Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Őszi kihívások az autózásban

2020. szeptember 28. - Antalfy Krisztina

Az ősz a színek évszaka. A táj sárga, narancssárga és barna árnyalatai csábító hétvégi kiruccanásokat tesznek lehetővé. Ugyanakkor, ez egyúttal a legnagyobb kihívást jelentő évszak a gépkocsi vezetőknek, mivel utakra hullott levelekkel, hidegebb időjárással, esővel és hosszabb sötét napszakokkal kell szembenézniük. Mindezek megkövetelik, hogy időnként ellenőrizzük a gépkocsinkat, és az évszakhoz igazítsuk a vezetést. Az alábbiakban 10 jó tanács található a gondtalan őszi vezetéshez.

seat_osz2.jpg

1. Milliméterek az elővigyázatosságért.

Az út felszíne ősszel hideg és nedves, ezért elengedhetetlen a gumiabroncsok ellenőrzése. A futófelület mélysége és a gumi nyomása nagymértékben befolyásolja a tapadást és a fékezési képességet. Ezért a szakértők azt javasolják, hogy a futófelület legyen 2 mm-nél mélyebb és soha ne legyen kevesebb, mint 1,6 mm, mivel 90 km / h sebességgel nedves felületen haladva a gumiabroncs teljesen elveszítheti a tapadását. Mindezek mellett havonta egyszer ellenőrizd, hogy megfelelő-e a gumiabroncs nyomása.

2. A lehullott levelek ugyanolyan csúszósak, mint a hó.

Az úton levő levelek kellemes látványt jelentenek, de amikor nedvesek, ugyanolyan csúszóssá teszik a felszínt, mint amikor havon vezet az ember. Ezért a tapasztalt gépkocsivezető és versenyző, Jordi Gené rendkívüli óvatosságot javasol azokon a területeken, ahol a levelek befedik az úttestet, ott mindig kerülni kell a hirtelen fékezést.

"Ha egy kanyar kellős közepén találja magát ebben a helyzetben, ne végezzen hirtelen kormánymozdulatokat, és ha gumiabroncsok elveszítik tapadásukat, addig ne próbálkozzon a kormányzás erőltetésével, amíg vissza nem szerzi az irányítást a gépkocsi felett" - teszi hozzá.

seat_osz_3.jpg

3. Láthatóság, előttem haladó jármű és sebesség.

Ha köd van, és például csak 50 méterre látsz el, akkor ez a biztonsági távolság: ezt kell tartanod minden előtted haladó járműhöz képest, és sebességed ne haladja meg az 50 km / órát. "Így biztosíthatod, hogy elegendő fékútja legyen autódnak vészhelyzet esetén" - magyarázza Jordi. A Front Assist automata fékasszisztens nagyon hasznos, mivel az ellenőrzi a gépkocsid távolságát a többi járműhöz képest, és szükség esetén automatikusan fékez.

4. Előzze meg a vakító hatást.

Egy másik jó tanács, hogy ködlámpákkal növelheted a láthatóságod. Jordi arra figyelmeztet, hogy „soha ne használd a távolsági fényszóróidat, mivel azok olyan hatást keltenek a párás szélvédőn, amely megakadályoz abban, hogy láthasd az előtted álló járművek körvonalait”.

seat_osz.jpg

5. Jó láthatóság esőben.

Szakértők szerint a rossz állapotban lévő ablaktörlők 20-30% -kal csökkenti a láthatóságot. Ezeket évente egyszer cserélni kell, különösen ősszel, mivel általában ez a legesősebb évszak. A tiszta szélvédő és ablakok megnehezítik a páraképződést, amit megakadályozhat az is, ha a forró levegő fúvókákat a szélvédőre irányítja. A sávtartó asszisztens is hasznos akkor, ha rossz a láthatóság, mivel figyelmeztet akkor, ha letérsz a sávból, sőt, még kisebb kormány-korrekciókat is végrehajt.

6. Kettőzze meg a követési távolságot.

Nem kell feltétlenül eső ahhoz, hogy az úttest síkos legyen, a páralecsapódás és az alacsony hőmérséklet is meglepő dolgokat okozhat. "Ezért különösen óvatosnak kell lenned
, amikor árnyékos szakaszokon haladsz, főleg a kanyargós szakaszokon kell figyelned." - mondja Jordi. Nedves úton vezetve kétszer akkora biztonsági távolságot kell tartani, és tanácsos időről időre finoman fékezni, hogy “kiszárítsd” a fékbetétek nedvességét és ellenőrizd azok hatékonyságát.

7. A vízátfolyásnál felejtsük el a fékeket.

A heves esőzések gyakoriak ősszel, így fennáll a veszélye a vízátfolyásnak. "Ebben a helyzetben soha ne fékezz erősen addig, amíg a kerekek nem érintkeznek ismét a burkolattal, majd a kormánykerék kíméletes mozdulataival korrigáld a kormányzást" - mutat rá a szakember.

seat_osz_4.jpg

8. A kormánykerék stabil tartása szeles időben.

Az erős szél kihívást jelenthet az autópályán történő vezetés közben. Csökkentsd a sebességed és tartsd szilárdan a kormányt, amikor teherautókat előzöl meg, mivel a szél hirtelen megváltoztathatja autód kormányzási képességét.

9. Nyugodtan kapcsold be a fényszórókat.

A világosabb napszakok után ősszel a napok rövidülnek, és többet vezetünk sötétben. Ezért a megfelelő fényszórók fontosak, mivel Európában az összes baleset 30%-a éjszaka történik. Kisebb láthatóságú, alacsonyabb rendű utakon ajánlják a fényszóró használatát amíg nincs köd, de „sok gépkocsivezető nem használja őket attól tartva, hogy elkápráztatja a szembejövő forgalmat. Itt jön nagyon jól a távolsági fényszóró-asszisztens” - magyarázza Maite París, aki a SEAT-nál a fényszórók fejlesztéséért felel. Ez a rendszer mindkét irányban érzékeli a járművek jelenlétét, és ennek megfelelően automatikusan visszakapcsol országúti fényre.

10. Figyelj a vadon élő állatokra is.

Ősszel sok vadon élő állat mozog, így nagyon fontos, hogy lassíts, ha olyan utakon haladsz át, ahol a környéken élő állatokra figyelmeztető táblák vannak kihelyezve.


További információ:

 Porsche Hungaria

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

christine_1_5_2.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode_

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr7116219374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása