Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Mondj nemet a digitális torzításra!

2021. október 07. - Antalfy Krisztina

#VáltoztassukMegASzépséget

A Dove Önbizalom Program 2004-ben jött létre annak érdekében, hogy a felnövekvő generációk pozitív kap- csolatot alakítsanak ki külsejükkel, valamint hogy segítsen nekik kiaknázni a bennük rejlő potenciált, önképüket és egyben önbizalmukat javítani. A Dove Önbizalom Program olyan útmutatókat, internetes cikkeket és oktatóanyagokat kínál, amelyek segítik a szülőket olyan nehéz témák kezelésében, mint az internetes zaklatás és a negatív testkép; valamint önbizalom- építő műhelyeket és egyéb oktatási tevékenységeket biztosít iskoláknak, mentoroknak és ifjúsági vezetőknek.
lanykep-vagott.jpg

Eddigi munkánk során a Dove 150 országban több mint 69 millió fiatal életébe hozott pozitív változást világszer- te, ezzel a világ legnagyobb önértékelési oktatójává nőtte ki magát.

Munkánk azonban még korántsem ért véget, 2030-ra a Dove azt tervezi, hogy a Dove Önbizalom Program tár- sadalmi hatásait 250% -kal növeli, és 250 millió fiatal életére hat pozitívan.

Kutatások szerint az alacsony önértékelés visszatartja a lányokat

Világszerte 10-ből 8 lány bújik ki olyan mindennapi tevékenységek alól alacsony önértékelésük miatt, mint példá- ul a családdal, szeretteikkel töltött idő, iskolai foglalkozások, de sokan a véleményüket sem merik kinyilvánítani. Egyes lányok az otthonukat sem szívesen hagyják el, mert nincsenek megelégedve a külsejükkel.

Magyarországon végzett kutatásunk szerint a tinédzser lányok 46%-a aggódik azon, hogy milyen reakciókat kap a közösségi médiában posztolás után, illetve az is megfigyelhető, hogy ez az aggodalom a kor előrehaladtával nő. A lányok 17%-a nem gondolja magát elég csinosnak, ha nem kap elég like-ot a fotóira.
dove_onbizalom_program_infografika_2021_07.jpg
A kutatás alapján kirajzolódik, hogy a tinédzserek magabiztosabbak lennének, ha a közösségi médiában látott képek jobban reprezentálnák a lányok valódi megjelenését. A magyar tinilányok 46%-a örülne, ha nem létezne képszerkesztés, bár 44% szerint a filterek a mindennapjaik részei. 18%-uknak jobban tetszik a szerkesztett kép, de a lányok többsége elégedett a képpel módosítás nélkül is.

A lányok nagyobb része örülne, ha többet „tanulhatna” arról, hogy hogyan lehet értékelni a különbözőséget (75%), hogyan érezheti jobban magát a bőrében (72%), hogyan kell a zaklatást kezelni (54%), hogyan lehetne magabiztosabb a testével kapcsolatban (48%), valamint hogyan lehetne büszke magára (48%).

Amikor a fiatalok visszafogják magukat és nem használják ki a bennük rejlő lehetőségeket, azzal a társadalom is sokat veszít. Az adatok azt mutatják, hogy az alacsonyabb önértékeléssel rendelkező lányok kiszolgáltatottabbak a digitális torzulások hatásainak. Éppen ezért, talán sosem volt még olyan fontos cselekedni, mint most.photo_1.jpgA Dove Önbizalom Program küldetése

A Dove Önbizalom Program küldetésének tekinti, hogy a következő generáció úgy nőjön fel, hogy pozitív kapcso- lata van a külsejével, és képes kiaknázni a benne rejlő képességeket. Ennek érdekében az önértékelést építő és testkép iránti bizalmat támogató oktatóprogramokat nyújtunk a fiatalok számára szerte a világon, szülők, tanárok és mentorok bevonásával. Eszközeinket és erőforrásainkat a világ minden tájáról származó, önértékelésre spe- cializálódott szakemberekkel együttműködve fejlesztjük. A Dove Önbizalom Program által biztosított programok bizonyítottan pozitív hatással vannak az önbizalomra.

A Dove új Önbizalom Program Útmutatója

Egy online eszköz, ami arra ösztönzi a szülőket és gondviselőket, hogy segítsék a gyermekeket el- igazodni a világban. Az Önbizalom Program Útmutató magába foglalja a Közösségi média, szűrők és „szelfi beszélgetés” szekciót is, ami segít a felnőtteknek megismerni és megérteni azokat a kihívásokat, amikkel a fia- talok találkoznak az online felületeken. Célja, hogy tippeket nyújtson és beszélgetéseket indítson arról, hogyan lehet a közösségi médiát egészséges hellyé tenni, ahol a fiatal felhasználók megnyílhatnak – kezdve a pozitív és sokszínű közösségi média hírfolyamának megszervezésétől egészen annak felismeréséig, hogy a közösségi média az emberek „legjobb énjét” emeli ki.photo_2.jpgKözösségi média, szűrők és „szelfi beszélgetés” fő témái:

Hogyan befolyásolja a közösségi média az életminőséget? – A közösségi média és az alacsony önbiza- lom közti kapcsolat megértése
Digitális torzítás vagy életszerűség – Min múlik a filterek önkifejezésre vagy önbizalomrombolásra való használata?
Szelfi beszélgetés ellenőrző lista a teendőkhöz – Segítsünk a gyermekeknek az online világban!

Egyéb, ingyenesen elérhető anyagok:

A Dove Önbizalom Program tanároknak szóló „Magabiztos vagyok”1  nevű programja bizonyítottan:

  • Javítja a testképet
  • Növeli az önbizalmat
  • Csökkenti a szociális készségek romlását
  • Hatékonyan teljesíthető tanárok által

photo_3.jpgA Dove Önbizalom Program szülők számára készült programja2 bizonyítottan:

  • Javítja az anyák testképét és önbecsülését
  • Javítja a lányok önbecsülését
  • Növeli az anyák és lányaik közötti beszélgetések gyakoriságát a testképről és önbizalomról
  • Ösztönzi az anyákat, hogy jobban támogassák lányaikat az egészséges önkép kialakításában


Hogyan segíthetsz?

A Dove Önbizalom Programba mindenki bekapcsolódhat, és nem csak workshopok szervezésével a helyi közösségben, iskolákban, hanem azzal is, ha kezdeményezzük az önbizalomépítés oktatását, vagy ha tuda- tosabban figyelünk a lányok mindennapi problémáira. Már egy beszélgetés kezdeményezése is hatalmas változást jelenthet. Te hogyan fogsz segíteni?

További információ:
Dove Magyarország

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

PosterStore.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr8916714846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása