Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Ha autóval közlekedsz, erre előbb-utóbb szükséged lehet

2021. január 21. - Antalfy Krisztina

Amit érdemes tudni, ha autópályán közlekedsz

A koronavírus-járvány és a nyomában járó változások egyértelműen felforgatták az egész életünket. A digitális világ szerepe alaposan felértékelődött, a kialakult helyzet arra kényszerített minket, hogy fizikailag jóval kevesebbet érintkezünk egymással, kevesebbet mozduljunk ki otthonról és életünket inkább az online térben töltsük. Ám még a tömeges home-office megjelenés ellenére sem tudja mindenki megoldani, hogy munkáját otthonról végezze. És ha már menni kell, akkor menjünk inkább autóval.
pexels-photo-1386649.jpeg

A vezetői engedély megszerzése után, szinte kitágult előttem a világ, minden sokkal egyszerűbb, gyorsabb és egyszerre veszélytelenebb lett. Már szinte el sem tudom képzelni autó nélkül az életem, a vírushelyzet óta pedig csak az autómban ülve érzem magam igazán biztonságban. Ám ahhoz, hogy valóban gondtalanul induljak el otthonról, nem árt, ha tele a tank és van érvényes autópálya-matricám.      

Amikor szorít az idő

Imádom a benzinkutakat, ahol indulás előtt mindig kényelmesen megtankolhatok, beszerezhetek pár magazint és megihatom az első reggeli kávémat. Régen én is azon autósok táborát gyarapítottam, akik az út menti benzinkutakon szerezték be a fizetős útszakaszokra az úthasználati jogosultságot – pusztán megszokásból. Ám ez mára megváltozott!

giphy_150.gif
A világ felgyorsult, és ehhez a gyorsasághoz nekünk is alkalmazkodnunk kell. Nincs mindig idő a nyugodt autókázásra, ilyenkor nem árt, ha minden villámgyorsan, zökkenőmentesen zajlik le, többek között az autópálya matricák megvásárlása is.

Szerencsére ma már rengeteg lehetőség van arra, hogy sorban állás és idegeskedés nélkül megvegyük a szükséges autópálya-matricákat…
orange_art_photo_collage_1_1.jpg

Matrica nélkül nem megy?

Az országon belüli utazásokhoz szerintem még mindig az autópályák használata a legpraktikusabb és a leggyorsabb. Bár még mindig vannak alsóbbrendű kerülőutak, úgy vélem, továbbra is az autópályák azok, melyek a nagyobb távolságok gyorsabb elérésére szolgálnak.

Persze kikerülhetjük az autópálya-matrica vásárlását spórolás érdekében, ám ha inkább ezeket az úttalan utakat választjuk, számolnunk kell azzal, hogy a tervezett menetidő akár 40-50 percre is megnőhet. Megéri?

Mindenki döntse el maga. Persze a falvak-megyék közti országutakon való kocsikázás sokkal élvezetesebb és kevésbé monoton az unalmas autópályákkal szemben, ugyanakkor sokkal lassabb és néha drágább. Nyaranta én is szívesebben kocsikázok az autópályáktól távol eső utakon, amikor a Budapest és Fonyód közti szakaszt kell legyűrjem, ám rohanós hétköznapokon kifejezetten utálok az ingyenesnek számító útszakaszokon közlekedni.

pexels-photo-228094.jpeg

Amikor nincs idő mélázni, sétakocsikázni, akkor bizony a józan ész is azt diktálja, hogy felhajtsak az autópályára – a biztonságosabb és gyorsabb oda-vissza útért azonban áldozni kell, vagyis meg kell venni az autópálya matricát.     

Természetesen vitatkozhatunk, ki melyik útszakaszt preferálja jobban, de számomra autópályán közlekedni egyszerűen remek érzés - ha épp nem dugul be -, kikerülhetjük rajta azokat a fránya városi haladással járó hátrányokat: lámpás megállások, kacskaringós utcák, még több dugó, araszolás, zebrák, folytonos megállások-elindulások, nem mellesleg kevésbé kopik a fék és a kuplung. Szóval, ha jobban belegondolunk, itt az üzemanyagban talán épp annyit vesztünk, amennyit a matricán megspórolunk. Nem mellesleg az autók többsége imádja ha kicsit jobban megjáratják az autópályákon.

De mégis akkor melyiket vegyük: havi vagy 10 napos, megyei vagy éves?

Az autósok ma már sok lehetőség közül választhatnak, az éves mellett ott van a heti, a havi és a megyei matrica.

Fontos! Az eddigi, időalapú (10 napos, havi, éves) matricák az ország minden autópálya-szakaszára érvényesek, beleértve az új díjköteles szakaszokat is. Az új, megyei matricák ezzel szemben területalapúak, azaz egy-egy megyén belül érvényesek. Indulás előtt ezért érdemes megterveznünk éves autózásunkat, hogy eldönthessük, melyik matrica a legmegfelelőbb a számunkra.

photo-1509675772393-4e3fb9bd324c.jpg

Éves országos jogosultság: érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig (összesen 13 hónap, amennyiben a vásárlás a tárgyév január 1-én történik). Az éves e-matrica az érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot.

Éves megyei jogosultság: éves, területi alapú matricatípus a D1M, D1, D2, U és B2 kategóriába tartozó járművek esetén, amellyel egy megye gyorsforgalmi díjköteles úthálózata használható. Egy járműre több megyei e-matrica is váltható. E jogosultság érvényességi ideje megegyezik az éves jogosultság érvényességi idejével. Hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes.

A megyei matrica ára és érvényessége

A 2020-as évben megvásárolt megyei autópálya-matricák január 31-éig érvényesek. Ezért célszerű minél hamarabb megvásárolni az új, 2021-es évre érvényes matricát az e-autopalyamatrica.hu oldalán, ahol nagyon könnyű és gyors az online ügyintézés. A 2021-es megyei matrica 2022. január 31. éjfélig lesz érvényes, ára megyénként 5 200 Ft.

orange_art_photo_collage_7.jpg

De akkor hol jobb megvenni?

Az autósok többsége – ki kényelemből, ki megszokásból – még mindig a benzinkutakon vásárolja meg az autópálya-matricákat, holott a kialakult járványhelyzetre való tekintettel az e-matrica vásárlása sokkal egyszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb az e-autopalyamatrica.hu oldalán. Az online vásárlás az egyik legkényelmesebb és legegyszerűbb megoldás, pár perc alatt elvégezhető, akár regisztráció nélkül.

Az itt történő vásárlások után nem kell kényelmi díjat fizetni, a jármű adatait csak egyszer kell megadni, így a későbbi vásárlások alkalmával a tévesztések - például rendszámelírás - esélye nullára csökken, és még a vásárlást igazoló bizonylatot sem kell megőrizni 2 évig.

giphy_152.gif

Az e-Matrica további előnye:

- a magyar nyelven kívül, angol, német, román, szlovák és lengyel nyelven is elintézhetjük az online vásárlást 
- naprakész a tájékoztatás (https://e-autopalyamatrica.hu/hu/summary), természetesen itt is több nyelven (https://e-autopalyamatrica.hu/en/summary)
- aktív a közösségi profil
(
https://www.facebook.com/ematrica)
- gyors és egyszerű a vásárlási folyamat: több autópálya matricát is megvásárolhatunk egyszerre
- egyedüli szolgálat, hogy még ingyenes balesetbiztosítást is kapunk az autópálya matricánk mellé
(https://e-autopalyamatrica.hu/hu/ingyenes-balesetbiztositas)  
- bankkártyás és átutalásos fizetési mód
- a visszaigazolás nem csak e-mailen, de díjmentesen SMS-ben is történik: ha megadjuk a telefonszámunkat
- az autópálya matrica lejáratáról értesítő e-mail-t kapunk
- érdemes ügyfélfiókkal regisztrálni, így a korábbi vásárlások és kiegészítő szolgáltatások is nyomon követhetőek
- bármikor lekérdezhetjük az online vásárolt autópálya matricák érvényességi idejét
(
https://e-autopalyamatrica.hu/hu/ervenyesseg-lekerdezes)
- autópálya matrica igazoló szelvény újraküldése
(A sikeres vásárlást követően kapunk egy visszaigazoló e-mailt az általunk megadott címre, amely tartalmazza a vásárlásunk adatait.) 

(https://e-autopalyamatrica.hu/hu/matricaszelveny-ujrakuldes)
- rugalmas és gyors ügyfélszolgálat (4,8 értékelés a google-ban)
- kárrendezési szolgáltatás, díjmentes tanácsadás 
(A Független Magyar Kárszakértő és Érdekvédelmi Kft. ügyfelei a kapott szakszerű jogi tanácsadás alapján általában magasabb kártérítésre, gyorsabb és könnyebb ügyintézésre és kárrendezésre, valamint nem utolsó sorban kiváló szakmai jogi képviseletre számíthatnak.)
https://e-autopalyamatrica.hu/hu/dijmentes-jogi-segitsegnyujtas)

pexels-photo-4595698.jpeg

Mi lesz ha „bliccelünk”?

Röviden? Megbüntetnek. S bár lehet régen voltak kiskapuk, - az ellenőrzés már nem úgy működik, mint hosszú évekkel ezelőttérdemes észben tartani, hogy már a pályára lépés időpontjában rendelkeznünk kell érvényes matricával, annak utólagos pótlására pedig már nincs lehetőség. A 2021-ben is érvényes új szabályozás értelmében az útdíjköteles szakaszokra csak olyan autóval szabad behajtani, amely érvényes matricával rendelkezik. 

photo-1528606589862-7d68b7e3c95a.jpg

Az ellenőrzést automatikus rendszer végzi, amely azonnal képes megállapítani, ha egy autó jogosulatlanul használja az adott útszakaszt. Ha a rendszer érzékeli, hogy az adott jármű rendszáma alapján nem jogosult a díjköteles szakasz használatára, a sofőr számíthat arra, hogy hamarosan kézhez kapja a pótdíj megfizetésére vonatkozó felszólítást. A pótdíj pedigkategóriától függően – több tíz vagy százezer forintos összeget is jelenthet. 

A jogosulatlan úthasználat után fizetendő pótdíj 60 napon belüli fizetés esetén 15 460, azon túl 61 820 forint a D1, D2 kategóriában, 69 540 és 278 140 forint a B2 kategóriában.

Ha azonban online vásároljuk meg az autópálya matricánkat, az egész folyamat sokkal egyszerűbb, gyorsabb, és könnyedén magunk mögött tudhatjuk az egész procedúrát, anélkül, hogy aggódnunk kellene az esetleges büntetések miatt.

orange_art_photo_collage_1_2.jpg Mikor vegyem meg az autópálya matricát?

Az autópálya matricát mindig a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megvásárolni. Könnyebbséget jelent egy szabály, amely azoknak a jóhiszemű úthasználóknak, akik mindent az utolsó pillanatra hagynak, feledékenyek, vagy tévedésből hajtottak fel a díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számítva legfeljebb 60 percet biztosít, hogy megvásárolják úthasználati jogosultságukat. Ha a gépjármű a felhajtást követő 60 perc elteltével sem rendelkezik érvényes jogosultsággal, az pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.

pexels-photo-4856392_1.jpeg

Mennyi idő alatt kapom meg az autópálya matricát?

Szinte azonnal. A vásárlási folyamat nagyon gyors, regisztrálnia sem kell, mindössze kb. egy percre van szükség. A sikeres fizetést követően azonnal megkapjuk az autópálya matricánkat.

Hogyan tudok fizetni?

Az e-autopalyamatrica.hu oldalon a megvásárolt matricákért bankkártyával fizethetünk.

  • Bankkártyás fizetés

A rendszer minden internetes fizetésre alkalmas bankkártyát elfogad. Sikeres fizetés után az autópálya-matrica érvényesítése azonnal megtörténik.

  • Átutalásos fizetés

Fontos információ az átutalásos fizetéssel kapcsolatban: nem az utalás időpontjában, hanem az összeg beérkezését követően, az összeg könyvelésekor történik a matrica érvényesítése, erről minden esetben e-mailben kapunk értesítést. Itt azért figyelembe kell venni az utalás átfutási idejét.

giphy-3-1.gif

Erre figyelj az e-matrica megvásárlásánál

Ha szeretnéd elkerülni a sorban állást autópálya matrica vásárlásakor a benzinkúton, vagy nem akarsz azzal szembesülni, hogy éppen nem működik a banki terminál, és esetleg nincs nálad elég készpénz, vásárolj inkább online.

Az e-matrica megváltása gyors, praktikus és kényelmes. Van azonban néhány dolog, amire figyelni kell, hogy sikeres legyen a tranzakció, azaz a vásárlás. Van néhány olyan tipikus hiba, amit többen elkövetnek, de egy kis odafigyelés kell, és máris egyértelmű, mit hogyan kell csinálni.

E-matricát már regisztráció nélkül, bankkártyás fizetéssel, azonnali átutalással is meg lehet szerezni...

jo.png

A vásárlás menete

Ha online vásárolunk matricát az e-autopalyamatrica.hu oldalról, akkor először ki kell választanunk az autó kategóriáját. A személyautó a D1-es kategóriába tartozik. Ezen belül pedig a matrica típusát kell a kosárba tenni. Ez lehet 10 napos 3 640 Ft-ért, 1 havi 4 970 Ft-ért, megyei matrica 5 200 Ft-ért. Azzal számoljunk, hogy ezekre az árakra még rájön a tranzakciós kezelési költség is.

felségjelnél azt az országot kell megadni, amely a gépjármű rendszámát kibocsátotta. Ez alapállapotban Magyarországra van beállítva. Ezután jön a rendszám beírása, majd meg kell adnunk a matrica érvényességi idejének kezdetét. A rendszer automatikusan kiszámolja az érvényesség végét. Fontos, hogy egyszerre akár több matricát is vásárolhatunk.

Ezután az e-mail címünket és a telefonszámunkat kell megadni, de nagyon figyeljünk arra, hogy ne gépeljük el egyiket sem. Ezután még leellenőrizhetjük újra a megadott adatokat, és kiválaszthatjuk a fizetés módját. A matrica vásárlás csak akkor érvényes, azaz akkor hajthatunk fel az autópályára, ha a fizetés után sikeres matrica érvényesítésről visszaigazolást kapunk e-mailben vagy a böngészőnkben.

A sikeres vásárlást követően tehát kapunk egy visszaigazoló e-mailt az általunk megadott e-mail címre, amely tartalmazza a vásárlásunk adatait. Ezt őrizzük meg! Ne felejtsd el, hogy a pénzügyi teljesítés megtörténte önmagában még nem jelent automatikusan pályahasználati jogosultságot; szükséges, hogy megőrizd ezt az online dokumentumot.

A visszaigazoló levelet mindenképpen őrizzük meg!

A 2020. évre megváltott éves (országos és megyei) e-matricák 2021. január 31-én éjfélig használhatóak a hazai díjköteles gyorsforgalmi utakon. Az idei évre érvényes éves vignetták pedig 2022. január 31-ig biztosítanak úthasználati jogosultságot. Az autópálya-matricák online beszerzéséhez használd az e-autopalyamatrica.hu oldalát!

logo-hu.png

Remélem tudtam segíteni!
https://nemzetiutdij.hu/articles/article/gyakran-ismetelt-kerdesek

A cikket az E-Autopalyamatrica támogatta.
Tarifákkal kapcsolatban nézz szét az oldalon:

https://e-autopalyamatrica.hu/

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

christine_1_5_2.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode_ 

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr4416397074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása