Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Így fejleszd magad a kijárási korlátozás ideje alatt

2020. április 15. - Antalfy Krisztina

Már lassan kezdünk hozzászokni az új helyzethez, a vírus terjedésének lelassításához igyekszünk otthon maradni, nem megyünk emberek közé, online dolgozunk és gyermekeink is a négy fal között tanulnak. A kijárási korlátozás azonban nem jelenti azt, hogy ne mehetnénk ki a friss levegőre pár órás egészségügyi sétára egyedül, vagy a kutyánkkal, ez még kifejezetten ajánlott, ugyanakkor számos új hobbit lehet találni a négy fal között is.

konyvajanlo_86.jpg

Mióta bezártságra vagyunk kényszerítve, szinte minden nap hétvége, ám kedvenc sorozataink ledarálása pár nap alatt, mobilunk nyomkodása, ismerőseink Facebook posztjainak böngészése, vagy épp saját Instagram-oldalunk frissítése pár új fotóval talán lehet egyfajta megoldás az idő elütésére, de ha nem csak „punnyadni” szeretnél a fölösleges szabadidődben, akkor számodra hoztam pár remek tippet, hogy aktívabban teljenek ezek a világtól elzárt pillanatok.   

giphy_136.gif

A WHO ÁLTAL JAVASOLT FIZIKAI AKTIVITÁS:
Naponta 30 perc közepes intenzitású kardio mozgás (futás, kocogás, nordic walking, kerékpározás, úszás) és hetente kétszer fél óra izomerő-növelő mozgás. Emellett fontos, hogy óránként pár percet mozogjunk - sétáljunk - és naponta tízezer lépést tegyünk meg.

Ne feledd, attól mert a Facebook-on és az Instagram-on szinte minden ismerősöd omlós kiflit süt ropogós kenyérrel, két matek feladat közt végig főzi Gordon Ramsay receptkönyvét oda-vissza, és Picasso-t megszégyenítve festeget a gyerekeivel, a te szuper erőd pedig kimerül a reggeli vajas kenyér megkenésében, még nem vagy rosszabb ember, anya másnál, sőt! Ez csak azt bizonyítja, hogy te is emberből vagy, így nem tudsz minden fronton tökéletesen megfelelni, de ne is akarj, hisz nincs olyan, hogy tökéletes.

giphy_137.gif

Ezért hagyd a fenébe kicsit a közösségi platformokat és....

 

#1 Olvass minél többet

Hozd be végre a lemaradásod. Biztos a te hálószobádban is sok remek könyv vár még elolvasásra, amivel a kijárási korlátozás ideje alatt bőven elszórakoztathatod magad. Az olvasásnak csak és kizárólag pozitív hatásai vannak, amire bizony most óriási szükségünk van. 

Csodás, akciós könyvek:
www.libri.hu

photo-1573142143200-2a6d95ae7352.jpg

#2 Mozogj legalább fél órát minden nap

Ez lehet egy kiadós séta, intenzív gyaloglás a kutyusoddal, vagy egy kiadós testmozgás valamelyik fitnesz guru videójára. És ami a legjobb ebben a helyzetben, ezúttal ki se kell mozdulj a szobádból, hisz a YouTube tele van remek fitnesz-csatornákkal.

photo-1549540951-dc3f59581f6f.jpg

#3 Vezess karantén naplót

A rendszeres hála-napló írása pozitív érzelmekkel tölt fel. Végy hát egy üres naplót vagy füzetet, és minden este írd le, ami jó volt a napodban, amiért hálás lehetsz, amit megtettél magadért: ez lehet jóga, séta, egy finom étel elkészítése, körmeid kilakkozása, kertészkedés, egyszóval bármi, amiben örömödet leled. De ugyanígy leírhatod, mivel telt el a napod, és a hozzájuk kapcsolódó érzelmeket - öröm, harag, kiborulás, fáradtság - mert bizony ér kiborulni ebben az időszakban is. 

Szuper választás erre pl. a Sápi Bea illusztrációival ellátott határidőnapló:

photo-1434030216411-0b793f4b4173.jpg

#4 Fejleszd nyelvtudásod

Manapság sajnos a nyelvtudás hiánya sok álláskeresőnek okoz fejfájást, ezért ne keress több kifogás, - nincs időd, nincs energiád, túl öreg vagy már hozzá, nincs nyelvérzéked  - vágj bele az online nyelvtanulásba. A nyelvtudás esetén továbbra sem a papír a lényeg, annál sokkal fontosabb a valódi tudás.

Jó ötlet, ha kedvenc filmjeidet, sorozataidat angolul, de magyar felirattal nézed meg. Esetleg olvass könyveket, magazinokat, blogokat angolul, vagy nézd meg többször angol felirattal kedvenc videóklippjeidet a YouTube-on. 

Szóval ha szeretnél angolul tanulni, de már unod a magolós videókat:, akkor ezt lesd meg
https://www.youtube.com/watch?v=QnLA583OqKM

photo-1498435999018-6803de1f1c1f.jpg
#5 Vágj bele valami új hobbiba

Mondjuk a festészetbe. Nem kell Botticelli, Picasso, vagy Frida Kahlo tehetségével rendelkezned ahhoz, hogy belevágj ebbe a gyönyörű művészeti hobbiba. Bár talán most azt gondolod, ez a fajta tevékenység nem neked való, hisz túl összetett, túl bonyolult, hidd el, még te is képes vagy rá. Talán a végeredmény nem lesz épp egy Mona Lisa, attól még jó időtöltés, arról már nem is beszélve, hogy a saját magunk készítette festmény garantáltan egyedivé teszi otthonunkat.

giphy_1_36.gif

Pozitív hatása: miután a festés során kizárólag az alkotásra, a megfelelő színek kiválasztására koncentrálsz, aktívan lefoglalod az agyadat. Így hosszú időre távol tarthatod magad a negatív gondolatoktól, a vírus okozta szorongástól.

Ha kedvet kaptál a festegetéshez, ajánlom figyelmedbe a FessNeki oldalát, ahol lépésről lépésre, gyermeki könnyedséggel megfestheted egy híres művész alkotását:
https://fessneki.hu

photo-1525984351350-65529e6b1ac1.jpg

#6 Vegyél részt valamilyen online kurzuson

Ha a festészet nem a te asztalod, akkor még mindig ott a sütés, főzés, vagy nagymamáink egykori nagy szerelme, a hímzés. Ez a népszerű kézműves hobbi napjainkban virágkorát éli, nem kell hozzá semmilyen előképzettség, hisz még a kezdők is nagy örömüket lelhetik benne.


photo-1522204523234-8729aa6e3d5f.jpg
#7 
Próbáld ki a kalligráfiát

Számomra az írás nem hobbi, hanem szenvedély és szerelem. A kézírás különösen közel a szívemhez, csodás lehetőség számomra a kikapcsolódásra, lelassulásra. Talán ezért is figyeltem fel az utóbbi időben a kalligráfiára, mely egyedülálló művészeti ág.

A kalligráfia több, mint egyszerűen szépen írt betűk. A (görög καλλος kallos „szépség” + γραφος grafosz „írás” szavakból) a díszes, szép (folyó) kézírást, annak művészi fokú gyakorlását nevezik. Kalligrafikus írásnak szokás nevezni a rendezett, szabályos folyó vagy folyamatos zsinórírást, amelynek többféle változata van, jelenleg mindegyik kiveszőben.

Ingyenes betűtípusok:
https://www.dafont.com/angelface.font

photo-1549185984-cb519424aa49.jpg
#7. Készíts ékszereket 

Az ékszer-készítés remek hobby, de ha jó vagy benne, akár vállalkozásként is megállja a helyét ezekben az időkben. Az egyedi nyakláncok, karkötők elkészítéséhez pedig nem kell más, mint  némi sodrony, gyöngyök, kapcsok és medálok.
photo-1563310405-586e7cfdebd5.jpg

 #8 Írj verset, mesét

Bármelyiket is válaszd, mindkét műfaj csodálatos. A meseírás fantasztikusan alkalmas egy önfeltáró belső utazásra, mindemellett elrepít a valóságból, megmozgatja a képzelőerőd, új erőket mozgósít benned, fejleszti szókincsed és még a gyerekek is imádni fogják.
Ne feledd! Minden kisgyermekre hat a mesék világa, és könnyedén azonosul a mesehősök jellemével, tetteivel!  

photo-1518117940395-1ac64e773a75.jpg

Te mivel tudnád még kiegészíteni a fenti listát?

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

christine_1_5.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode_

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr9815597582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása