Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Így tanulhatsz egy kis boldogságot a dánoktól!

2017. december 12. - Antalfy Krisztina

Meik Wiking – Hygge: A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Sokak szerint az ünnepi készülődés kész rémálom, a karácsony pedig rég elvesztette a valódi értékét, hisz nem szól másról csak csak felesleges idegeskedésről és rongyrázásról, mert minden évben megpróbáljuk túllicitálni egymást a fa alatt. Én azonban nem így látom!
Számomra a karácsony nem a méregdrága ajándékokról, az elkészíthetetlen menüről, és a agyon díszített otthonról szól, hanem a szeretteimről, az együtt töltött időről, és a valódi boldogságról, amit mi magyarok nem mindig tudunk átérezni, bezzeg a dánok!

20583118_362054277547373_2696646464343375872_n.jpg

Mégis hogy jönnek ide a dánok?

A karácsonyi rohanásban azért megengedek néha magamnak egy kis énidőt, amikor kikapcsolok minden telefont a környezetemben, lefőzök egy csésze finom lattet, felteszem kedvenc karácsonyi lemezem, és elolvasok pár fejezetet abból a könyvből, amire eddig, évközben nem sok időm maradt.
img_20170805_135528.jpg

Így akadt kezembe Meik Wiking – Hygge: A dán életérzés, amely boldoggá tesz című könyve, melyben az író a maga egyszerűségében megmutatja olvasói számára, hogy miért is a dánok a legboldogabbak a világon. Amellett, hogy nagyon olvasmányos, és szép képekkel van illusztrálva minden egyes skandináv életérzés, remek ötleteket nyújt nekünk magyaroknak, akik még boldog pillanatainkban is csak stresszelünk.

img_20170805_135903.jpg

Mégis mi az a hygge?

Soha életemben nem jártam Dániában, viszont volt egy nagyon kedves barátom, aki jó pár éve kiköltözött Koppenhágába a családjával, és bizony már 10 éve is lesett az állam, amikor képeket küldött a kinti életük legszebb pillanatairól. Így nem csodálkoztam azon a felmérésen, mely szerint a dánok a legboldogabbak a világon.

20582897_1598893013513219_8016992899675717632_n.jpg

Na persze, most mondhatod magadban, könnyű nekik, hisz náluk magas az életszínvonal, jó a fizetés, az ország lakossága bőven részesül a skandináv szociális rendszerből, amely finanszírozza az állampolgárai számára a társadalombiztosítást, az egészségügyi szolgáltatásokat és az oktatást. Mi meg, ebbe inkább bele se menjünk.

Van viszont egy igen olvasmányos könyv, amit már mi is a kezünkben tarthatunk Meik Wiking boldogságkutatónak köszönhetően, aki remekül összefoglalja nekünk, mit is jelent pontosan a hygge kifejezés, és hogyan hatja át a dánok életét ez a gondolkodásmód. És most ne gondolj semmi unalmasnak tűnő, milliószor eldurrogtatott klisékre, amikkel már tele a padlás, na meg a hócipőnk, ez egy valóban kellemes hangulatú, minimalista kötet, amelyben benne van mindaz, ami engem, téged és szinte mindenkit kimozdít kicsit a depresszióból, a mókuskerékből. Segít, hogy egy kicsit jobban érezhessük magunkat a bőrünkben, a rohanó hétköznapokban és a stresszes, ünnepi nagy hajrában.

img_20170805_135611.jpg

Persze a gyerek továbbra is hisztis marad, a sárga csekkeket sem fizeti be helyezzünk senki, meg persze a karácsonyi lista sem lesz rövidebb tőle, de legalább a lelkünk megnyugszik, a szánk elmosolyodik, és hosszú idő után újra boldogabbak leszünk, mert észrevesszük  otthonunkban, környezetünkben és az életünkben azokat az apró dolgokat, amiket eddig talán soha. Ez nem egy újabb mobiltelefon, nem is egy okos plazma tévé, vagy egy hosszú hétvégére szóló luxus üdülés, valamelyik jó nevű wellness szállodába, hanem valami sokkal jobb.

img_20170805_135632.jpg

A könyv szerint ugyanis a boldogság mindenhol ott van, csak észre kell vegyük őket. Benne van egy hangulatban, emlékben, különös élményben, amelyek mindig is ott voltak körülöttünk, csak nem figyeltünk fel rájuk a hétköznapokban: forró fürdő a munkanap végén, séta az esőben, szánkózás a gyerekekkel, vagy csak egy csésze forró csoki sok-sok habbal a tetején.

img_20170805_135428.jpg

A könyv nem rövid, de csöppet sem unalmas, hisz igazán praktikus tanácsokkal van tele, amelyeket te is bármikor kipróbálhatsz, és ha tetszik, beilleszthetsz a mindennapjaidba. Mire a végére érsz, megtanulod jobban értékelni mindazt, amid van és rájössz, hogy bizony a te az életed is tele van szépséggel és boldogsággal.

Összességében

img_20170805_135353.jpg

Nekem ez a könyv több, mint mondatokba szedett klisék gyűjteménye, inkább egy dán jó barát, amit egy csésze kávé mellett bármikor az asztalom mellé ültethetek, fellapozhatok és könnyedén erőt meríthetek belőle akkor is, amikor úgy érzem ellenem fordult az egész világ. Nem mellesleg a kötet által kicsit közelebbről is megismerkedhetünk a dán öltözködéssel, társadalmi szokásokkal és a néha kimondhatatlan nevű dán ételekkel. Én csak ajánlani tudom ezt a könyvet, szerintem fantasztikus ajándék lehet bárkinek karácsonyra.

Információ a könyvről:
Kiadó: Kossuth Kiadó Zrt. 
Oldalak száma: 288
Nyelv: Magyar
Kiadás éve: 2017 
Fordító: Vágó Nándor
További információ:
Kossuth Kiadó Zrt.

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

nevtelen_3.pngHa tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode_

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr7813499975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása