Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Hozd ki a legtöbbet a városodból is!

2016. október 29. - Antalfy Krisztina

Három szürke falfelületet szépített meg Budapesten a Royal vodka

 A Royal vodka, Magyarország piacvezető vodkája 2016-ban három szürke betonfelületet tett színesebbé a Színes Város projekt szervezésében, a Boráros téren, a Petőfi-híd pesti lábazatánál és a VII. Kazinczy utcában. A harmadik projekt, a Kazinczy utcánál található tűzfal design-ját 3 terv közül, a közönség szavazata alapján választották ki, és adták át ünnepélyesen.

img_2413.jpg

A Színes Város és a Royal vodka

A Royal vodka, mint közkedvelt italmárka, fontosnak tartja, hogy a hétköznapi dolgokból is hozzuk ki a maximumot, találjuk meg kis kreativitással és odafigyeléssel a szépet, a jót és osszuk meg azt barátainkkal is. Így kezdődött a Színes Város és a vodka együttműködése, melynek során 2016 január és október  között három szürke felületet varázsoltak színessé.

A 240 m2 nagyságú Boráros téri projekt 5 nap alatt készült el 80 liter festék felhasználásával. Három művész működött közre a kivitelezésben, a terveket Benkő Katalin képzőművész készítette. A Petőfi-híd pesti lábazatának terveit szintén Benkő Katalin készítette el, de a harmadik design – amelyre a közönség szavazott – megalkotója is ő volt.

img_2507.jpg

A Kazinczy utcai design története

A beérkezett pályamunkák közül a Színes Város és a Royal csapata választotta ki a három legjobbat, majd ezekre lehetett szavazni. A nyertes design, Benkő Kati Kazinczy és a nyelvújítás című műve, melyen Kazinczy Ferencre utalva a nyelvújításhoz köthető szavak jelennek meg játékos tipográfiával. A festésoktóber közepén kezdődött, és 10 napon keresztül 55 liter festék és 50 festékszóró felhasználásával készült el. A helyszín kiválasztása sem a véletlennek köszönhető, hiszen a környéken rengeteg közkedvelt romkocsma és kerthelyiség is található.

Kazinczy és a nyelvújítás
Alkotó: Benkő Kati
Koncepció:

Kazinczy Ferencre utalva a nyelvújításhoz köthető szavak jelennek meg játékos tipográfiával. A fej sziluettjével összefonódva alkotnak egységet, szimbolizálva a gondolat teremtő erejét.

A magyar nyelvnek szüksége volt a tudatos alakításra és gyarapításra, amit Kazinczy törekvései nagymértékben elősegítettek. A módszerek között több irány is megfigyelhető, például módosították vagy bővítették a szavak jelentését, képzéssel, elvonással, vagy akár csonkítással alakították azokat. Ezeknek a vizuális megjelenésére is reflektál a tervezet. A szavak/betűk egybefolynak, vagy éppen elhatárolódnak egymástól, ugyanakkor egységes látványként alkotnak összefüggő felületet a fej motívumával, mint kiinduló ponttal. A szavakhoz helyenként ikonok, kisebb grafikák társulnak. Például az alkony szónál geometrikus formákkal jelenik meg a naplemente. Leegyszerűsített, tiszta formavilág jellemzi, a visszafogott színátmenetek egybekapcsolják az elemeket.
ab1d9839.jpg

Színes város

A Színes Város civil kezdeményezés 2008-ban indult. Az alapgondolat a magyar származású művész, Victor Vasarely 1983-ben megjelent Színes Város koncepciójára épül, melynek lényege, hogy a művészet végre vonuljon ki az utcára is, és az emberek ne csak a galériákban találkozhassanak képzőművészeti alkotásokkal. Eddig közel 20.000 négyzetméter falfelület kapott művészi designt, de a várost színesítő mozgalom hatására mostanra 20.000 nél is több azon felületek száma, amelyek kezdeményezéseik nyomán kiszínesedtek.

Minden nagyvárosban megfigyelhető, hogy sajnos számos pontján szürke és elidegenítő. A közterek elhanyagoltak, így nagyon nehéz szeretni, és óvni őket. Ez hosszú távon leépüléshez, elhasználódáshoz vezethet, így a terek elvesztik közösségi funkcióikat. A városban szinte kizárólag reklámok, reklámhordozók színesítik a környezetet, amely semmiképpen nem nevezhető előremutatónak.

 ab1d9839.jpg

 A Royal Vodka oldalai
Facebook: http://www.facebook.com/royalvodkahungary

Boráros téri projekt fotói:
A fotókat Bertalan Ádám készítette, amelyek a nevének közlése mellett korlátlanul használhatók :
http://bit.ly/RoyalvodkaBertalan
A fotókat Farkas András készítette, amelyek a nevének közlése mellett korlátlanul használhatók : http://bit.ly/szinesvarosroyalvodka
Képek a Petőfi-híd lábáról:
A fotókat Farkas András készítette, amelyek a nevének közlése mellett korlátlanul használhatók :
http://bit.ly/RoyalPetőfihíd
Színes Város projekt
http://www.szinesvaros.hu/hu/

nevtelen_3_66.png

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr8211929477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása