Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

A filmtörténet 10 legemlékezetesebb ruhája (szerintem)

2017. június 12. - Antalfy Krisztina

Imádom a szép ruhákat, olyannyira, hogy néha egy filmet is csak azért nézek végig, mert gyönyörűek benne a színek, a kosztümök, az összeállítások. Ott van pl. Audrey Hepburn kis feketéje, Julia Roberts vörös estélyije, vagy épp Sarah Jessica Parker menyasszonyi ruhája a Szex és New Yorkból. 

cover-copy1.jpg

Az alábbi szösszenetnyi posztban a filmtörténet számomra legmeghatározóbb darabjait gyűjtöttem össze, melyek örökre beleégtek a retinámba.

1. Audrey Hepburn fekete Givenchy ruhája // Reggeli Tiffanynál 

giphy_72.gif

Szerintem minden idők legikonikusabb darabja az a bizonyos fekete selyem Givenchy estélyi. Audrey Hepburn ezzel a filmmel és persze a ruhával végérvényes beírta magát a divattörténelembe. Givanchy kedvenc múzsája a tökéletes nőiesség mintaképe lett, amikor egy rafinált hátú kis feketében luxusékszerbolt kirakatát bámulva reggelizik.

annex_hepburn_audrey_breakfast_at_tiffany_s_02.jpg

2. Grace Kelly // Hátsó ablak

Nem vagyok nagy krimi rajongó, de Alfred Hitchcock Hátsó ablak című thrillerjét még én is végig tudtam nézni, ha másért nem is de a gyönyörű főszereplő, Grace Kelly miatt mindenképp. A színésznő egyik legemlékezetesebb ruhája szerintem az Edith Head által tervezett “V” nyakkivágású fekete felső, a mesés bő fehér szoknyával, és az elmaradhatatlan gyöngysorral, mely teljessé tette a megjelenést.

giphy_73.gifrear-window-first-outfit-sitting-down-2.jpg

3. Jennifer Lawrence fehér ruhája // Amerikai botrány

Michael Wilkinson ebben a 70-es években játszódó filmben egy csodás, fehér ruhát álmodott meg a színésznőnek. A rendező utasítása csak annyi volt: “Legyen veszélyes!” Azt hiszem ez sikerült, hisz a ruha nem csak veszélyes lett, de dögös is.

american-hustle-bafta-jennifer-lawrence-amy-adams.jpg

4. Julia Roberts vörös estélyije // Micsoda nő

Eredetileg ez is feketének készült, de szerencsére Marilyn Vance-Straker, a tervező inkább a dögös vörös mellett döntött. A ruha egy korabeli Christian Dior estélyi mintájára készült, ám a dekoltázsa jóval mélyebb kivágású, így nem csoda, hogy ennyire emlékezetes maradt számunkra. 

giphy_74.gifpretty-woman-red-opera-dress.jpg

5. Keira Knightley smaragdzöld estélyije // Vágy és vezeklés

Kevés ennyire nagy vihart mozis ruhát ismerünk. Jacqueline Durran ugyan nem kapta meg a legjobb jelmezért járó Oscar díjat, mégis nincs filmes lista enélkül a darab nélkül. A tervező szerint sok-sok variáció készült belőle, mert a rendező aggódott, hogy a film kulcsjelenetében, ahol McAvoy a könyvespolcnak nyomja a színésznőt, esetleg elszakad. Ezt a csodaszép ruhát azon az éjszakán viselt, mikor kishúga hazugsága örökre elragadta tőle szerelmét.

giphy_75.gifizkuplenie.jpg

6. Sarah Jessica Parker menyasszonyi ruhája // Szex és New York

Ha menyasszonyi ruha, akkor nekem Vivienne Westwood, aki káprázatos ruhát álmodott meg SJP számára a Szex és New York első részében. Mit nem adnék, ha egyszer nekem is érkezne egy ilyen szépség egy névre szóló üzenettel, egyenesen a tervezőtől! 

6b22fba621181028ecb53bc14f8ce620.jpg

7. Sharon Stone fehér, ujjatlan ruhája // Elemi ösztön

Hihetetlen, hogy a film 1992-ben készült, hiszen a benne feltűnő ruhák többséghét mindannyian felvennénk még ma is, főleg Ellen Mirojnick által filmvászonra álmodott, ártatlanul fehér darabját. 

giphy_1_6.gifsharon_stone_fotozas_2016.jpg

8. Vivien Leigh zöld bársony ruhája // Elfújta a szél

Ez történik egy főszereplpvel, ha nincs egy ruhája sem, amit felvehetne. A történet szerint Scarlett lerántja a függönyöket, hogy Mami abból varrja meg a ruhát, amiben találkozik majd Rhett Butlerrel. A Walter Plunkett által tervezett darab, annak ellenére, hogy 30 ezer dollárért restaurálták, még mindig ragyogó állapotban van (a film 1939-ben forgott!) és megtekinthető a Texas Egyetem Harry Ransom központjában.

29478c3661f285564935c02bc791dc43.jpg

9. Olivia Newton-John // Grease

Szerintem alig van lány, aki ne öltözött volna még be farsangkor Sandy-nek. 

grease2.jpg

10. Amy Adams zöld ruhája // Éjszakai ragadozók

Tom Ford az egyik kedvenc tervezőm, így nem volt kérdés hogy megnézem az Éjszakai ragadozók című filmjét, mely szerintem kegyetlen ábrázolása az újgazdag művészvilágnak és a végtelenül szegény, texasi vadvilágnak. Emellett azonban nem csak a történet szögeli a képernyő elé a nézőt, de Ford képi világa is, hisz az amerikai designer, fotós és divattervező le sem tudná tagadni a múltját. A tökéletesen megkomponált környezetet már első filmjében, az Egy egyedülálló férfi esetében is megszokhattuk. Tom Ford precízen megtervezett világa mellett feltűnhet a rendező különös vonzódása a vörös hajú nők iránt is, és bizony ez a vörös csodásan mutat a smaragdzöld ruhán is.

nocturnalanimals.jpg

Másik gyönyörű képjelenet...

50805_aa_6087_print_v2lmctrstsat3f-embed_2016.jpg

Neked melyik a legemlékezetesebb filmjeleneted?

nevtelen_3.pngHa tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode13.

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr912587223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása