Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

A stressztől a bőrünk is megbetegedhet

2023. július 20. - Antalfy Krisztina

Ha ezeket tapasztalod, lehet, hogy Téged is érint!

Pikkelysömör, akne, herpesz, ekcéma, csalánkiütés – csak néhány bőrbetegség, ami mindannyiunk életét megkeserítheti. De azt talán csak kevesen tudják, hogy ezek mind olyan bőrproblémák, amelyek megjelenhetnek vagy súlyosbodhatnak a megterhelő életesemények, a stressz, szorongás és depresszió hatására.
ds_product_mockup_06.jpg

Megterhelő a stressz mértéke, ha az az egyéni megküzdési mechanizmusunkon túlmutat. Hogy kinek mi jelent igazán megterhelést és mi vált ki megterhelő mértékű stresszt, szorongást, vagy depressziót, az teljesen egyéni. Például gyakori kiváltók lehetnek a: munkahelyi stressz, párkapcsolati nehézségek, veszteségélmények – és bizony az arra hajlamos személyeknél a megterhelő életesemények, főleg, ha krónikusan fönnállnak, előidézhetnek testi tüneteket, gyakran különféle bőrproblémákat, bőrbetegségeket is.

Stressz és érzelmileg megterhelő életesemények tünetfokozó hatásúak lehetnek


Az érzelmi megterhelés, túlzott mértékű stresszt jelent testileg-lelkileg, melyek fizikai tüneteket is okozhatnak.

Kutatási adatok szerint a bőrbetegséggel élők kétharmadára jellemző, hogy valamilyen stresszhatás jelentősen közrejátszott a bőrtüneteik kiújulásában és fennmaradásában. Körükben gyakoriak a különféle szorongásos zavarok, valamint a depresszió és a testképzavar. Tehát a krónikus bőrbetegséggel élőknél a stressz hatások és pszichés faktorok jelentősége óriási, ami könnyen megérthető, hiszen a bőrünk és a mentális működéseinket meghatározó idegrendszerünk magzati életkorunktól kezdődően szoros egymásra hatásban működnek egymással. Ugyanabból az ektodermális csíralemezből alakulnak ki, és ez a szoros összehuzalozottság egész életünk során fennáll.” – árulta el Német Borbála, integratív pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus, a DermaSoul alapítója.
ds_product_mockup_05.jpgA szakember szerint mivel a bőrbetegségek háttere igen komplex, ezért komplex kezelést is kíván meg, esetenként többféle szakma, mint például bőrgyógyász-, szakpszichológus, dietetikus, időnként belgyógyász, endokrinológus, vagy neurológus közreműködésével. A tüneti kezelés mellett a stresszcsökkentés, stresszkezelés és a stresszes élethelyzetekkel való megküzdés fejlesztése ritkán kap figyelmet a bőrproblémával élőknél.

Ennek hiányában az érintettek gyakran elégedetlenek maradnak az orvosi kezelésükkel, vissza-visszatérnek nem szűnő tüneteikkel.
ds_product_mockup_02.jpg„Igy született meg a DermaSoul pszichodermatológiai támogató program ötlete, mert úgy gondoljuk, hogy a stressz hatására felerősödő testi tünetekkel élők támogatása nem nélkülözheti a stresszel való megküzdés képességének komplex fejlesztését. Kezdeményezésünk figyelembe veszi, hogy a stresszhatások a bőrbetegségre hajlamos személyeknél kiválthatják a bőrtüneteket. Másrészt, bizonyos bőrbetegségek fennállása önmagában is gyakran olyan stressztényező, amely pszichés és társas megterhelődéssel jár, s növelheti az esélyét a szorongásos-, hangulat-, és testképzavarok fellépésének. Fontos célunk, hogy minél több bőrgyógyászati centrumban integráljuk Életminőség-felmérésünk alkalmazását, hogy egyre több segítséget kérő ember pszichoszomatikus érintettségének mértékét és kiegészítő ellátás igényét segítsen pontosítani. Bízunk benne, hogy ezzel egyaránt támogatni tudjuk az érintettek jóllétét és életminőség javulását, mind pedig dermatológus kollégáink munkáját.” – tette hozzá Német Borbála.

Fontos megjegyezni, hogy megfelelő kezelési terv meghatározásához első körben bőrgyógyász szakorvos által végzett kivizsgálásra van szükség, hiszen nem minden bőrbetegség függ össze a stressz tényezőkkel. Ma azonban ebben is segítenek hazai, innovatív megoldások, mint az AIP Derm digitális bőrklinikája.
ds_product_mockup_01.jpgMár fotó alapján is tud diagnosztizálni az orvos

Ma Magyarországon az AIP Derm modern és gyors technológiájával már van lehetőség arra, hogy ha valamilyen bőrproblémánk van, akkor azt csupán néhány óra leforgása alatt, online, úgynevezett digitális bőrgyógyászati klinikán keresztül kezeltessük. Az AIP Derm-nél mesterséges intelligencia felhasználásával dolgozó bőrgyógyász szakorvosok gyors diagnózissal és kezelési javaslatokkal, e-recepttel támogatják az odafordulót.

Ráadásul az AIP Derm szakorovosainak és a DermaSoul pszichodermatológiai támogató program szakembereinek együttműködése komplexebb ellátást tesz lehetővé.

A két szakma együttműködésének keretében az AIP Derm többek között a DermaSoul szakembereinek segítségével épített be olyan bőrgyógyászati életminőség-, valamint a stressz mértékét vizsgáló kérdőívet, ami segíthet a megterhelő stressz mértékének és a bőrprobléma okozta lelki megterhelődés azonosításában, azaz a bőrbetegséggel élők pszichoszomatikus jellegének első, gyors kiszűrésében és megfelelő támogatásában is.
ds_product_mockup_04.jpgMindketten megtaláljuk azt a másikban, amire a saját módszereink egyelőre nem képesek. Mi, digitális bőrgyógyászati klinikaként a bőrbetegségek gyors és hatékony diagnosztizálásában és gyógyításában vagyunk otthon, de a stresszhatásokat és a lélektani folyamatokat nem tudjuk sem felfedni, sem gyógyítani. A DermaSoul-nál megvan erre a tudás és a képesség is. Éppen ezért úgy gondoljuk, hogy együtt még hatékonyabbak lehetünk és segíthetünk az embereknek.” - mondta Fazekas István az AIP Medical Hungary ügyvezetője.

Több idő marad az emberre

Az egészségügy hatalmas gépzetként működik, ahol a betegeknek rengeteget kell várnia, az orvosok pedig túlterheltek. Emiatt előfordul, hogy a lélektani folyamatok és azok kezelése háttérbe szorul. Az AIP Derm-mel most először van lehetőség arra, hogy az orvosok leterheltsége csökkenjen és hatékonyságuk növekedjen, valamint a betegeknek csak néhány órát kell várnia a diagnózisra a több hetes, vagy akár hónapos várólisták és a hosszadalmas sorban állás helyett. A felszabaduló időben előtérbe kerülhet az ember és az a lélektani munka, amelyet a mesterséges intelligencia nem tud kiváltani, de az egészség szempontjából legalább olyan fontos, mint a megfelelő diagnózis és kezelési módszerek.

A DermaSoul és az AIP Derm közösen nem csak a testet, hanem a lelket is hatékonyabban tudja gyógyítani. Nem felejtkezhetünk el arról, hogy ezek egyaránt fontosak!"
 - teszi hozzá zárásképpen Fazekas István.

További információ:
https://www.aipderm.com/hu/

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

PosterStore.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, de az Instagram

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr6618174368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása