Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Merülj el a fények mély óceánjában!

2022. június 27. - Antalfy Krisztina

Ámulatba ejtő fényélményekkel érkezik a Zsolnay Fényfesztivál!

Négy napra ismét Pécs válik a világ fényfővárosává, ugyanis július 7–10. között jön a VI. Zsolnay Fényfesztivál! Az ország első és egyetlen fényfesztiváljára 100.000 látogatót várnak és mintegy 120 programmal készülnek a szervezők. Világhírű fényművészek mutatják be munkájuk legizgalmasabb darabjait a látogatóknak, akik olyan kuriózumokat is kipróbálhatnak, mint a fénnyel teniszezés, a fénygraffiti készítés és a fényóceánba merülés – mindezt ingyenesen! Idén sem fogunk hinni a szemünknek! wonderwalks_23_1.jpg

Megelevenedett fantáziavilággá válik a pécsi belváros, összesen 19 helyszínen láthatók szemkápráztató látványosságok, ezek alkotják a Fény Útját:

A világ legnagyobb fényfesztiváljait járta be az elmúlt évek során, most az Árkád Pécs Bevásárlóközpontba érkezik az angol Squidsoup csapatának Submergence (Alámerülés) című hatalmas, magával ragadó alkotása. A közönség belesétálhat a műbe, miközben teljesen körülveszi a dinamikus fényinstalláció. A több mint 5.000 fénypontból álló alkotás az óceánba való alámerülés érzetét kelti.wonderwalks_03.jpgHalálának 25. évfordulóján Pécs világhírű szülötte, Victor Vasarely munkássága előtt két alkotás fog tisztelegni. Vasarely képi világát továbbgondolva „szőnek fényszőnyeget” a Janus Pannonius utcában a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának diákjai. A másik alkotás egy Vasarely-ihlette interaktív favetítés lesz a Csontváry Múzeummal szemben.

A Zsolnay család a 20. század elején teniszpályát építtetett a Barbakán-árokba, idén ez fog újra megelevenedni, ahol a látogatók fény segítségével játszhatnak teniszmeccseket.

A Kossuth térre érkezik a francia Antonin Fourneau interaktív alkotása, a Waterlight Graffiti. Itt egy nyolc méter széles LED falon, víz segítségével készíthetünk fénygraffitiket.

Fényfestés ragyogja be Pécs ikonikus tereit, épületeit, mint a Dzsámi, a Jókai tér vagy a Pécsi Nemzeti Színház, de emellett fényköntöst kapnak olyan új helyszínek is, mint az új Pécsi Vásárcsarnok vagy az Árkád parkjának játszótere, ami UV színekben fog pompázni.loop_1.jpgAki még több élményre vágyik az ingyenes fesztiválon, azt várja a Fény Útja Extra, amelynek kiemelt helyszínei és exkluzív programjai egy 1500 forintos karszalag megvásárlásával látogathatók. Ilyen lesz például az egyik legkülönlegesebb fényinstalláció, a Tundra nevű nemzetközi fényművész kollektíva Row című alkotása a Pécsi Galériában. A holografikus, audiovizuális élmény során mellettünk cikáznak a fényobjektumok, mintha Harry Potter-beli varázslatok röpködnének körülöttünk.

Pár hete nyitott újra a Jakováli Hasszán Dzsámi, az épület belső kupolájának és falainak fényfestése is az extra karszalaggal látható, csakúgy, mint a Civil Közösségek Háza, ahol két magyar fényművész, Battha Gáspár és Mátrai Erik egy-egy munkájával találkozhat a közönség.

A fesztivál rangját egy nemzetközi, pénzdíjazásos fényfestőverseny emeli. A Zsolnay Light Art fényfestőverseny során a Székesegyház monumentális homlokzatát keltik életre a világ legjobb fényművészei háromdimenziós, mozgó fényalkotásokkal. Az idei verseny témája az egyensúly. A válogatás befejeződött, az előzsűri kiválasztotta a döntőbe jutott 5 alkotást, ami látható lesz a fesztiválon. A világ minden tájáról érkeztek nevezések, végül egy magyar, egy francia, egy spanyol, egy német és egy thaiföldi alkotó került a legjobbak közé. bubble_dreamer.jpgA Zsolnay Fényfesztivál különlegessége, hogy nemcsak sötétedés után, hanem napközben is kínál élményeket, ilyenkor elbűvölő nemzetközi utcaszínházi programok szórakoztatják a látogatókat. Chiléből egy utánozhatatlan utcai bohóc, Argentínából légtornász-akrobaták és egy bűvész-zsonglőr, Olaszorszából buborékcirkusz, Franciaországból pedig egy újcirkuszi előadás érkezik, de magyar művészek tűzzsonglőr előadásait is láthatjuk.

A Széchenyi téren a svájci Panorama Kino Theatre társulat pécsi és budapesti színészekkel kiegészülve különleges, 360 fokban forgó mozit épít fel, ahol a szélesvásznú kép az utca, a filmsztárok pedig a színészek mellett a fesztivál látogatói lesznek. Pécsi művészek varieté műsorát is láthatjuk, és ha mindezek után kedvet kapnánk hozzá, hogy mi is kipróbáljuk magunkat, erre is lehetőség lesz a cirkusziskolában.

A zenei programok érdekessége, hogy a fesztiválon kizárólag olyan zenei élményekkel találkozhatnak a látogatók, amelyekben hangsúlyosan jelen van a vizualitás. A látványos koncertek és dj szettek éjszakába nyúló szórakozási lehetőséget kínálnak, fellép a Decolonize Your Mind Society, a Freakin’ Disco Kamaraelektronika, a Zagar, a Siblicity, a lengyel audiovizuális művész Ari Dykier, Dj dork és Bernathy Zsiga is.

panorama_2_1.jpgA kiegészítő programok is sok izgalmat rejtenek. A Fénybütyköldében mindenki maga készíthet világító ékszereket és emléktárgyakat.

Minden évben „fénynagykövetek” érkeznek a fesztiválra, idén Lengyelországot látjuk vendégül. Ennek keretében lengyel fényalkotás és audiovizuális koncert is gazdagítja a programkínálatot, és szakmai beszélgetésre is sor kerül a lengyel fényművészet képviselőivel.

A fesztivál idén túlmutat a belvároson: a Zsolnay Kulturális Negyed nappali fényprogramokkal várja a látogatókat.

Idén is Pécs a nyár fénypontja!
Részletek: www.fenyfesztival.hu

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

PosterStore.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr5517875435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása