haditengerészet azonos értékeket képviselnek: precizitás, kitartás, hozzáértés és karakter. A DS kárpitosmestereinek és a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó legénységének közös vonása az, hogy nagyon komoly tapasztalatokkal bírnak, és mindig is a szakmájuk élvonalában jártak – erre alapozva hozták létre azt az együttműködést, melynek gyümölcse a DS 9 utasteréből ismert parancsnoki ülés.
dsxcdg_0104_juin_22_2021.jpg

A kifinomultság és a csúcstechnológia találkozása ez az óraszíj-mintázatú bazaltfekete nappabőr ülés, amelyet a DS 9 RIVOLI modell „OPERA Noir Basalte” beltéri csomaggal készülő változatából ismerhetünk.

A Charles de Gaulle repülőgép-hordozó parancsnoki hídjának egyedülálló ülése ugyanazokat a funkciókat kínálja, mint a francia luxuslimuziné. A masszírozórendszerben öt üzemmód és három intenzitási fokozat (macskatalp, hullámzás, deréktáji és vállkörnyéki nyújtás) közül lehet választani, és megmarad az ülésfűtés és a perforált bőrön keresztül működő szellőztetés is – utóbbi abszolút újdonság a francia haditengerészetnél.

Az új ülést 2021 elején szerelték fel a Charles de Gaulle repülőgép-hordozóra, így a hajó nemrégiben lezajlott 4 hónapos hadgyakorlatán már élesben is bemutatkozhatott. A DS Automobiles kárpitosai az ülés háttámlájába hímezték a Charles de Gaulle R91 címerét is: a hajó horgonyából – amelynek gyémánt formája a hajó orrát idézi – kettős (lotaringiai) kereszt emelkedik ki. A horgony másik karjából három szárnyforma bomlik ki, amelyek a fedélzetről induló repülőket szimbolizálják. Az üléstámla hátsó oldalán fémtáblán jelenik meg a DS Automobiles logója. Különleges elemek továbbá az egyedileg tervezett kétoldali könyöktámaszok.

„A Charles de Gaulle repülőgép-hordozó a francia ipar rendkívüli szaktudásának, magas színvonalának, kiemelkedő technológiájának bizonyítéka. Az, hogy a mi kárpitos mestereink által készített DS-ülést szerelhettünk a francia hadiflotta vezérhajójára, nem egyszerű összekacsintás: két olyan világ találkozik itt, amelyeket a szakmai kitűnőség és a nemzeti büszkeség köt össze.” - Thierry Metroz, a DS Automobiles stílusigazgatója.

ds_savoir_faire_03_point-perle_adn_1r4a7649.jpg„Parancsnoki ülésünk 20 évig szolgált hűségesen, megérett a cserére. A DS Automobiles jóvoltából most először fordul elő, hogy ez az ülés ennyire fejlett kényelmi és technológiai megoldásokat kínáljon. Ez nagyon fontos számunkra, hiszen a parancsnoki ülés végeredményben a munkaeszközünk, amely rendkívül fontos szerepet játszik a bevetéseinken, akár a legnehezebb helyzetekben is. Ugyanúgy, ahogyan egy autó vezetőülésének, a hajó parancsnoki ülésének is megfelelő tartást kell biztosítania és kényelmesnek kell lennie. A projekt kezdetétől fogva természetes volt, hogy olyan francia autómárkával dolgozunk együtt, amelynek komoly hírneve van ezen a területen. A DS Automobiles – a Charles de Gaulle-hoz hasonlóan – kiválóan testesíti meg a kiváló francia stílust és színvonalat.” - Guillaume Pinget kapitány, a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó parancsnoka.
ds_savoir_faire_04_bracelet-de-montre_adn_1r4a7750.jpg

NÉHÁNY SZÓ A DS AUTOMOBILES SZAKMAI KVALITÁSAIRÓL

„Tizennyolc hónapnyi kutatás és fejlesztés” - Jean-Philippe Vanhulle kárpitos mester hangjában büszkeség hallatszik, amikor arra a munkára emlékszik, amelyet a DS DESIGN STUDIO PARIS csapatával végzett, és amelynek eredményeképpen a DS Automobiles elérhetővé tette különleges ülését ügyfelei számára.

Óraszíj-mintázat

A DS Automobiles csapata a luxus karórák – szövetként egymásba fonódó darabokból álló – fémszíjából merítette az ihletet akkor, amikor megalkotta ezt az egyetlen bőrdarabból varrt, és a maximális komfort érdekében szegélyek nélkül készülő ülést. Az emblematikussá vált mintázat nagyon sokat tesz hozzá a DS modelljeinek belső karakteréhez.

„A nagy különbség abban rejlik, hogy az üléskárpit egyetlen darabból készül. – magyarázza Jean-Philippe Vanhulle. – Ehhez rengeteg számítást kellett végeznünk, és nagyon pontosan ki kellett dolgoznunk a mintázatot, hogy tökéletesen kövesse a nagy tömörségű üléspárna vonalait.”

dsxcdg_0151_juin_22_2021.jpgA prototípusok, illetve a tanulmányautókba kerülő ülések elkészítése csupán a munka első fázisa volt. A kézműves mesterek által egyedileg készített darabokat az ipari gyártás körülményeihez is adaptálni kellett. „Komoly kihívást jelentett az, hogy a kézműves szaktudást a szériagyártásban is produkálni tudjuk. A gyártási folyamatban nagyon kevés automatikát alkalmaztunk, az ember továbbra is igen fontos szerephez jut.”

Az óraszíj-mintázatú ülés elsőként a DS E-TENSE tanulmányautóban, illetve a DS modellek régebbi generációjában jelent meg, majd a DS 9-hez továbbfejlesztették. A közönség igen pozitívan fogadta a megoldást, amely így a márka megkülönböztető jegyévé vált. A nagy tömörségű üléspárnában több anyagot használnak fel, mint a hagyományos ülésekben, ezáltal a kényelem nemcsak kiemelkedő, hanem hosszú távon, az évek során is megmarad.

Az alapanyagként szolgáló bőrdarab szélessége 450 mm, a megmunkálás során 6 cm-rel lesz keskenyebb. A kiváló minőségű nappabőr Bajorországból származik, szabad legelőn, vérszívó rovaroktól szinte teljesen mentes területen tartott húshasznú szarvasmarháktól, amelyek bőre – állatonként mintegy 5-6 m² - így egészen ritka minőségű.dsxcdg_0198_juin_22_2021.jpgAz eredetileg 4 mm vastag bőrből a DS Automobiles csak a legnemesebb részt, a nappát használja fel. Ezt az 1,2 – 1,3 mm vastag rétegű anyagot először a megfelelő színkód szerint megfestik (jelen esetben bazaltfeketére, más modelleknél Alezan barnára, gyöngyszürkére vagy épp rubinvörösre). A bőr kevésbé értékes részeit tovább értékesítik.

Exkluzív gyöngyvarrás

A gyöngyvarrás a DS másik egyedi, megkülönböztető jegye, amely évekig tartó munka után került bele a márka modelljeibe.

Első ízben a DS DIVINE tanulmányautóban találkozhattunk vele, mint a márka számára oly fontos részletgazdagság egyik újabb bizonyítékával. Ezt követően a megoldásnak át kellett esnie a szériagyártásba kerüléshez szükséges igen szigorú teszteken. Az eljárást a márka Színek és Anyagok elnevezésű műhelyének egyik varrógépe mellett álmodták meg, és itt folyt a tesztelés is, anyagok, mintadarabok, divattermékek százain, színén és visszáján egyaránt.

A gyöngyvarrás, ahogyan neve is jelzi, gyöngymotívumot idéz. Az haute couture-ben alkalmazott hímzési technikával igen kifinomult mintázatok hozhatók létre. A nagy francia divathagyományok szellemében dolgoztak a DS Automobiles kézművesei is, így választották meg a beltér anyagait, az ülések mintázatát, és így hoztak létre egy teljesen új eljárást, új márkát.ds_savoir_faire_04_bracelet-de-montre_adn_1r4a7932.jpgA gyöngyvarrás bevált a tanulmányautón, de ahhoz, hogy szériagyártásba tudjon kerülni, illetve elsősorban tartósnak bizonyuljon, csaknem újra ki kellett találni. Három évnyi fejlesztői munka és tesztelés után Thierry Metroz projektje zöld jelzést kapott, a megoldás bekerülhetett a DS modelljeibe. A DS stílusigazgatója nyilván büszke, egyrészt magára a projektre, amely kreatív és technológiai szempontból egyaránt komoly teljesítmény, másrészt a meggyőződéssel, kitartóan dolgozó kollégákból álló csapatra.

Mióta a DS szériamodelljeiben is elérhető, az óraszíj-mintázatú ülés a DS Automobiles által kínált minőség és know-how szimbóluma lett. A megoldást már más gyártók is alkalmazzák, de ugyanazt az élményt – akár esztétikai, akár kényelmi tekintetben – csak a DS Automobiles színvonalán álló szakértelem képes nyújtani.

NÉHÁNY INFORMÁCIÓ A CHARLES DE GAULLE REÜLŐGÉP-HORDOZÓRÓL

A Charles de Gaulle a francia haditengerészet első és egyetlen nukleáris meghajtású felszíni hajója. A stratégiai hadi küldetések minden típusában bevethető: nukleáris "elrettentés", területi "védelem" a tengeri objektumok ellenőrzése révén, "megelőzés" a haditengerészeti légi csoport bevetése révén, "beavatkozás" az erő és a teljesítmény demonstrálása révén, valamint "ismeretszerzés és előrejelzés" a hírszerzési és feldolgozási képességek révén. 

Fedélzeti légi egységeinek köszönhetően a hordozóhajó a haditengerészet légi csoportjának központi objektuma. Ez a csoport felszíni hajókból (legalább egy légvédelmi fregatt, egy tengeralattjáró-elhárító fregatt és egy üzemanyag-utántöltő tartályhajó), valamint egy nukleáris támadó tengeralattjáróból áll.french_aircraft_carrier_charles_de_gaulle_r91_underway_on_24_april_2019_190424-m-bp588-1005.jpgA Charles de Gaulle repülőgép-hordozó fontos politikai-katonai és stratégiai eszköz Franciaország számára. Naponta több tucat légi bevetés végrehajtására képes, a tengeri vagy szárazföldi hadszíntér légi fedezésétől a nukleáris elrettentésig (a Rafale marine - ASMP-A rakétapár bevetése a Nukleáris Tengerészeti Légierő (Force Aéronavale Nucléaire - FANU) által). A repülőgép-hordozó a szárazföldi műveleteket is támogatja, és szárazföldi vagy tengeri célpontokat támadhat.

A Charles de Gaulle stratégiai előnye a mobilitása, amelynek révé a lehető legközelebb tud kerülni a konfliktusövezetekhez. A nyílt tengeren, nemzetközi vizeken való szabad mozgás lehetővé teszi számára, hogy diplomáciai kényszer nélkül cselekedjen, és rendkívül rövid időn belül újraszervezze magát.

A hajót az elmúlt húsz év során a legtöbb olyan nemzetközi konfliktusban bevetették, amelyben Franciaország részt vett (Afganisztánban, Líbiában, az Iszlám Állami elleni harcokban Irakban és a Közel-Kelet más térségeiben). 

 

Fontosabb dátumok:

1987. november 24.: megkezdődik a hajó építése
1987. december 19.: a hajót első ízben helyezik vízre
1987. május 18.: a hajó aktív szolgálatba áll
1988. január – 2018. október: 2. nagyobb üzemszünet, teljes felújítás
2021., a hajó megkapja a DS parancsnoki ülését

További információ:
DS Magyarország

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

file_c0992f9536_original.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr9816675010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása