Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Így bírd ki az otthonlétet a karantén alatt

2020. március 17. - Antalfy Krisztina

Egy láthatatlan ellenséggel állunk szemben, egy világméretű járvány ütötte fel a fejét, aminek még nem ismerjük az ellenszerét. Sokan félnek, ez természetes, hisz pár nap leforgása alatt megváltozott az egész világ: munkanélküliségi hullám, szétszakadt családok, bizonytalan bevételi források, krízis helyzet, blokád, bezárt iskolák, egyetemek és persze még sorolhatnám. Nem vagyunk könnyű helyzetben, de józannak kell maradnunk, nem szabad, hogy eluralkodjon rajtunk a pánik, a félelem, ezúttal megálljt kell parancsolnunk magunknak, mert ez az egész olyan kicsit, mint egy figyelmeztetés, ami talán most sok embert észhez térít...
photo-1542330952-bffc55e812b2.jpg

...hinnünk kell, hogy a holnap jobb lesz. Talán még nem késő megváltoznunk, jobbá válnunk. Eljött az ideje végre betartani a szabályokat, mert ez most nem a lázadás, a vagányság időszaka, - hidd el te is elkaphatod, de te is lehetsz hordozó - hanem az alkalmazkodásé és az összefogásé. Ez a vírus nagy pofon az emberiségnek, mely sokunknak megtanítja, hogy képesek legyünk megérteni és értékelni a kis dolgokat, mindazt, amiket eddig oly természetesnek vettünk: a virágok érintése, a kávé illata, szerelmünk mosolya, vacsora a barátokkal, jó beszélgetés a kollégákkal vagy kötelező karantén nélkül is élvezni szeretteink társaságát. 
photo-1583947581380-3d27ed02f76f.jpg

Persze hazudnék, ha azt mondanám én nem félek, hisz féltem idősödő szüleimet, kedvesemet, aki nem teheti meg, hogy itthonról dolgozzon, Olaszországban élő barátnőmet, a jövőnket, a biztosnak vélt egzisztenciánkat, de reménykedek, és hiszem, hogy hamarosan minden visszaáll a régi kerékvágásba, csak időre van szükség, meg persze komoly összefogásra.

Sok ember azonban még mindig nem veszi elég komolyan a járvány terjedését, nem érti meg, a karantén nem azt jelenti, hogy azért a fodrászhoz csak elugrok, ha már nem kell bemenjek dolgozni, a csak két ember nem azt jelenti, hogy azért harmadikként csak beférek a gyógyszertárba, a spájzolás pedig nem azt jelenti, hogy mindent felvásárolok, de közben másra nem gondolok. Én egyelőre azt látom, az emberek többsége továbbra is ugyanúgy éli az életét, mint eddig, nem aggódik, nem gondolkodik, holott Kínában sem magától csökkent a betegek száma, hanem attól, hogy totális kijárási tilalmat vezettek be, ezzel is lezárva a gócpontokat.
photo-1556327070-9661a89d51db.jpg

Nem vagyok orvos, de úgy vélem ezúttal tényleg tennünk kell az emberiségért, hisz felelősek vagyunk egymásért, és ha mindenki, de tényleg mindenki betartaná az alapvető higiéniai, illetve etikai szabályokat, a vírus terjedése lelassulna, majd szép lassan megszűnne. Talán rövid ideig kellemetlen a home office, az otthonról tanulás, unalmas a karantén, fárasztó a sorban állás a gyógyszertárak előtt, idegesítő, hogy nem mehetünk moziba, vagy nem ugorhatunk el kedvünk szerint valamelyik közeli gyorsétterembe, de most az emberiség érdeke, hogy a vírus terjedése minél előbb lelassuljon, majd végérvényesen megszűnjön. 

photo-1564683214962-52b57efcd9ff.jpg

Persze, ha más európai országhoz hasonlóan azt akarjátok, hogy Magyarország utcáin is ellenőrzőpontokat állítsanak fel, ahol a kijárási tilalmat megszegő több ezer forintos bírságra számíthat, akkor csak rajta, menjetek boltba, sétáljatok a belvárosban, vigyétek le a gyerekeket a játszótérre és ölelgessétek meg szüleiteket, nagyszüleiteket, hisz ti biztos nem kapjátok el...

Kérlek benneteket, vigyázzatok egymásra, vigyázzatok magatokra!!
Kitartást mindenkinek! 

 Ezekben az időkben magyarok százezreinél merül fel az otthoni munkavégzés lehetősége, ezért az alábbiakban elhoztam 10 ötletet, amivel kicsit elütheted az időt, ha kötelezővé vált az otthoni karantén:

1. Tartsd meg a reggeli szokásaidat...

Ha jól indul a reggeled, az bizony az egész napodat sikeressé teheti. Ha általában reggel 6-kor ébredsz, majd kávézol, zuhanyozol mielőtt bemennél az irodába, akkor ezt a szokást otthon is tartsd be. Minden nap ugyanabban az időben ébredj, reggelizz, kávézz, ha van kedved legalább tizenöt percet meditálj, majd vágj neki a munkádnak. 
photo-1504812481891-52f64eff471e.jpg

2. Öltözz fel otthon is...

Hihetetlenül csábító tud lenni egész nap pizsamában dolgozni, de úgy vélem, ha egész nap pizsiben lógsz otthon, az gyorsan egy improduktív naphoz fog vezetni. A korai ébredés, gyors zuhanyozás és a napi felöltöztetés jelzi az agyad számára, hogy neked aznap még dolgod van, és munkát kell végezned. Persze ne kosztümre, vasalt blúzra gondolj, a tűsarkú is felejtős, de azért a hercegnős pizsi sem épp a legfelelőbb öltözet erre a célra. 
photo-1560100729-c9a16444376e.jpg

3. Oszd be hatékonyan az időd...

Ne dolgozz többet, mint egyébként, vagyis tartsd be a 8 órás törzsidőt ugyanúgy, mint a munkahelyeden, emellett tarts óránként 10 perc szünetet, hívd fel a barátnőd, csörögj rá a férjedre, kávézz, olvasgass, fusd át a Facebook, Instagram oldalad, de vigyázz, semmiképp ne ragadj a mobilodon. Ilyenkor a "csak 10 perc" hirtelen 4 órává válhat.
photo-1514371879740-2e7d2068f502.jpg
4. Jelöld ki otthoni irodád helyét...

Aláírom, nincs is jobb annál, mint hosszú órákig az ágyban lustálkodni, de "irodának" semmiképp ne használd az ágyat, vagy a kanapét. Ha nem rendelkezel külön munkaterülettel, akkor az egész ház könnyen irodává válhat: konyhapult, ebédlő asztal. A lényeg annyi, hogy feltétlenül próbálj találni egy olyan helyiséget, ahol valóban nyugodtan dolgozhatsz, és ha szükséges, bezárhatod az ajtót magad mögött, ezzel is kizárva a külvilágot.

photo-1505330622279-bf7d7fc918f4.jpg

5. Ne zárkózz el a világtól...

Az otthoni munka könnyen elszigetelhet minket a világtól, ezért karantén ide vagy oda, szerencsére van otthon interneted, és telefonod, - jobb esetben - ezért ha teheted, munka után hívd fel a nagyszüleidet, írj rá a szüleidre, vagy tarts videó beszélgetést a barátaiddal. Ez segít megőrizni a munka és a magánélet közötti egyensúlyt is. 

photo-1544365712-91cd4904cd07_1.jpg

6. Tarts tisztán otthonod és irodád...

Személy szerint, amikor az íróasztalom koszos, zsúfolt, egyszerűen képtelen vagyok a munkámra koncentrálni. Úgy vélem a hatékony munkavégzéshez nem árt kitakarítani az otthonunkat, szellőztetni egy nagyot és megszüntetni az összes zavaró tényezőt: mosatlan a konyhában, zajos tévé, hangos zene.
photo-1468531792933-a91616453c36.jpg

7. Állj fel gyakrabban a géptől...

Ha otthonról dolgozol, előfordulhat, hogy egész délután, sőt egész estig a gép előtt ülsz, - hisz a home office-ban csak úgy repül az idő - ezért próbálj meg óránként legalább 10 perces szünetet tartani. Mondjuk játssz a kutyáddal, cicáddal, sétálj a kertben, olvass pár fejezetet kedvenc könyvedből, jógázz, tornázz, vagy készíts vacsorát. És ne fukarkodj az ebédszünettel sem, nyugodtan adj magadnak egy teljes órát megebédelni.
photo-1529016912215-a4c95c80d1dc.jpg

8. Főzz valami finomat...

A főzés számomra kikapcsolódás, aminek szeretem megadni a módját: zenét hallgatok, kötényt húzok és bűntudat nélkül bepiszkolom a kezeimet közben. A hétköznapi rohanás, a beosztásunk Kedvessel sajnos gyakran nem teszi lehetővé, hogy minden nap süssek-főzzek valami finomat, de ha otthonról dolgozom az kicsit más történet, mert ilyenkor megadom a módját a dolgoknak. Szerintem próbáld ki te is. 

photo-1556911220-e15b29be8c8f.jpg

9. Nézz sorozatokat...

Ha eddig a munkád, a háztartási teendők, a gyerekek körüli feladataid vagy egyéb dolgok miatt nem maradt semmi időd kedvenc sorozataidat, akkor most itt az ideje, hogy bepótold a lemaradást, legalább is ami a filmeket illeti. Elsőként kezdheted pl. A kívülálló című sorozattal:

10. Keresd elő a rég látott társasjátékokat...

A társasjátékok klasszikusak - különösen most, a koronavírus idején érdemes elővenni őket. Mindig is szerettem őket, főleg ha informatívak és oktatóak, amiből a gyerekek is tanulhatnak. A Monopoly pl. megtanítja számolni és kezelni a pénzt, a Scrabble nagyszerű az olvasás fejlesztéséhez, a sakk pedig logikára, kitartásra, kreativitásra tanít.

photo-1559480423-85de1db621ed.jpg 

Hiteles tájékoztató oldal a koronavírusról:
https://koronavirus.gov.hu/

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

christine_1_5.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode_  

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr5215530024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása