Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

SUZUKI Vitara: A tökéletesség határán

2020. január 26. - Antalfy Krisztina

Suzuki Vitara 1.4 Boosterjet GLX 4WD 6AT PANORAMA // TESZT

Magyarország kedvenc autójából sosem elég. A Vitara kínálatának csúcsát képviselő napfénytetős, , bőr üléses, automata váltós kivitele járt Nálunk teszten gyönyörű tűzpiros színben. Bár már hamarosan érkezik az icipicit frissített hybrid verziójú kivitel, de annak piacra lépéséig hagyjuk magunkat lenyűgözni a jelenlegi csúcsmodellel.

73226660_2593766794023226_5986017157842136813_n.jpg

A Suzuki Vitara jelenlegi nemzedéke bemutatkozása óta az eladási listák élén trónol.  Köszönheti mindezt kiváló ár-érték arányának, korszerű motorjának, divatos külsejének, és széles körű szolgáltatás kínálatának. Jelenlegi tesztautónk a Vitara, és úgy egyébként a Suzuki jelenlegi modellkínálatának csúcsát képviselő GLX kivitelű, amely minden tekintetben elkápráztatja használóját.

nevtelen3_14_4.png

A tesztautó igazán mai divatos, piros színezésű volt, de természetesen lehet kérni kéttónusú fényezéssel is. Nagyon jól sikerült az árnyalat, a GLX felszereltséghez járó, ezüstözött 17 colos alufelnikkel igazán fiatalos és divatos az összkép. A frissítéssel érkezett az autóra sok króm dísz is, legstílusosabbra az első kerékív tetejére és a motorháztető találkozására helyezett sikerült. Ez kifejezetten sokat dob a formán. Az orr rész is megkapta a maga kis krómdíszeit, az összkép szép lett. A nappali LED menetfények is krómszegéllyel folytatódnak alul, kaptak egy szép visszakanyarodó ívet a lökhárító közepe felé, amelyet egy szintén krómozott csík köt össze két oldalon. Ugyanakkor ezek a menetfények nagyon sérülékeny helyre kerültek. Felszereltségi szintből itt is két féle áll rendelkezésre a GL+ és GLX, annyi különbséggel, hogy a GL+ szinthez rendelhető ALLgrip elnevezésű összekerékhajtás is, ami magával hoz pár darab GLX, nagyobb felszereltségi szinthez járó extrát is.  A GLX szintben, mint amilyen a tesztautónk is, pedig a luxusra vágyó autósok találják meg a számításaikat. Ehhez a szinthez jár a teljesen automatikusan működő LED fényszóró, amely vakítás mentes távolsági fénnyel is rendelkezik.

75234615_2515117445391192_1988751407253649363_n.jpg

A fényszóró már alaphelyzetben is felhívja magára a figyelmet, tekintettel arra, hogy kék színezésű körbetétet kap maga a fényszóró lencséje, így már messziről felismerhető, hogy autónk LED lámpával rendelkezik. Sajnos egy technikai hiba is becsúszott, hogy a helyzetjelző a fényszóróban csak a hagyományos halogén sárga, így egy kicsit az esti megjelenés ezzel nem tökéletes. A tesztautó kivitelezési minősége teljesen rendben van, az illesztések mindenhol tökéletesek, gondos lemezmunkát láttatnak. Szerencsére a Vitara modellnél is a 17 colos felni jelenleg a legnagyobb kapható méret, ez mind a menetkomfortnak, mind a pénztárcánknak is egyaránt kedvező. Kívülről sajnos a Vitara sem sok védelmet kapott, párhuzamos parkoláskor illik kicsit távolabb megállni a mellettünk lévőtől, hiszen nagyon könnyen össze lehet szedni egy ajtórányitás miatti sérülést. Az oldalnézete teljesen letisztult az autónak, egy dinamikus törésvonalat sikerült vinni a formába.

82576421_541378993132815_37468689099915264_n.jpg

Természetesen az elmaradhatatlan SUVos kellék, az alsó körbe műanyagozás itt sem maradt el. A tesztautó hátsó része az autó egészéhez hasonlóan dinamikus és modern lezárást kapott. A lámpák hátul is immár LED technikával működnek, vízszintes csíkozású megjelenést kaptak. Formájuk nem változott, de teljes piros színezést kaptak. Szerencsére a féklámpa is LED-es így erősebb a fénye, könnyebben látja a mögöttünk haladó ha lassításba kezdünk. Sajnos a rendszámtábla izzó még mindig maradt a hagyományos sárga izzós, ez nem lépett a megújulás útjára. A tolatólámpa viszont középen alulra került elhelyezésre. Ez láthatósági szempontból sem és sérülési lehetőség miatt sem igazán szerencsés elhelyezés. A csomagtér ajtó hagyományos, nem elektromos működésű, könnyű erővel nyitható, tág csomagteret rejt. Amennyiben az autó ALLgrip összkerékhajtású rendszerrel van felszerelve, akkor ezt az autó egy felirattal a csomagtér ajtó jobb alsó sarkában hirdeti, mint amilyen a tesztautó is volt.  

nevtelen4_6.png

Természetesen csúcsmodellként a GLX kivitelhez sok egyéb más mellett jár a kulcsnélküli ajtónyitás, amihez egy szép kulcs is társul. A tükrök ezen a szinten már elektromosan behajthatók, de ez is csak gombnyomásra működik, nem automatikusan. A GLX szinten nincs üdvözlőfény funkció, a lámpák nem gyulladnak fel mikor az autóhoz közeledünk. Az ajtók egyébként könnyű erővel mozgathatóak, szép hanggal záródnak, és igen hangulatos belteret tárnak fel.

57049204_292716211644368_3877134984611709440_n.jpg

Az autó belül kimondottan szépre sikerült. Jók a formák, divatos és igényes a kivitelezés, nagyon szép a hagyományos szürke selyemfény szegélyű órás műszerfal, amely között egy új színes kijelző is helyet kapott.

new-vitara-photo2_2.jpg

A kormány és a kézi váltó is nagyon puha bőrrel van burkolva, igazi minőséget sugároz mindkettő. A kormány teljesen megegyezik az S-Cross modellel, multifunkciós, minden kezelhető róla. Az egész kabin minősége egyébként parádés, mindenhol minőségi, prémium kivitelezésű anyagok vesznek körbe minket. A bőr borítással ellátott ülések tág határok között állíthatóak, nagyon kényelmesek, a vezetőülés pedig kellően mélyre engedhető, és természetesen mindkét első ülés fűthető.

img_20190929_163122.jpg

Az utas előtti műszerfalon pedig extraként megkapjuk az ALLgrip feliratot is, amennyiben ilyen extra felszereltséggel készült az autónk. A kabin egyébként minden irányban tágas elöl továbbra is több, mint elegendő a helykínálat. Érdekességként a középső légbeömlők között egy japán írásjel motívumos óra jár szériában ide. Az autó média rendszere egy 7 colos kézzel irányítható képernyőn keresztül kezelhető. Erről tudjuk kezelni az audiorendszert, a telefonkihangosítást, a navigációt és a csatlakoztatott okostelefon szolgáltatásait. Nagyon logikus és könnyen kezelhető, igényes a felbontása, okos a felépítése a menürendszernek. A beépített hangrendszer hangszínei teljesen rendben vannak, kiváló minőségben szólalnak meg kedvenc dallamaink. Hagyományos klíma kivitelezést kapunk, forgógombos levegőhőmérséklet állítási lehetőséggel.

pic-automata.jpg

Sokkal jobb megoldás ez, hiszen könnyen és gyorsan megtalálható és beállítható a kívánt hőmérséklet. Ez alatt helyezték el a tervezők a kétfokozatú ülésfűtés kapcsolóját, amely még az első fokozatban is több mint hatékonyan működik. E mögött kapott helyt a hatfokozatú automataváltó karja, amelynek működéséről egy picit később. A váltó mögött kapott helyt az ALLgrip fantázianevű négykerékhajtás kezelőgombja, amely Snow, Sport és AUTO és Lock módozatokat kapott. Beépített napfénytető a GLX felszereltség sajátja, de megrendelése minden pénzt megér.

83158001_521992855086712_2941336205804961792_n.jpg

Természetesen azon túl hogy fényben fürdeti az utasteret egy része nyitható is, valamint elektromos sötétítővel is ellátták. A csomagtér 375 literes könnyen pakolható, a perem szerencsére alacsony, nem kell magasra emelni a csomagokat, de sajnos elektromos mozgatás nem rendelhető hozzá.

nevtelen5_1_3.png

A Vitara a frissítéssel megkapta az új turbós Boosterjet benzinmotorokat, amellyel egy teljesen új szintre lépett. Sajnos időközben a kötelező európai környezetkímélő norma miatt áldozatul esett az 1.0 literes erőforrás. Így már csak az 1.4. literes erőforrás kapható, de már időközben ennek is érkezik a frissített és környezetkímélőbb, hybrid verziója.  Tesztautónkban még a 140 lóerős turbós erőforrás munkálkodott egy 6 fokozatú automatikus váltóval kiegészítve.

img_20190929_162710.jpg

Nyomógombos indulással, kiváló japános indítási orgánummal kel életre autónk lelke, még a legnagyobb hidegben is teljesen néma a járása. Átlag használati módban a hangját nem hallani, nagyobb fordulaton jön meg a nagyobb hang, bár ekkor már nagyon sportos a haladás. A rendszer ezzel a konfigurációval érződik teljesen összeszedettnek, kiválóan sikerült összehangolni a motort a váltóval. Sokkal finomabban működik, mint a kéziváltóval.  A dinamizmusa ugyanakkor meglepő fogyasztási értékkel párosult, a kézi váltós változathoz képest plusz 1 literrel többet kér, 8-9 literes átlag adódott. Ez egy ilyen lökettérfogatú benzines autótól egyébként jó érték. Az autó megkapta a márka ALLGrip fantázianevű négykerék hajtási rendszerét, amely 4 féle működési módozatot enged meg. Kapunk itt Sport, Snow, Auto éa Lock módot. Automata módban csak akkor kapcsolódik be a hátsó hajtás, amennyiben szükség van erre, sport módban teljesen dinamikára kihegyezett működést kapunk, snow módban pedig minden vészes helyzetből ki tudjuk verekedni magunkat. Nagy havazásban igazi áldás a használata. Az egyenesfutás igazi nagy autós, a felnik sem ütnek nagyot az úthibákon, japán modelltől nem megszokottan puhán siklik az autó az úton még teljes terheléssel is. A Vitarában szerencsére már megtalálható a holttérfigyelő rendszer is, valamint egy nagyon érzékenyen és idegesítően csipogó városi vészfékező rendszer is. A sávtartó mellett megtalálható még az autóban a tolatókamera is, amelynek igazán kiváló felbontását nagyon sok más gyártó megirigyelhetné.  

nevtelen6_3.png

suzuki-vitara-2019.jpg

A Vitara GLX Panorama kivitelében minden benne van, amit ma a Suzuki nyújtani tud a vásárlóknak. Megérdemelten trónol a kínálat tetején, hiszen egy nagyon divatos és jó autó. Kivitelezési minőségben is simán felveszi a versenyt jóval drágább modellekkel is. Nekünk már a kevésbé felszerelt modell is nagyon tetszett, de a szívünkhöz természetesen a legfelszereltebb modell áll. A GLX kivitel 7.000.000,- Ft –os ára több mint versenyképes, hiszen minden földi jóval felszerelt autót kapunk a pénzünkért, bőrüléssel, automata váltóval, napfénytetővel és teljes biztonsági arzenállal.  Ráadásul az autóhoz 3+7 év garanciát adnak.

Nagyon nagy köszönet a tesztlehetőségért a Magyar Suzukinak!

További információ:
Suzuki Magyarország

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

christine_1_5.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode_

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr6715429224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása