Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

7 bűvös szabály, amivel elsőre átmehetsz a forgalmi vizsgádon

2018. július 30. - Antalfy Krisztina

Mindig azt mondták nekem, hogy ne keseredjek, ha nem megyek át elsőre a forgalmi vizsgámon, hisz szinte senki nem megy át elsőre. A vizsgabiztosok szörnyű természetűek és  csak a pénzt akarják lehúzni az emberről, nem mellesleg imádnak szívózni, elbizonytalanítani és buktatni. Döbbenet, de túl vagyok a forgalmi vizsgámon és elsőre sikerült! Ezek szerint mégis csak vannak  normális iskolák és szuper vizsgabiztosok.

ide_by_sideor_miles_apartbest_friends_are_foreverclose_to_the_heart_6.png

Aki ismer – köztük kedvenc vezetési oktatóm, Nagy Ferenc – jól tudja, hogy mennyire vizsgadrukkos vagyok, azok közé az emberek közé tartozom, akik túl magasra teszik a lécet önmagunkkal szemben és aztán rágörcsölnek, ha nem sikerül valami elsőre és persze tökéletesen. Ha Te is hasonló cipőben jársz és még csak most készülsz a forgalmi vizsgádra, akkor számodra hoztam egy szösszenetnyi írást, melyet biztatásnak szánok a számodra.

giphy_106.gif

Túlélésünk záloga, hogy képesek legyünk elkerülni a vészhelyzeteket. A veszély elkerülését azonban egy alapvető biológiai érzelem is kísérhet, ez pedig maga a félelem, ami sokunkat képes lebénítani, mozdulatlanná tenni, és egy fokozottabb stresszhelyzetben, akár tönkre is tehet bennünket, ami miatt sikertelenné válhat pl. a forgalmi vizsgánk.  

A jó hír azonban az, hogy a félelem kiiktatható, legyőzhető – még a forgalomban is  - hiszen ha a forgalmi vizsgádra készülsz, ez az jelenti, hogy oktatód már felhozott egy olyan vezetési szintre, ami elegendő lehet a sikeres vizsgához.  

caf683e9a027f5bf59118f0d44f593da.jpgKép

De lássuk is, nekem mi vált be, aminek köszönhetően elsőre átmentem a forgalmi vizsgámon!

1. Válassz megfelelő autósiskolát!

Amikor eldöntjük, hogy megszerezzük a jogosítványt, felvetődik a kérdés: melyik iskolát válasszuk? Nem könnyű eligazodni az autósiskolák sűrű erdejében, van amelyik nagyon olcsó, van amelyik drága de megbízható, és olyan is, amiről csak jót olvasunk a neten (ami nekem mindig kicsit visszás).

tanarur4.pngKép

Én  is hosszú hónapokig keresgéltem – ekkor a google volt a legjobb barátom – míg rá nem találtam Pető Attila Kreszprofesszorra, és az általa alapított Mosolyzóna Női Autósiskolára. Bár az ár is fontos érv volt, ennél 100x fontosabb volt az iskolánál dolgozó oktatók minősége és megítélése. Úgy gondoltam nagyobb eséllyel leszek jó vezető, ha olyan iskolában tanulok, ahol valóban odafigyelnek rám, tökéletesen megtanítanak vezetni, és nem csak egy kétlábon járó bankautómatát látnak bennem.

giphy_107.gif

2. Válassz körültekintően oktatót!

Nagy Ferenc tanítványaként elsőre sikeres forgalmi vizsgát tettem!!! Magam sem hittem el, amikor a vizsgabiztos gratulált, és azt mondta jól érezte magát utasként mögöttem. Nem mondom, hogy nem izgultam, de a látszat ellenére (40 fokban vezettem) nem izgultam annyira, mint amennyire látszott, sőt kicsit talán még jól is éreztem magam vezetés közben – köszönhető oktatómnak, a a múlt heti próba vizsgának (így már tudtam mire számíthatok élesben) és a végtelenül kedves vizsgabiztosnak.

3. Ne törekedj a tökéletességre!

Ahogy azt már írtam, sajnos nagyon maximalista vagyok magammal szemben, úgy a munkámban, mint az élet egyéb területein. A forgalmi vizsgán viszont elengedtem ezt az egész tökéletességre törekvést, úgy voltam vele, vagy elég a sikeres vizsgához mindaz, amit tudok, vagy legfeljebb veszek még pár órát.

Neked is ezt tanácsolom, ha túlságosan is maximalista vagy, ha a vizsgán tökéletesen akarsz vezetni, akkor olyan nyomást gyakorolsz magadra, ami totálisan tönkre teheti a vizsgád sikerét, még akkor is, ha amúgy jól vezetsz.

Te irányíts, ne a félelmed!

7a40381771768bd3e38f4ff7e3c56604.jpgKép

4. Próbáld elfelejteni, hogy ez egy vizsga!

Más szóval űzd ki agyadból a határozatlanságot, és ne görcsölj rá arra, hogy egy mogorva vizsgabiztos fog 50 percen át nagyító alatt figyelni! Ne érezd, hogy folyamatosan vizsgálat alatt állsz. Az idegen személy (a vizsgabiztos) személyét próbáld magadban valaki másnak gondolni, pl. a nagybátyád, a szomszéd bácsi, aki valójában nem is azért ült be, hogy téged árgus szemekkel figyeljen, hanem, hogy elvidd mondjuk a piacra. Így talán kicsit megnyugszol és a vezetésed is könnyedebb lesz.

giphy_3_5.gif

5. Ne vezess másként, mint ahogy eddig vezettél!

Nem kell túlszárnyald önmagad, az eddigi vezetési tudásod már biztos elegendő lehet a sikerhez, különben oktatód nem küldött volna vizsgára. Nem mellesleg a vizsgabiztos tudja, hogy még kezdő vagy, vannak apróbb hibáid, ő csupán arra kiváncsi, hogy megvan-e már az-az alap tudásod, amivel egyedül is ki tudsz menni a forgalomba.

Ha megfelelő oktatót választottál, akkor ő már úgy is felhozott egy olyan szintre, hogy meg tudj felelni az éles vizsgádon.

Ha nagyon izgulós vagy, kérj egy próbavizsga időpontot, aminek nincs tétje, csupán megtapasztalod milyen is lesz majd a valódi vizsgád menete.

6. Hibázni itt valóban emberi dolog!

Bármilyen ügyesen is vezetsz, bármennyire is figyeled a forgalmat, előfordulhat, hogy hibázol a forgalmi vizsgádon. Ha ez mondjuk egy rossz sávváltás (balra kanyarodásnál a lámpa előtt a belső sávba soroltál be), akkor a következő lehetőségnél próbáld meg a kijavítani, ha pedig már nem lehet, akkor egyszerűen felejtsd el és lépj túl rajta.

700c64d1b9e225b53d7d26bda8c1fbdb.jpgKép

Ne görcsölj rá a hibáidra, mert akkor beleragadsz abba a pillanatba, és nem fogod észrevenni az előtted lévő forgalmi szituációkat. Olyan ez sajnos, mint egy dominó elv, egyik hibát a másikra fogod elkövetni félelmedben, vagy izgalmadban. Egyszerűen csak figyelj előre, a jelenben lévő dolgokra! Ne izgulj, és ne ítélkezz magad fölött, arra ott a vizsgabiztos, aki a végén úgy is el fogja mondani észrevételeit, mit csináltál rosszul és min kell még javítanod.

7. Légy türelmes önmagaddal!

Tarts ki, ne add fel, még akkor sem, ha esetleg az első vizsga nem sikerülne. Ez nem annak szól, hogy béna vagy, vagy hogy nem lenne neked való a vezetés, hanem egyszerűen annak, hogy neked még kell néhány gyakorlati órát venni ahhoz, hogy magabiztos vezetővé válj.

Mert azt sose feledd, a jogosítvány kézhezvétele után már nem lesz melletted az oktatód, egyedül leszel a forgalomban - türelmetlen, olykor agresszív vezetőkkel körülvéve - és bizony ha nem vagy még elég magabiztos, akkor akár balesetet is okozhatsz. 

giphy_2_9.gif

Jusson eszedbe, hogy vannak akik 7-8 hónapos koruk körül már elindulnak, és vannak olyanok is, akik még 16 hónaposan sem tudnak egyedül totyogni - de végül mindenki megtanul járni!

Szóval ha megvan a vágy, az áhított cél, – hogy jogsit szeretnél - merj lépni, tégy önmagadért, iratkozz be a Mosolyzóna Autósiskolába, és ne maradj a megszokott komfortzónádban, még akkor sem ha az jóval kényelmesebb, - mert a buszon nem kell figyeld a forgalmat, a villamoson nyugodtan elolvashatsz még két fejezetet kedvenc könyvedből és reggelente nem kell idegeskedj a forgalmi dugóban - hidd el nem lesz könnyű, de a végére sokkal jobb lesz az életed, ha végre megszerzed a jogosítványt.

További információ:
http://www.mosolyzona.hu/

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

nevtelen_3.png

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode_

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr9614151399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása