Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Dalok egy bérházból // Örömzene Budapest Bár módra

2013. április 17. - Antalfy Krisztina

Olvass bele, és repülj a zene szárnyán!

Amikor legelőször kézbe vettem Bombera Krisztina és Vajay Zsófia ÖRÖMZENE című könyvét, még úgy gondoltam, hogy majd egyszerűen csak átlapozom, aztán egyik reggel a szokásos kávém mellett mégis beleolvastam, végül azon kaptam magam, hogy nem bírom letenni. Lekötött, és élveztem, azonnal magával ragadott a Budapest Bár hangulata és egy kis időre én is ott találtam magam a sokat megélt, Blaha mögötti kis bérházban.

Budapest Bár Örömzene

Amikor a Budapest Bár elküldte számomra a könyvet még nem tudtam mit is írhatnék majd róla, hisz eddig nem nagyon figyeltem oda a hazai alternatív együttesekre és a cigányzene nálam valahol kimerült egy régi gyermekkori emlékben, hisz hegedűszót eddig csupán az egykori Jó ebédhez szól a nóta műsor keretében hallottam. De hamar rájöttem, hogy a cigányzene több, mint egy régi magyar nóták alatt játszott “cincogó” muzsika. A Budapest Bár tagjai ugyanis újragondolták és egy picit a mai ember füléhez hangolták a kávéházi cigányzenét. A repertoárban a dzsessztől az operett részleteken át a ma ismert pop slágerekig bármit megtalálunk. Az én személyes nagy kedvencem:

Ugye hallottad a háttérben a klasszikus cigányzenei alapot? Na épp így lehet életre kelteni a cigányzenét.

Aztán ahogy oldalról-oldalra haladtam előre a Budapest Bár első öt évét bemutatóriportkönyvében, úgy rajzolódtak ki előttem a zenekar tagjainak és legközelebbi munkatársainak a mindennapjai. Könnyedén megelevenedik előttünk a 8. kerületi, lift nélküli, kopottas kis bérház 3. emeleti lakása, vagyis a Budapest Bár első próbáinak színhelye.

Budapest Bár ÖrömzeneMi is az a Budapest Bár?

A Budapest Bár már öt éve a hazai zenei élet egyik legsikeresebb formációja, akiknek a fellépésein ugyanolyan jól mulat a hároméves kisgyerek, mint a fiatal egyetemista és anosztalgiázó nagymama. Több tízezer eladott lemez, közel száz színházi előadás, számtalan ország és külföldjáró koncertturné után a zenekar egy könyvvel ünnepelte meg a fél évtizedes évfordulót.

A könyvről

Joggal kérdezhetnénk, hogy vajon mi tart egyben egy 15 tagú zenekart, ahol majd minden énekes a magyar könnyűzene sztárja, aki a saját bandájának az útját is egyengeti? Újraéleszthető a kávéházi cigányzene a 21. században? Hogyan hat egymásra ennyiféle kultúra és zenei irányzat? Meddig és merre tart a Budapest Bár története? Milyen egy próba, mi zajlik a színfalak mögött? Miből támadnak és hogyan oldódnak meg a konfliktusok?

Budapest Bár ÖrömzeneA könyv szereplői meglepő őszinteséggel beszélnek ezekről a kérdésekről, tükröt tartanak maguknak és egymásnak is. Az Örömzene olvasói úgy érezhetik magukat, mintha egy asztalnál ülve beszélgetnének Behumi Dórival, Frenkkel, Ferenczi Györggyel, Keleti Andrással, Kiss Tiborral, Kollár-Klemencz Lászlóval, Lovasi Andrással, Németh Jucival, Rutkai Borival és Szűcs Krisztiánnal, és a háttérben kiválóan játszó muzsikusokkal, Farkas Róberttel, Farkas Mihállyal, Ökrös Károllyal, Farkas Richárddal és Kisvári Ferenccel. Mindenki mindenhez hozzászól, de egyáltalán nem ért mindenben egyet a másikkal. Nem kímélik egymást a csapat tagjai, de a legszigorúbb kritikában is ott a humor, az egymás és a muzsika iránti szeretet és tisztelet.

Budapest Bár ÖrömzeneValódi örömzene nyomtatott formában

A huszonöt fejezetből álló kiadást olvasgatva egy rövid időre mi magunk is beléphetünk Rózsika varázskonyhájába, ahol az imádott nagyikánktól megszokott finomságok mellett kishazánk legismertebb zenészeivel is megismerkedhetünk. A Budapest Bár pont olyan, mint egy hétköznapi kis család, annyi különbséggel csupán, hogy tagjai mind egytől egyig a legcsodásabb zenei érzékkel vannak megáldva.

Budapest Bár ÖrömzeneHa még nem olvastátok volna eddig, akkor itt az ideje, hogy már holnap kézbe vegyétek Vajay Zsófia és Bombera Krisztina Örömzene című könyvét, ha pedig az olvasás mellett egy jó kis zenei csemegére is ki lennétek éhezve, akkor mielőbb látogassatok el a Budapest Bár soron következő koncertjére!

Kedvcsinálónak még néhány kép a könyvből:

Budapest Bár Örömzene

Farkas Róbert

Kiss Tibor

Kiss Tibor

Szűcs Krisztián

Szűcs Krisztián

Budapest Bár Örömzene

Szalóki Ági

Behumi Dóri

Behumi Dóri

Könyv terjedelme: 263 oldal
Ára: 4990 Ft.

További információt itt találtokhttp://www.budapestbar.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr7812367495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása