Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Hogyan maradjunk éberek vezetés előtt?

2017. június 09. - Antalfy Krisztina

Okos tanácsok hosszú és még hosszabb autózás előtt

Készen állsz a hosszú hétvégére tervezett kirándulásra? Vár rád a tengerpart Horvátországban? Miközben Te a sűrű forgalomban araszolgatsz uticélod felé, Andy Priaulx, a Ford Chip Ganassi Racing pilótája éppen egy hosszú távú edzésre indul Franciaországba, hogy felkészüljön a Le Mans 24 órás futam megpróbáltatásaira.

cq5dam_web_1280_1280_1.jpeg

Íme néhány jó tanács a versenyzőtől, hogyan maradhatunk éberek a volán mögött egy hosszú autózás közben:

1. Alaposan aludjuk ki magunkat

Akár egy zsúfolt sztrádán autózunk, akár 300-as tempóban száguldunk végig a Mulsanne egyenesen a Le Mans 24 órás futamon, a vezetés szakadatlan összpontosítást igényel. Ez pedig sokkal jobban megy, ha nem kialvatlanul ülünk a volánhoz. Amikor a gyerekeim még kicsik voltak, és eljöttek megnézni, hogyan versenyzem, általában külön szobát kértem a szállodában, hogy biztosan kipihenten állhassak rajthoz.

giphy_69.gif

2. Reggelizzünk bőségesen

Egy hosszú autóút előtt nagyon fontos, hogy alaposan feltankoljuk a testünket. Ha alacsony vércukor szinttel indulunk útnak, elég valószínű, hogy hosszabb távon nem tudunk majd koncentrálni a forgalomra. Válasszunk ízletes reggelit! Olyat, aminek energiatartalma lassan szívódik fel: például rántottát sokmagvas pirítóssal, vagy diós zabkását banánkarikákkal.

3526_dg_wec2017_02belgium_34352176871_o.jpg

3. Ne igyunk alkoholt előző este

Pedig lehet, hogy másnap úgy érezzük: minden rendben, és autóba ülhetünk. Csakhogy minden tizedik, ittas vezetés miatt bekövetkezett baleset reggel 6 és 8 óra között, gyakorlatilag másnaposan történik. Az alkohol erősen befolyásolja a biztonságos autóvezetés képességét. Hogy isznak-e alkoholt az autóversenyzők? Természetesen igen. Csak nem a verseny előtti éjszakán. 

giphy_70.gif

4. Igyunk vizet

Ha kiszáradunk, gyorsan megszűnik az összpontosító képességünk. Versenyzés közben rengeteg vizet veszítünk. A sisakunkban van egy szívószál, amin keresztül hidratáló izotóniás italt vagy vizet tudunk szürcsölni. A cukros üdítőket viszont jobb, ha kerüljük. Ha nagyon felpörög a vércukor szintünk, az óhatatlanul energiavesztéshez és a koncentráció csökkenéséhez vezet.

3098_dg_wec2017_02belgium_33660847003_o.jpg

5. Legyen kéznél valamilyen rágcsálnivaló

Ha friss gyümölcsöt nem is tudunk mindig magunkkal vinni, az asztalt gyümölcs még mindig tökéletes választás. Akárcsak a magkeverékek, amelyeknek fehérje- és zsírtartalma lassan szívódik fel. Az édességet viszont felejtsük el. A magas vércukorszint nem jó útitárs egy hosszú utazáshoz.

giphy_71.gif

6. Iktassunk be pihenőket

Még az autóversenyzők is tartanak szünetet - ha máskor nem, hát a kerékcsere és a tankolás közben. A Le Mans 24 órás futamon akár 14 órán át is a volán mögött kell ülnünk; még szerencse, hogy nem egyhuzamban!

Az egy-, két- vagy háromórás szakaszok végén egy másik pilóta veszi át az autót, és ilyenkor alszunk egyet, harapunk valamit, és persze alaposan lezuhanyozunk. A nyújtó gyakorlatok is sokat segítenek, hogy a következő szakaszon frissek legyünk.

0052_bd_wec2016_silverstone_26423106966_o.jpg

7. A telefon ne vonja el a figyelmünket

A Ford egyik felmérése szerint a fiatal autósok 11 százaléka nézett már videót vezetés közben. Ez hihetetlenül veszélyes dolog. Soha ne hagyjuk, hogya telefonunk elterelje a figyelmünket az útról! Ha van, használjuk a kihangosító rendszert - ha pedig nincs, akkor tegyük a telefont oda, ahol nem érjük el. Mi versenyzés közben rádión beszélünk a csapattal, de csak akkor, amikor tényleg muszáj, mert így nehezebb a vezetésre koncentrálni. A csapat is nagyon figyel arra, hogy csak olyankor szóljon hozzánk, amikor az a legkevésbé zavaró.

source_2.gif

További információ:
Ford Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr4512586875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása