Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Üzenet a ruhásszekrényből

2023. május 11. - Antalfy Krisztina

Ajándékozással gyarapodott a Dobó István Vármúzeum

A noszvaji 20. századi életmód tárgyaival gyarapodott a Dobó István Vármúzeum Néprajzi gyűjteménye. Nagy Dénesné szülei, Csufor Kálmánné Sánta Olga és Csufor Kálmán által használt tárgyakat ajándékozott a múzeumnak. A mintegy 123 tételt tartalmazó tárgy-együttesben egyaránt megtalálhatóak a női és férfi öltözetdarabok, a háztartás és lakáskultúra, mesterségek és a gazdasági élet eszközei.50aefde87ab9cf9b0f77e78c45c35d21_big.jpg

A noszvaji öltözködés különböző korszakait idézik a kitűnő állapotban megőrzött viseletek, melyből kiemelkedik a női fekete brokát anyagú, csipkés szélű blúz és szoknya, a menyasszonyi száras fűzős cipő, a vőlegényi csizma, a zsinóros díszítésű posztókabát. A templomba járó, ünnepi női öltözetekhez fejkendők, a hétköznapi öltözetekhez hímzett kötények társultak.

Az 1960- és 1980 közötti időszak jellegzetes öltözéke az otthonka és az elöl gombolódó dzsörzé ruha is képviselteti magát a kollekcióban. A mindennapi használati edények között számos bonyhádi, kőbányai zománcos tál, kanna, tejes köcsög, ételhordó került a gyűjteménybe. A tárgyak között ott sorakozik a hajdani kovászolt kenyér és a foszlós kalács hullámos szélű lemeztepsije, az „Egerbe járó hátyi kosár”, a borotvakészlet ládikával, a suszterkellékek szerszámokkal, a kaszaverő kaszaüllővel és számos gazdasági szerszám. Az apai nagyapa, Nyírő Csufor Lajos kézi hajnyírói a falubeliek nyiratkozását idézik. A református család gazdag hitéletéről tanúskodnak a vallásos tartalmú, feliratos, hímzett falvédők, a festett üveg igetábla és a házi áldás. Kuriózumnak számít az a kétajtós szekrény, melynek a belső oldalán képeslapok sorakoznak a Csufor házaspár fiatalkorából, rímbe szedett udvarlós idézetekkel, színészportrékkal, „Rád gondolok” Szeretsz? Imádlak, Rólad álmodom” feliratokkal.

A tárgyak a 20. századi noszvaji életmódból gazdag és komplex áttekintést nyújtanak, múzeumba kerülésükkel kutathatóvá válnak, kiváló lehetőséget adnak a társadalmi változások vizsgálatára, a település szellemi örökségének dokumentálására.

További információ:
Egri Vár

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

PosterStore.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr5018122306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása