Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Bármi is van körülöttünk, mindennap megpróbálunk dolgozni, tervezni – interjú Horn Enikő divattervezővel

2020. augusztus 25. - Antalfy Krisztina

Emlékszem amikor először találkoztam Horn Enikővel, személyében azonnal egy jó barátot, ruháiban az örökös játékosságot és stílusos megjelenést ismerhettem meg. Az ENIHORN divatmárka megálmodója tud bánni a magas minőségű anyagokkal, ruháit, valamint kiegészítőit olyan modern nőknek tervezi, akik imádják a praktikus és kényelmes öltözéketugyanakkor fontos számukra a nőies megjelenés.
white_paper_photo_delicate_life_quote_facebook_post_6.jpg

Legnagyobb örömömre Horn Enikő annak ellenére, hogy rengeteget dolgozik, folyton ingázik otthona és imádott showroomja között, mégis igent mondott felkérésemre, így egy rövid interjúban beszélgettem vele. Enikő nem most kezdte a szakmát, több éven keresztül dolgozott bőrrel és ruhaanyagokkal, 2013-ban pedig gondolt egy nagyot, és valóra váltotta nagy álmát, felépítette saját divatmárkáját, ami azóta csak egyre sikeresebb. 

enihorn_2020nyar8.jpg

Hogy mutatnád be magad, ha most találkoznánk először?

Szia, Horn Enikő vagyok, ENIHORN.

Mi volt az első szépség, ami kikerült a kezeid közül?

1991-ben egy női, nagy méretű FIRST LADY névre hallgató bőrből készült pénztárca, ez volt a vizsgamunkám a bőrdíszműves műhelyben.

Honnan jött az ötlet, hogy divattervező legyél?

Már gimiben is varrtam magamnak ruhákat anyukám segítségével. Később, 1997-2002-ig volt Pesten egy kis varrodám, ahol kis csapattal készítettünk saját márkanévvel ruhakollekciókat. Én terveztem, rajzoltam (akkor még, mint autodidakta “ruhatervező”), szabtam, én voltam az anyagbeszerző, gyártástervező és “sales” munkatárs is.

109121329_3453266644707010_3369242338327617842_o.jpg

Milyen ma Magyarországon belevágni ebbe a csodálatos, ám nem túl könnyű szakmába, létezik bármilyen segítségnyújtó platform?

Én 7 évvel ezelőtt, 2013-ban indultam el, akkor még nem volt, nem találtam segítséget. Az E N I H O R N márkába teljesen önerőből, valamint a családom támogatásával, segítségével kezdtem bele. A napokban voltam Sümegen a várban, a várfal mellett egy részt csacsiknak, kisállatoknak kerítettek el, ott van egy homokozó méretű terület, amit teleszórtak szénával és kapott egy táblát is. Ez áll rajta “Tű a szénakazalban” - program, ahol kipróbálhatjuk magunkat. Sokszor úgy éreztem ilyen, ha egyedül építünk egy márkát.

Ma talán könnyebb elindulni, szerencsére több, a pályakezdő tervezőket támogató pályázattal lehet már találkozni.

Hogy vészelted át a 2020-as év karantén helyzetet divattervezőként?

Sokkoló volt. Az első négy hét teljesen letaglózott. Utána belekezdtem vadonatúj táskák tervezésébe. Ebben a munkában, lendületben segített a környezetem, az, hogy láttam a többiek sem csüggednek. Bármi is van körülöttünk, mindennap megpróbálnak dolgozni és terveznek, festenek, rajzolnak.

enihorn_2020nyar7.jpg

Milyen anyagból készíted el kollekciód darabjait?

A táskák alapanyagaként továbbra is leginkább bőrt használok. A mostani nyári kollekcióban ezt kombináltam olyan magas minőségű műbőrrel - amit  az  elmúlt  években vegán bőrnek  is neveznek-,  ami  vízlepergető, káros  anyagoktól  mentes  és  jó  kopásálló  tulajdonsággal  is rendelkezik. 

Szép táskákat lehet készíteni belőle, de amikor megfogom, érzem, hogy műanyag. Bármilyen nevet is adunk a műbőrnek - textilbőr, vegán bőr - nekem mindig műbőr marad.  A bőrrel mindig fogok dolgozni, mert gyönyörű, nagyon tartós és örök dolgokat lehet készíteni belőle. A ruhadarabokhoz leginkább különböző vastagságú pamutvásznat, elasztán szálat is tartalmazó viszkóz jerseyt, télen gyapjúszövetet és ritkán tiszta selymet használok.

Mi jellemzi idei tavaszi-nyári kollekciódat?

Az E  N  I  H  O  R  N idén sem tért le arról az útról, amin már hetedik éve halad, anyagválasztásban ismét fő szerepet a kényelem játszik. A kollekció darabjai – overálok, blúzok, ruhák, blézerek, szoknyák, nadrágok - fehér és virágos pamut voile-ból, vékony szürke farmervászonból, valamint madár mintás viszkóz jerseyből készülnek.  A táskakollekcióban korábbi darabok is megjelennek újragondolva - POMMEés MINIMINI övtáskák, FYNN hátizsák - és megint születtek új modellek is, például az AMÉLIE “szatyor” táska, ami akár egy bevásárlásnál is segítséget jelenthet. Ez készült hátizsák változatban is. Emellett a SATIN névre hallgató kézitáska is egy teljesen új design.

enihorn_2020nyar9.jpg

A ruhák mellett a táskák is nagy hangsúlyt kapnak Nálad. Róluk mit lehet tudni?

Az E  N  I  H  O  R  N márka egyik  különlegessége az, hogy a kollekciónként megújuló öltözékek, különböző ruhadarabok  tulajdonképpen  a  táskák  kiegészítőiként  jelennek meg.  A táskákat úgy tudom megmutatni mindenkinek, hogy az általam elképzelt világban, környezetben fotózzuk a darabokat, az általam elképzelt ruhadarabokkal, színekkel, mintákkal. Így áll össze bennem egy teljes kép a márkáról, így lesz minden harmóniában az én szememben.

Showroomodba   belépve   számtalan   színes   és   különleges   darabbal   találkozhatunk.   A vásárlók kizárólag ezek közül válogathatnak, vagy jöhetnek az egyedi elképzelések is?

Leginkább ezek közül. A showroom darabjai mind E N I H O R N szellemben készültek, ha valaki a márka darabjait keresi, biztosan minden kollekciónkban talál magának több darabot is, legyen az táska vagy ruha, amit szívesen megvásárol. Az egyedi elképzelések ott szoktak érvényesülni, hogy bátran ki lehet választani a meglévő formavilághoz más színű vagy karakterű bőrt is, és más színkombinációt is lehet kérni. Ugyanez érvényes a ruháknál,   amiket természetesen kérésre méretre igazítunk vagy viszonylag gyors határidőn belül méretre is elkészítünk.

enihorn_2020nyar13.jpg

Mi a legnagyobb kedvenc, amiből a legtöbbet készítettél eddig?

Ezek mindig változnak. Szerencsére, mert nem szeretem az egyhangúságot. Volt, amikor a JIMMIE, utána a nagy GYM táska volt, később PIGGY, MINIMINI, LISANNE. Egy ideje pedig a BORSELLO és a kicsi PIGLET a kedvenc. 

Ruháknál ez természetesen teljesen a szezontól függ, hol a szoknyák, overálok, lenge hosszú ruhák, hol pedig a gyapjúkabátok a kedvencek.

Honnan, miből meríted az ötleteket egy-egy tervezéshez, mi motivál?

Az egész világ. A természet, a növények, az állatvilág, az építészet, zene, festészet. A könyvek. A régi filmek és az oldtimer autók. A harmónia, a vidám és barátságos emberek  és dolgok.

enihorn_2020nyar12.jpg

Gondolkodtál már ruhakészítő tanfolyamon, kisebb létszámú workshopokon?

Ruhakészítő tanfolyamon, workshopon nem, olyat nem indítanék. Esetleg olyan workshopot, ami táskával kapcsolatos, talán.

Mik az álmaid, céljaid a jövőt illetően?

ENIHORN, ENIHORN, ENIHORN és ENIHORN! A  márkám  stabilan  álljon  meg  a  saját  lábán mindig és minden helyzetben.

enihorn_2020nyar10.jpg

Végezetül jöjjön néhány személyes kérdés...

Reggel vagy este?

Este. Eddig egyértelműen az ‘este’ volt! Azt hiszem viszont ez is változik a korral. Mostanában könnyebben oldok meg feladatokat nagyon korán reggel, teljesen tiszta fejjel.

photo-1561239905-d620f213c5f7.jpg

Kavé vagy tea?

Tejeskávé, capuccino.

Kedvenc éttermed?

2001-2010-ig azt mondtam volna, hogy a MATTEO, Pasaréten. Sajnos ma már nem létezik és  azóta nincs is kedvenc éttermem. Amit a barátaim ajánlanak, oda megyek szívesen, a lényeg,  hogy  együtt  legyünk,  ha  pedig  külföld,  akkor  Olaszország  és  Portugália  éttermei  minden  mennyiségben.

photo-1512151004335-d5b6c2ff7e12.jpg

Melyik arcápolási termékre esküszöl?

Nekem a kozmetikusom által ajánlott vagy kikevert termékek működnek + a gyógyszertári, általuk összeállított, semmi adalékanyagot nem tartalmazó krémeik. Sajnos extraextra érzékeny a bőröm mindenre. Azokat a termékeket például, amiket a reklámokból ismerünk, egyáltalán nem használhatom.

Életed legboldogabb időszaka?

Minden időszakban voltak nagyon-nagyon boldog, vidám pillanatok, napok, de hónapok is. Az elmúlt évek nehezek voltak, de nem tudom azt mondani, hogy nem volt benne boldog rész vagy pillanat. Például az biztos, hogy amikor a fiam megszületett az (is) egy nagyon boldog időszak volt, pedig az az idő is telis tele volt nehézségekkel. Bár mostanában tele vagyok nyomasztó időszakokkal, akkor is sokminden tud boldog pillanatot varázsolni a mindennapokba.

 

Elérhetőség:
Fotó: Magyar Sára
Modell: Nemcsics Dorina
Make up: Toldi Orsi
Haj: Cserhalmi A. Noémi

 
Fotó: Magyar Sára,
Modell: Krasznai Bora

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

christine_1_5_2.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode_ 

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr1516175222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása