Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

A Corvina Kiadó karácsonyi ajánlata az ünnepekre

2023. december 08. - Antalfy Krisztina

Talán a legtöbben épp decemberben vagyunk a legelfoglaltabbak: céges összejövetelek, karácsonyi bulik, nagy családi vacsorák, ünnepi készülődés, sütés-főzés, és akkor az ajándékok beszerzését még nem is említettem. De talán mégis így marad egy kis időd egy jó könyvre, ami segíthet ráhangolódni az ünnepekre. 
young-woman-3041464_1280.jpg

Nyáry Krisztián: Így ettek ők – magyar írók és ételeik

Nyáry Krisztián legújabb könyvében találkozik otthonunk két legőszintébb pontja: a kamránk és a könyvespolcunk. Az irodalomnak épp olyan ősi témája a gasztronómia, mint a szerelem. A legjobb magyar írók egy tál étel történetén keresztül mindent el tudtak mesélni szegénységről és gazdagságról, örömről és boldogtalanságról. 3835050.jpgKrúdy és Mikszáth nagyevő hősei, Móricz szegényember-portréi, Kosztolányi habos süteményt faló nőalakjai vagy éppen József Attila sosem volt libasültje nem alapanyagokról és főzéstechnikákról, hanem az ember leglényegéről szólnak. Ez a könyv olyan magyar írókat mutat be, akik az evés, az étkezési szokások vagy a főzés ábrázolásán keresztül mondtak el valami érvényeset az emberi viszonyokról vagy Magyarországról, a világról. És persze többségük a magánéletben is szeretett enni, vagy legalábbis jó ételekről álmodozni. 30 író, 30 történet és kétszer annyi recept – Nyáry Krisztián megszokott stílusában.

Mark Parisi: Kíváncsi(an) macskákról
Fordította: Csizmadia Lukrécia

Macskamenta- és dobozfüggők, sunyi terroristák, lusta dögök, önző szociopaták, finnyás zabagépek... és persze puha szőrgombócok, dörgölőző lelkitársak, kajla bohócok, doromboló szeretetcsomagok... 3835657.jpgA sokszorosan díjazott Mark Parisi Offthe Mark nevű karikatúrasorozata legendának számít az USA-ban, de magyarul először csak most jelenik meg gyűjteménye. A macskarajongók imádni fogják: poén poén hátán, abszurd helyzetek, cuki karakterek. A szerző maga is erősen érintett a témában, életrajza szerint "állandóan macskaszőr borítja."parisi-posztok-erosjelszo.jpg

Laczó Ferenc – Vadas András – Varga Bálint (szerk.): Magyarország globális története – A kezdetektől 1868-ig

Honnan érkeztek az első földművelők a Kárpát-medencébe, és hogyan festettek a modern várostervezés kezdetei Magyarországon? Mikor szerepelt Magyarországon kiadott világtérképen először az amerikai kontinens, miként terjedt el az Újvilágból származó paprika? Kik szürcsöltek elsőként kávét kínai porcelánból Budán, és milyen szerepet játszott az Amerika leigázásából származó ezüst a magyarországi törökellenes háborúkban? Miért csókolta meg Szapolyai János Szulejmán szultán kezét? Miért okozta egy indonéz vulkánkitörés a nyár elmaradását Magyarországon, és miként lett az ország "akácnagyhatalom"?3848057.jpgE könyv - a Magyarország globális története, 1869-2022 idősebb testvére - nagyszabású kísérlet Magyarország történetének újragondolására. Szerzői - történészek, geológusok, régészek, nyelvészek, irodalmárok, a könyv-, a művészet- és építészettörténet, illetve a vallástudomány képviselői - az ország és lakosainak határokon átívelő kapcsolataiból és globális beágyazódottságaiból indulnak ki.

Kaszás György: Bizarrr jószágok

Darwin a sírjában pityeregve lövi főbe magát, ha ez a könyv a kezébe kerül. Tekintve, hogy az eddig megismert állatrendszertan nyugalmát két lábbal tiporja földbe és még ugrál is rajta. Ez egy humoros állatkert, amely fittyet hány a józan észnek. Lakói például a szitaköpő, a pipigáj vagy a hülemüle.

Szepes András: Nikola Tesla Budapesten

Nikola Tesla munkássága nagyban meghatározza jelenkori életünket. Elég, ha csak a rádióra vagy a vezeték nélküli energiatovábbításra gondolunk, de a napenergia-erőművet és a váltakozó áramú motort is említhetjük. Számunkra azért is érdekes e különleges szerb férfiú, mert egy darabig Magyarországon élt és dolgozott, sőt közel három évtizedig magyar állampolgárként élt, igaz, az Osztrák-Magyar Monarchia keretein belül.
3851114.jpgSzepes András könyve épp a magyarországi időszakban játszódik, ám a Nikola Tesla Budapesten nem életrajzi munka, hanem regény, amelyben bepillantást nyerhetünk a titkos társaságok fondorlataiba és a titkosszolgálat játszmáiba éppúgy, mint a korabeli távközlési vállalatok működésébe. Az alapvető, ismert tényeken nem változtatott a szerző, de ami elképzelhető és lehetséges volt, azt megírta. A könyv lapjain a történet részeként mindemellett ősi és modern kori kódok, valamint rejtett utalások között is böngészhet az Olvasó.

Horváth Hilda – Somlai Tibor: Lépj be! - Palotáktól lakásokig Magyarországon, 1896–1945
Fordította: N. Kiss Zsuzsa

Beléphetünk és bepillanthatunk a felsőbb társadalmi körök, a vagyonos rétegek és értelmiségiek egykori lakásaiba. Bár ezek az otthonok és berendezési tárgyak mára nagyrészt elpusztultak, a 19. század végétől a 20. század közepéig tartó időszak fotói hű képet adnak az arisztokrata, a nagypolgári és polgári életmódról. 3851877.jpgUgyanakkor jól tükrözik azt a folyamatot is, ahogy eljutunk a nagyvonalú arisztokrata életviteltől és az igényes nagypolgári eleganciától a funkcionalizmus által megszabott személyes terekig, az egyéniség kibontakozásáig vagy akár az extravagáns megjelenítésig. De nem csak a belső terek világa kap itt hangsúlyt, hiszen a természet, a táj, a kert egykor éppoly fontos volt, mint a szoba tájolása vagy az ablak elhelyezése - vagyis a benti és kinti világ szerves összekapcsolása.

Riley Black és Riccardo Frapiccini: Dinoszauruszok – Portrék egy elveszett világból
Fordította: Szepes András

A dinoszauruszok jó ideje foglalkoztatják az emberiséget. Évmilliókon át ők uralták a történelem előtti világot, és most, több millió évvel tömeges kihalásuk után, a mi képzeletünket uralják. Kötetünkben az egyes példányok portréján keresztül Riley Black, a téma kiváló szakértője – a legfrissebb kutatási eredmények alapján – felvázolja a dinoszauruszok és néhány rokonuk nagyszabású történetét.3770311.jpgTöbbek között arra keresi a választ, hogyan éltek, mit ettek, miképp mozogtak, mi a különbség különféle családjaik között. Riccardo Frapiccini pedig egyesítette fényképészeti, mérnöki és rajztudását, hogy minél „élethűbb” képeket készítsen az elveszett fajokról. A könyv azoknak – kicsiknek és nagyoknak egyaránt – szól, akiket ezek a különleges őskori lények lenyűgöznek. Vagyis mindnyájunknak.

Olvass bele!

Jill Bobrow: Klasszikus vitorlás jachtok
Fordította: N. Kiss Zsuzsa

A kötetben szereplő klasszikus vitorlás jachtok története több mint 120 évet ölel fel. Jill Bobrow – csodálatos fotók segítségével – a 19. század végétől napjainkig kíséri végig fordulatos és izgalmas históriájukat, és olyan régi és modern típusok sorsát követi nyomon, mint a Britannia, az Astra, az Enterprise, az Endeavour, a Rainbow, a Ranger, a Meteor, az Atlantic és még sorolhatnánk.3770891.jpgA szerző a zárófejezetben azt is bemutatja, hogy a mostani klasszikusok – a különféle regattákon egymással versengve – miként hasítják most is a vizeket, egyben igazolva azt a tényt, hogy a jachtvitorlázás iránti szenvedély a mai napig nem csitul.

Olvass bele!

Jó olvasást kívánok!

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

PosterStore.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr8918276503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása