Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Roma tradíciók és mai trendek találkoztak a Mesterségek Ünnepén

2019. augusztus 21. - Antalfy Krisztina

A Mesterségek Ünnepére érkezett augusztus 17-én az Úton van a Cziffra központ országos kulturális roadshow. A Snétberger Alapítvány mellett Sárközy Lajos és zenekara is koncertet adott, a Romani Design pedig impozáns divatbemutatón nyújtott betekintést legújabb kollekciójába. A nap méltó zárásaként a roma képzőművészet neves képviselői egy kerekasztal-beszélgetésen járták körül a hagyományos roma mesterségek és a design kapcsolatát.

relax_enjoy_a_cup_smile.jpg

Zenét, divatot és képzőművészetet hozott magával a Cziffra Művészeti Központ a nyári roadshow-jának legutóbbi állomására, a Mesterségek Ünnepére. Elsőként a roma tehetséggondozás egyik legnagyobb hazai szereplője, a Snétberger Zenei Tehetség Központ adott koncertet, amely a jazz világába kalauzolta el a közönséget. Az alapítvány számos hazai és külföldi fellépésben vállal közreműködést, lényeges tapasztalatszerzési lehetőséget teremtve ezzel számtalan fiatal roma tehetség számára. A Mesterségek Ünnepén egy virtuóz jazz koncerttel örvendeztették meg a fesztiválozókat.

20190817_cziffra_mestersegek_unnepe_gms_01.JPG

“Számomra a divat ugyanaz, mint írónak a szavak, festőnek a színek. A ruháimon keresztül tudom megfogalmazni önmagam és megteremteni azt a világot, amelyben szívesen élek” – vallja Varga Erika ötvösművész és tervező, a Romani Design ötletgazdája. A változatos és tradícionális formákat, valamint gazdag színvilágot felvonultató ruhaköltemények észrevétlenül teremtettek hidat a kultúrák között a divat segítségével. A divatbemutatón a legújabb Romani Design kollekció, a Vintage darabjai mellett a népszerű roma tervezőpáros korábbi ikonikus összeállításait is megcsodálhatták a látogatók.

20190817_cziffra_mestersegek_unnepe_gms_36.JPG

A zene fonalát tovább szőve Sárközy Lajos és zenekara lépett a színpadra. A számos díjat magáénak tudó zenekar már 5 éve játszik együtt, és állandó fellépője Magyarország legnevesebb fesztiváljainak, mindezek mellett rendszeresen kapnak felkérést számos nemzetközi fesztiválra is. Ezzel a formációval, amellyel most a Cziffra roadshow budapesti állomásán is játszottak, 2019-ben döntősök lettek a Kamara Virtuózok klasszikus zenei tévés vetélkedőn.

20190817_cziffra_mestersegek_unnepe_gms_21.JPG

A számtalan kulturális élmény után a nap és az est méltó zárásaként a roma képzőművészet legnevesebb képviselői olyan kérdésekre keresték a választ, mint, hogy mik voltak az autentikus cigány mesterségek, és hogy hová tűntek ezek a tömegtermékek megjelenésével? Milyen tudással bírtak a régi roma mesterek, és hol van ez az örökség most? Egy kerekasztal-beszélgetésen a hagyományos roma mesterségek és a design kapcsolatát Varga Erika (Romani Design), Kakas József (kosárfonó mester) és Gergely István (kézműves, Békés Megyei Népművészeti Egyesület) járta körül Káli-Horváth Kálmán (a leendő Cziffra Művészeti Központ művészeti tanácsadó testületének tagja) vezetésével.
20190817_cziffra_mestersegek_unnepe_gms_13.JPG

Az “Úton van a Cziffra központ" című, 13 állomásos országos kulturális rendezvénysorozat június 13-án Szentendrén egy kiállításmegnyitóval vette kezdetét, melynek keretében a nyár folyamán a legkiemelkedőbb kulturális fesztiválokon, ősztől pedig különböző városokban találkozhatnak az érdeklődők a legszínesebb kulturális műfajokat felvonultató produkciókkal. A szentendrei MANK Galériában megtartott Emlék-álom-kutya-világ című, kortárs roma festőművésznők alkotásaiból válogatott kiállításmegnyitón Balog Zoltán miniszterelnöki biztos, Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár és Balázs János, Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Művészeti Központ Művészeti Tanácsadó Testületének elnöke közösen indították útjára a roma összművészeti programsorozatot.

20190817_cziffra_mestersegek_unnepe_gms_38.JPG

A roadshow alkalmával a nyáron összesen 7 városban és fesztiválon szakmai és pódiumbeszélgetésekkel, valamint koncertekkel mutatkozik be a program. Eddig volt már Szentendrén (megnyitó esemény és Pestisűző fesztivál), Pécsett a POSZT-on, a Miskolci Operafesztiválon, a Művészetek Völgyében Taliándörögdön, majd a mostani Mesterségek Ünnepe után legközelebb a Szegedi Ifjúsági Napokon találkozhatunk újra a roadshow-val. A programok a fesztiválok tematikájához kapcsolódnak, ahol roma és nem roma művészek közös produkciójukat mutatják be. A művészeti produkciók, koncertek mellett a fesztiválokon különböző szakmai/pódiumbeszélgetéseken is részt vehetnek a látogatók, melyek témái például, hogy mi a színházi nevelés szerepe a roma kultúrában, de megismerhetjük a roma zenés dinasztiákat is a zenetörténetben. A fesztiválok mellett két falunapon, Bihartordán és Véménden is találkozhatott a közönség a Cziffra kulturális roadshow-val.
20190817_cziffra_mestersegek_unnepe_gms_20.JPG

A nyári fesztiválszezon után a programsorozat négy vidéki városi helyszínen ősszel folytatódik. Ezek gerincét egy kortárs roma alkotók műveiből válogatott vándorkiállítás adja, mely egy-egy városban majd két hétig lesz látható. A szervezők a programsorozattal a helyi közönséget szólítják majd meg korosztályok szerint. Lesznek a felnőtt közönségnek szóló és a kiállításmegnyitóhoz kapcsolódó kulturális programok, de terveznek a kisiskolások számára roma motívumokkal kapcsolatos kézműves foglalkozást és gyerekszínházi előadást, míg a középiskolás korosztálynak szemléletformáló drámapedagógiai előadással készülnek.

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

nevtelen_3.png

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode_

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr515018188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása