Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Interjú Tóth Zsuzsanna divattervezővel, a TZS Divatház tulajdonosával

2012. december 17. - Antalfy Krisztina

„Egy nő előtt nincs semmiféle akadály”

Az életemet mindig azok az emberek határozták meg, akikkel az évek során volt szerencsém megismerkedni, így egészen kivételes helyzetben érezhetem magam, hogy a sors mindig olyan ismeretséget sodort elém, akiktől mindig több és jobb lettem. Következő interjú alanyom Tóth Zsuzsanna, akinek a neve sokunk számára a Nők Lapja Iskolájából csenghet ismerősnek, de most itt az ideje, hogy kicsit közelebbről is megismerkedjünk Vele!

Kérlek, beszélj egy keveset magadról, kezdjük a legelején! Hogy lett belőled ruhatervező? Már kislányként is érdekelt a divat, vagy mindez, ahova ma eljutottál csupán a véletlen műve volt?

Kislányként nem igazán foglalkoztatott a divat, de minden, ami az alkotást közelítette sokkal inkább. Legyen az zene, tánc, vagy bárminemű alkotás, fémből, fából, textilből, ecsettel, tollal, vagy varrótűvel megalkotva. Így tanulmányaimat az óvodától kezdődően művészeti területeken végeztem.

Honnan örökölted a tehetségedet? Esetleg édesanyád, vagy már a nagymamád is ezzel foglalkozott?

A nagymamám, és édesanyám is remek ruhákat készített, noha egyik sem volt szakmáját tekintve varrónő. Számomra természetes, volt, hogy egy nő előtt nincs semmiféle akadály, ha ruhát kell kreálni, legyen az egy kötött sál, sapka, vagy horgolt boleró, esetleg hétvégére egy báli ruha. Nagyszerűsége abban állt, hogy addig nem fejeztük be, ameddig létre nem jött a látvány, amit elképzeltünk.

Lehettél volna bármi más? Miért pont a Magyar Iparművészeti Főiskolát választottad?

Bár a Képzőművészeti Gimnázium grafika szakán végeztem, a ruhatervezés érdekelt. A jelmeztervező szak volt az első kísérletem, de nem sikerült a felvételi, így az élet és a gyakorlatiasságom az Iparművészeti Főiskola felé sodort, mivel a következő években nem indított jelmeztervező szakot a Képzőművészeti Főiskola.

Mi volt a legelső munkád?

Mivel nagyon fiatalon az óvodás éveimben kezdtem, a babáknak varrott, kötött ruhák valamelyike volt az első.

Divattervezőként kikre terveztél ruhákat? Hol dolgoztál, hány éve vagy már ezen a pályán?

Harminc éve élek az öltözék tervezés bűvöletében, így nehéz lenne felsorolni mindazt a helyet és személyt, ahol, és akikre dolgoztam. Mivel számomra az ipari, professzionális technológiával készült ruha jelentette a minőséget, így a gyári tervezést választottam, szemben a kézzel készített egyedi előállítással. Pályázatokra nagy örömmel áldoztam az aránytalanul sok időt, és energiát igénylő alkotásokra nem is sikertelenül, de a hasznosság, és gazdaságosság, motivációja mindig visszavezetett az ipari tervezés útjára.

A saját cégalapítás terve mikor került először szóba? Mi késztetett rá, hogy megnyisd a saját butikodat?

A rendszerváltás után a könnyű és konfekcióipar is nagy változáson ment át, rövid idő alatt ugyanis teljesen összeomlott, és megszűnt. Az egyre zsugorodó tervezési lehetőségek átirányították figyelmem a butikhálózatnak történő tervezésre, gyártásra, forgalmazásra.

A terveknek, ruháknak nagy sikerük volt, de a fizetési kedv nem minden esetben követte. Így született meg a gondolat, hogy saját tervezésű és kivitelezésű ruhákat a saját üzletemben adjam el.

Milyen stílusú kollekciókkal találkozhatnak a hozzád betérő hölgyek?

Üzletemben tetőtől talpig felöltözhetnek a hölgyek. Hogy milyen összeállítást választunk, az függ az alkalomtól, szándéktól, a játékos kedvtől, bátorságtól, és sorolhatnám a kritériumokat. Az üzletem az a hely, ahol a vállalkozó kedvű betérő sok mindent kipróbálhat, szakmai segítségemmel inspirálom, hogy karakterét, stílusát, milyen az esetleg általa eddig nem ismert módon fejezheti ki. 

Kik vásárolnak leginkább Nálad? Milyen korosztály tér be hozzád gyakrabban?

Az üzletemben nem szerepel a kor kérdése, a vevőim többnyire üzletasszonyok, akik aktív résztvevői a társadalmi eseményeknek, az üzleti életnek. Ezekhez a megjelenésekhez ajánlunk öltözékeket kortalanul, amik természetesen a finomabb, klasszikusabb, elegánsabb és formálisabb öltözékeket jelentik.

Ma is aktívan részt veszel a ruhák kialakításánál, vagy csupán értékesítője vagy már azoknak?

A Divatház működtetése a ruhatervező létemet nem nélkülözheti, mindemellett egy következetes üzletasszonyt is megkövetel. Az árukínálatot számos európai divatcég kollekciójából állítom össze, amihez nagy szaktudás, tapasztalat, a piac ismerete, gazdálkodni tudás és nem kevés intuíció szükséges.

A felgyorsult világ folyamatos változásához való igazodás, a jövő elvárásainak fürkészése mind – mind szükséges, hogy egy ilyen divatház működőképes legyen. Az egyedi öltözékek létrehozása különös élvezetet jelent, de sajnos a mai hölgyeknek egyre kevesebb idejük van, számukra a ruha azonnal kell, nincs türelmük és energiájuk ruhapróbákra járni, a méretre készült, egyedi ruhák magasabb áráról nem is beszélve.

Szakmai szemmel mit gondolsz a magyar divatszakmáról, van benne fantázia? Milyennek látod a mai tervezőket?

Ez egy csodálatos terület, és akiben van kellő lelkesedés, kitartás, odaadás, önfeláldozás annak van fantázia is benne. Sokkal kevesebb viszont a jelenlegi lehetőség ezen a területen, mint ahogyan ezt sokan hiszik. A fiatal tervezők, akikkel opponensként találkozom, mind külföldön szeretnének próbálkozni, mivel a fizetőképes kereslet itthon az egyedi kivitelezésű ruhákra nagyon korlátozott.

Mi számodra a divat?

Az ihletadó, inspiráló újdonság.

Az üzleted mellett aktív tagja voltál/vagy a Nők Lapja Iskolájának is. Hogy csöppentél bele egy olyan zárt világba, mint a több évtizedes múlttal rendelkező női magazin?

1990-ben kezdtük, amikor a megjelenés fejlesztő tréning nem volt olyan elterjedt, mint napjainkban, amikor szinte minden sarkon próbálkozik végzettség nélkül hasonló tanfolyammal valaki, aki kellően bátor. A Nők Lapja akkori tulajdonosa nyitott volt erre a kezdeményezésre, amit több ezer nő jelentkezése igazolt, és vitt sikerre.

Miket tanítottál a diákjaidnak?

A tanfolyam ideje mindig kevés volt, ennek ellenére próbáltam minél többet átadni a külső formálás jelentőségéről, az igényesség, a stílus, a harmónia fontosságáról és sikerformáló erejéről.

Milyen volt a visszajelzés? Szerettek részt venni az óráidon, esetleg visszajárni azokra?

A hölgyek többsége jó hangulatban távozott, sok volt a kérdés, és valóban számosan közülük ma is visszajáró vendégeim az üzletemben.

Mit tanácsolsz a mai fiataloknak, a divat szerelmeseinek, érdemes belevágni a divattervezésbe? Megéri ma művészeti pályára lépni?

Ha a megéri számodra azt jelenti, hogy gazdaggá és sikeressé válni, akkor azt mondom nem, legalábbis nem a gazdasági válság idején, egy közép európai országban. A művészeti pályára lépés az egy elhivatottság, a szakmát megtanulva az egyénen múlik hol, és milyen módon, keresi meg a lehetőségeit, illeszti be egy adott rendszerbe a kreatív képességeit, alkalmazza tudását saját és mások örömére, de ez már egy másik művészeti ág, az életművészet.

Ha azt mondom ÖnKépAlkotás, Te azt mondod!?

Egy megjelenés fejlesztő tréning, ahol megismerkedhetsz alkatod arányaival, egyéni színvilágoddal, stílusoddal, és saját kreativitásodat keltheted életre.

Hogyan?

Egy ajándékba kapott kis fekete ruhát formálhatsz a saját egyéniségedre, annak díszítési módjával iparművész tervezők segítségével.

Önértékelési zavarok, önbizalomhiány, feszengés, mind-mind igaz a legtöbb mai nőre. Rajtuk is tudnátok segíteni?

Rajtuk elsősorban, de minden olyan hölgyet szívesen látunk, aki a megjelenésén, a személyiségén szeretne csiszolni, a harmóniáját a magabiztosságát szeretné erősíteni.

Mi az, ami miatt segítség kell, hogy megismerje egy Nő Önmagát? Mégis miben tud segíteni ebben egy külső személy, mint pl. Te?

A kérdés nagyon jó! Ha felveszünk egy ruhát tükörben nézzük meg önmagunkat. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy ízlésünk is van, akkor másoknak is tetszeni fogunk. A jó ízlés azonban szakavatott segítséggel fejleszthető és mivel tanult szakmám a ruhatervezés már sok vevőmnek segítségére voltam a magáról kialakított kép fejlesztésében. Mondhatnám azt is, hogy élő, beszélő tükörként funkcionálok.

Milyen módszere van a programnak arra, hogy egy „rút kiskacsából” gyönyörű hattyú váljon?

A belső parazsat lobbantjuk lángra!

Hogyan épül fel egy ilyen Önépítő óra? Hogy kell elképzelni ezt az egészet?

Hosszú lenne elmondani, de a tanfolyam résztvevői személyesen megtudhatják, ha jelentkeznek a stúdiumunkra, valamint bővebben tájékozódhatnak a www.onkepalkotas.hu oldalon.

Megjelenés fejlesztő tréningről van szó, de nem a külsőségekkel foglalkozunk, hanem a belülről áradó személyiség kibontásával, megismertetésével, amit a külső formák, az élettér a lehetőségek és kötöttségek összefüggésében közösen a résztvevőkkel értelmezünk, és a megjelenés nyelvezetére átírunk. Összehangolunk formákat, színeket, szabásvonalakat, stílusokat, melyek az adott egyéniség legkifejezőbb elemei. Egyszóval fejlesztjük résztvevőink ízlésvilágát.

Egy idegennek mindig bátrabban megmondjuk a véleményünket! Te is kendőzetlenül lerántod majd a leplet a jelentkezők stílusáról, öltözködési malőrjeiről?

Igen. Bár  az élet sokkal kendőzetlenebb, amikor a sikertelenséggel rántja le a leplet, akkor amikor valaki nincs tisztában azzal a mondanivalóval, amit a külsejével mások számára kifejez. és nem érti miért sikertelen az életében, kapcsolataiban, munkájában. A stúdiumon próbálunk objektíven szakmai tükröt tartani a résztvevőknek, ennek eredményeként a pozitív változásra történő rácsodálkozás a gyakoribb, nem az ellenkezője.

A hibák arra vannak, hogy javítsunk rajta. Kapnak megoldást a hozzád jelentkező Hölgyek a problémáikra? Hogyan?

Minden szakmai fortélyt és praktikát bevetünk, hogy a hibákból erényt kovácsoljunk.

A mai világban sajnos, vagy nem sajnos, de egyre több az ehhez hasonló akadémia. Ti miben vagytok mások, mint a többi?

Erősségünk: szakmai tudás, a több éves tapasztalat a divatszakma különböző területein, a tervezéstől a gyártáson át, az eladáson keresztül a tréningtartásig. Előnyünk még, hogy több divathullámot megéltünk már, és átfogóbban látjuk a lehetőségek palettáját, tudatosabban döntünk, szelektálunk és ajánlunk. Nem divatból, hanem elhivatottságból műveljük a szakmánkat nagy odaadással, és szeretettel.


Ha most egy állásinterjún lennénk, és megkérdezném, hogy mi az öt éves terved, mit válaszolnál?

Öt éves terv a mai világban? A tréfát félretéve, a tervem, hogy töretlen energiával építem, és szépítem hölgytársaimat, egy békés, boldog világban!

Az olvasók hol tudhatnak meg még többet az ÖnKépAlkotás stúdiumról? Hol vehetik fel Veled a kapcsolatot?

www.onkepalkotas.hu
www.tzsdivathaz.hu
Like: www.facebook.com/pages/ÖnKépAlkotás-Stúdium/228282653961633
Cím: TZS Divatház, 1036 Budapest, Bécsi u. 62.

nevtelen_3_65.png

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr111923983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása