Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

SUZUKI Ignis: A pénztárcabarát kisautó

2021. január 31. - Antalfy Krisztina

Suzuki Ignis 1.2 Dualjet GLX Hybrid 5MT // TESZT

A Suzuki divattörpéje, a 2020-ban megújult Ignis hybrid kivitele varázsolt el minket a hétköznapokban, hiszen ilyen nagyvonalú helykínálatú autóhoz, ekkora méretben még nem volt szerencsénk. Az Ignis új nemzedéke már nem Magyarországon készül, hanem Japánból érkezik a honi autópiacra. Nézzük, hogy hogyan muzsikál a hétköznapokban a mini kompakt SUV.   142466967_783362919199697_9186530983852111850_n.jpg

Az Ignis a többi Suzuki modellhez hasonlóan rendkívül nagy karriert futott be a honi autópiacon. Az Ignisnek a jelenlegi nemzedéke már a harmadik, 2017. év elején érkezett Magyarországra. A korábbi modellek érdekessége, hogy az első nemzedék is japánban készült, a második Esztergomban, az új pedig ismét Japánban. A második generációból nagyon sok fogyott, nem egy évben volt a legkelendőbb autó a kategóriájában, míg 2007-ben megszűnt a gyártása Esztergomban. Az új nemzedék hosszú kihagyás után érkezett, de minden eddiginél egyedibb modell lett szabadidőautós kivitelével, tekintettel arra, hogy piciny mérete ellenére a kategóriában egyedülállóan nagy helykínálattal rendelkezik. És mint minden kisautót, az Ignist is elérte az új hybrid rendszer, amely az eddig is alacsony fogyasztását még lejjebb szorítja. 2020-ban pedig kicsit átfésülték a külsejét, illetve a motorján és csiszoltak egy keveset, így jött létre a ma kapható legkevesebbet fogyasztó Suzuki.

nevtelen1_2.png

A tesztautó nagyzolós fehér gyöngyházfényezést viselt magán, így már messziről felkelti a figyelmünket. Gyönyörű kis gokart ebben a színben az autó, így minden tekintetben divatos és modern lett a formavilága. A frissítés legszembetűnőbb újdonsága az új fogszabályzóra hajazó ezüstözött hűtőrács, amely meglepő módon tök jól áll az autónak, felnőttesebb lesz tőle. Újdonságként ez a hűtőrács minden felszereltségi szinthez jár a LED fényszórókkal egyetemben.

142766374_160916508919190_6332827672795963465_n.jpg

Változott az első lökhárító és a ködlámpák kialakítása is. Nagyon próbálják a kis SUV vonalat erősíteni az autóval, hiszen elöl megjelent egy ezüstözött díszbetét az első lökhárítón, amely tényleg jó vizuális élményt ad. Hátul eltűnt a régi műanyag betét, most színre fényezett lökhárítót, illetve szintén egy szürkére fényezett díszbetétet kapunk a lökhárító alsó felére. Egyéb külső változást nem véltünk felfedezni az autón. GLX szinten feketére színezett, apró 15 colos alufelniket kapunk, igen keskeny gumikkal és a B oszloptól hátrafelé feketére színezett ablakokat.

141479717_120372006624761_720417313367599864_n.jpgA Led fényszórón is fejlődést véltünk felfedezni, amely az eddigieknél is fényesebben világít át a sötét éjszakán. Ez már teljesen nem egy, hanem kettővel magasabb kategóriát képvisel. Érthetetlen egyébként, hogy ugyanakkor miért nem kapott legalább automatikus távfény funkciót, a minősége miatt még az adaptív technika is alap lenne, hogy ezt beépítse az Ignisbe a gyártó. Jelen esetben csak a manuális váltogatás marad, ez teljességgel nem méltó az autóhoz.
141318881_3726415750737922_1687808595428356555_n.jpgAz illesztések itt is mindenhol tökéletesen sikerültek, gondos lemezmunkával alkották meg. Kívülről sajnos ez az autó sem kapott semmilyen védelmet, elöl műanyagbetétek hiányában csak a megérzésünkre hagyatkozhatunk parkoláskor, hátul viszont pont már semmilyen védelmet nem kap az autó. Ilyenkor pont az az eset áll fenn, hogy a kevesebb néha több lenne, hiszen a kerékjáratok a SUV kivitel hozadékaként kaptak műanyagkeretet, de ez egy picit erőltetettnek hat. Az oldalnézete teljesen letisztult az autónak, sima vonalak jellemzik. Különleges érdekes motívum a c oszlopra elhelyezett „adidas” betét. A tesztautó hátsó része az autó egészéhez hasonlóan divatos és menő lezárást kapott. A lámpák (egy részük) hátul is immár ledes technikával működik (különösen a féklámpa extra erős fényerővel bír), és a rendszám világítás végre a hybrid rendszer érkezésével led fénytechnikára váltott.img_20210124_143544.jpgA csomagtérajtó hagyományos, kézi működésű, viszont könnyű erővel nyitható. Ide helyezték el a tervezők szolidan az újdonságot hirdető „hybrid” rendszer feliratát is.

nevtelen_4_2.png

A GLX felszereltség esetén megkapjuk a kulcs nélküli ajtó és nyomógombos motorindítást. Szerencsére az új Ignishez már jár üdvözlőfény funkció, ellenben érdekes módon ez csak akkor működik ha a kulcson elhelyezett gombokkal nyitjuk az autót, ha a vezetőoldali ajtón elhelyezett gombot nyomjuk csak meg, akkor nem. Egy elég nagy banánhéj, hogy még a legmagasabb szinten is kézzel kell behajtani a külső tükröket, és sajnos rendelni sem lehet az autóhoz elektromos tükörbehajtást.
142546423_740540209919834_2392531679004223292_n.jpgAz ajtók egyébként könnyű erővel mozgathatóak, és minden tekintetben modern, hívogató belteret tárnak fel. Az autó belül kimondottan jól sikerült, és valami eszméletlen módon tágas. Az ember nem is érti, hogy a külméret alapján hogyan tudtak a tervezők ekkora teret belezsuppolni ebbe a kis autóba. A beltérben jók a formák, szép és igényes a kivitelezés, nagyon szép a hagyományos immár fehér szegélyű órás műszerfal, igen kényelmes az ülés.img_20210125_083241.jpgÚjdonságként kék betétek jelentek meg a középkonzolon és az ajtók behúzó fogantyúján, valamint egy világos betét az utas előtt a műszerfalban. Személy szerint a korábbi narancssárga betétes alul világos kárpitozású változat vidámabb, élhetőbb volt, a mostani egy picit komor és sötét lett. Az ajtók csukódási hangja is igazán szépen sikerült.img_20210125_083322.jpgA kormány szerencsére szinte luxusként ezen a szinten bőrbe varrt, nagyon igényes kivitelű. Az egész kabin minősége egyébként kisautóhoz mérten kiváló. Az autó média rendszere ezen a szinten is egy 7 colos kézzel irányítható képernyőn keresztül kezelhető. Erről tudjuk kezelni az audiorendszert, a telefonkihangosítást, és a csatlakoztatott okostelefon szolgáltatásait. Nagyon logikus és könnyen kezelhető, igényes a felbontása, okos a felépítése a menürendszernek. A beépített hangrendszer a GLX szinten kapott egy kiegészítő magas hang sugárzót, és ettől szinte megtáltosodott a rendszer. Ugyan nem hozza nagyobb gyártók mélyebb hangzását, de egészen meglepő magas minőséget produkál a rendszer.img_20210125_083313.jpgSzerencsére a Suzuki nem esett bele abba a hibába, hogy az autó minden funkcióját csak a média rendszeren keresztül lehessen kezelni. Így maradt a hagyományos ezen a szinten már digitális klíma kivitelezés. Sokkal jobb megoldás ez, hiszen könnyen és gyorsan megtalálható és beállítható a kívánt hőmérséklet. Ez alatt helyezték el a tervezők az USB és a 12 Voltos csatlakozós aljzatait. Az ülések között került elhelyezésre az ülésfűtés kapcsolója, amely  kiváló hatékonysággal működik. A csomagtér 267 literes könnyen pakolható, a perem szerencsére alacsony, nem kell magasra emelni a csomagokat.img_20210125_083337.jpgnevtelen3_18.png
Tesztautónkban a Suzuki legújabb büszkesége az új 1.2 literes 83 lóerős turbó nélküli erőforrás munkálkodott egy 5 fokozatú kézi váltóval és egy lágy hybrid rendszerrel kiegészítve. Nyomógombos indulással, kiváló japános indítási orgánummal kel életre autónk motorja, minden körülmények között teljesen néma a járása. Átlag használati módban a hangját nem hallani. Az eddigiekhez mérten is nagyon magas szintre érkezett meg a gyártó ezzel az autóval, isteni finoman és könnyen működnek a pedálok, nagyon jól adagolható a kuplung, vajpuhaságú és pontos a váltó, kiváló nyomáspontú és hatékony a fék, még úgy is, hogy az autón hátul dob fék van. A motor pedig turbó nélküli is minden tekintetben dinamikusan viselkedik, hála a 895 kg-os saját tömegnek.

A haladásban a futómű valamennyire partner, mert itt már hangsúlyosabban a kényelemre hangolták a tervezők, de sajnos pattogós a haladás. Vezetés közben természetesen itt is jelen van minden ma kapható vezetéstámogató rendszer, a sávtartó, a tempomat, tolatókamera, stb. Sajnos viszont a holttérfigyelő érthetetlen módon még a frissítés után is kimaradt az autóból. A Hybrid rendszer előnyei leginkább városi közlekedés alkalmával érhetők tetten. Ilyenkor már üresbe téve a piros lámpa előtti guruláskor is leáll a motor, ezzel is megtakarítva értékes benzinadagot. Amikor a lámpa zöldre vált pedig az ISG érkezik a segítségünkre, amely a motor indításba segít be. A műszerfalon jobb oldali, fekete-fehér kijelzőben pedig nyomon tudjuk követni, hogy éppen hogy alakul a hybrid rendszer töltöttsége.17-suzuki-ignis-2020-uk-fd-engine.jpgAmikor elvesszük a gázt és sebességben van az autó, akkor egy felvillanó akkumulátor ikon villan fel a műszerfalon tudtunkra adva, hogy visszatöltődik a hybrid rendszer. Autópályán a hybrid rendszer a motor magasabb fordulatszáma miatt töltésre kerül, így mire beérünk a városba, akkor már teljesen feltöltve tud segítségünkre lenni a benzinspórolás tekintetében. Nagyobb dugóban történő araszoláskor viszont a start/stop rendszer miatt hosszabb ideig tud üzem nélkül állni a benzinmotor mint más gyártók autóiban, tekintettel arra, hogy ilyen esetben a fogyasztókat mint pl. a légkondícionáló, világítás, a hybrid rendszer tudja kiszolgálni. A fogyasztás tekintetében viszont 4 literes átlagot sikerült összehoznunk, ez még lehet, hogy javulhat. A 32 literes benzintank viszont egész hatékony hatótávot enged még így is meg, hogy mennyire apró. Esti vezetés alkalmával pedig a kiváló led fényszórók sietnek a segítségünkre, amelyek azon túl, hogy nagyobb autókhoz hasonló megjelenést adnak, kiváló fényerővel is világítanak. Ráadásul különlegességként az Ignis a Vitara hasmagasságával megegyező mérettel rendelkezik.

nevtelen_4_3.png

141806234_886314215460446_4830537334129895799_n.jpgA Suzuki frissített csöppsége jött látott és győzött. Ennyiért semelyik gyártó nem kínál ilyen helykínálatú autót, még úgy is, hogy eléggé nagyot drágult az autó. Most a hybrid kivitelben tisztább üzemű motort és fogyasztáscsökkentő rendszert kapott. A frissítéssel nagyon sokféle új bohókás külső színben és felnőttesebb belső színvilágban kapható az autó, ezzel üde színfolt a kategóriájában. Igazi városi divatkellék az autó, amely méltó társa lehet minden divatra fogékony embernek. A feketeleves a végén jön, hogy ez a mini most már drágább lett, mint eddig valaha, hiszen 2021-ben a listaára a GLX kivitelnek riasztó 6.050.000,- Ft lett. Az importőr ugyan kedvezményt ad rá, így 5.160.000,-Ft-ért is elhozható. Formája mindenképpen el fogja adni, szerintünk egy igazi városálló divatmini. 

Köszönjük a tesztlehetőséget a Suzuki Magyarországnak!

További információ:
Suzuki Magyarország

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

christine_1_1.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @voilamode

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr7716410866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása