Ha tehetném, egy valódi kis kávébirodalmat tartanék a konyhámban. Mióta legelőször belekóstoltam a tejes kávé ízébe, rajongója lettem egy életre. Bár nem vagyok egy nagy kávé fogyasztó, a napi 2-3 kávé nálam is lecsúszik, vele kezdve, és persze vele is folytatva a napot. Eddig nem nagyon érdekelt milyen vízből főzöm le kedvenc kis feketémet, hogy az csapvíz a konyhából, vagy a maradék ásványvíz a műanyag flakonból, nem számított, mindaddig amíg meg nem kóstoltam barátnőm tanácsára a BWT szűrt magnéziumos vízzel készült lattet. Az íze sokkal erőteljesebb, hosszantartóbb, az illata pedig még aromásabb volt, mint eddig bármelyik kávémnak.
Nem vagyok barista, nem értek a kávékhoz, de azért én is különbséget tudok tenni a jó ízű és a silány italok között. Az igazán jó kávéhoz elengedhetetlen a megfelelő pörkölésű kávészem, a friss őrlés, és természetesen a rendszeresen karbantartott kávégép, és most már tudom, hogy a kávé és a tea élvezeti értékét jelentősen befolyásolja a víz minősége is, ezért fontosnak tartom, hogy mindig friss, tiszta, és lehetőség szerint lágy vizet használjak.
Sokan azonban megfeledkeznek a jó kávé legfontosabb összetevőjéről, a vízről. Ez a színtelen, szagtalan folyadék ugyanis nagymértékben hozzájárulhat a kávé ízéhez, aromájához és illatához is.
Valóban jobb a kávé íze ha lágyabb vízzel isszuk?
A szakemberek úgy vélik, hogy a kávéból az a víz hozza ki a maximumot, amelynek összkeménysége 3-9 °nk közötti, karbonátkeménysége pedig alacsony, 2-4 °nk közötti.
S bár a víz az élet elengedhetetlen eleme, a csapvíz jellemzően nem felel meg teljes mértékben a fenti állításnak, így érdemes olyan vízkezelő berendezéseket, eszközöket alkalmazni, amelyek kellően megszűrik a vizet, lággyá és klórmentessé teszik. A kemény, klóros víz ugyanis a kávé esetében kellemetlen mellékízt eredményezhet.
Én pl. gyakran kesernyés, savas utóízt éreztem, ha kutyafuttában csaptam össze a reggeli kávémat, de a BWT vízszűrő kancsót használom, - amely többféle űrtartalommal és színben kapható – a kancsó semlegesíti a kellemetlen ízeket, szagokat, valamint eltávolítja a klórt és az esetlegesen előforduló nehézfémeket (pl. ólom, réz) a csapvízből, ezáltal különösen finom, tisztított víz kerül a poharamba, s ezáltal a reggeli kávés csészémbe is.
Lágyabb víz, finomabb ételek?
A válaszom egyértelműen igen. Gasztronómiai tehetségem napról-napra egyre jobban fejlődik, ami egyrészt annak is köszönhető, hogy az utóbbi időben bevetetettem nagyikám ezer éves receptfüzetét és a BWT szűrt, tisztított, magnéziumos vízet a levesek elkészítéséhez. Mióta nem sima csapvízzel főzök itthon, azóta érezhetően sokkal jobban ízlik kicsiny családomnak is, amit főzök. Na nem azért, mert végre nem égetem oda, hanem mert a szűrt vízzel valahogy jobban átjönnek, vagy inkább megmaradnak az ízek és az illatok.
Ha Te is élvezni szeretnéd otthonodban a BWT Selyemvíz élményét, építsd be BWT AQA perla vízlágyító család valamelyik tagját. Kényeztesd bőröd, óvd berendezéseid és kíméld pénztárcád a BWT vízlágyító rendszereivel.
További információ:
BWT Magyarország
Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!
Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode_