Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Így nézne ki XXI. századi nőként Szendrey Júlia

2021. június 16. - Antalfy Krisztina

Akibe Petőfi bolondulásig szerelmes volt most frappucinót kér

Különleges grafikai megoldással keltette életre Szendrey Júlia írónőt, Petőfi Sándor özvegyét az ÉVAMagazin.hu. Az online újság a fiatalon elhunyt asszony képmását a kevés fellelhető fénykép egyike alapján modernizálta. Az eredmény megmutatja, hogy milyen lehetne ma Szendrey Júlia, ha XXI. századi nőként szerepelne a lap címlapján. 
before-after-szendrey.jpg

A Micsoda nők voltak! című podcastban kéthetente szerdán Zubor Rozi főszerkesztő és Budai Lotti író egy-egy olyan különleges nő életútját mutatják be, akik maradandót alkottak egy férfiak uralta világban. A podcast az első epizódja rögtön a Spotify toplistája nyolcadik helyén kezdett. Ezen a héten Szendrey Júlia a podcast főszereplője és az újság nemcsak a nő emlékét eleveníti fel, hanem kísérletet tesz külleme megidézésére is.
298595_775x400.jpg
Szendreyről elég kevés fénykép maradt fenn, ezek egyikét használta fel Csörgő Georgina, a lap grafikusa a munkához. „Alaposan átnéztük a korabeli leírásokat is, hogy élethűen rekonstruáljuk Szendrey Júlia vonásait” – mondta Csörgő Georgina, aki hosszú órákat töltött a régi fénykép feljavításával és színezésével is. Az egyik leírás Vachott Sándorné tollából származik, aki több alkalommal is találkozott az írónővel. 

„Fekete nehéz selyemruhát viselt… Mi külsejét illeti, Petőfiné korántsem volt olyan szép, mint az akkoriban még csak serdülő ifjabb nővére, Szendrey Mari, később Gyulai Pálné – de piros, üde arca kedves vala, s nagy barna szemei értelmet, s szellemet fejezve ki, érdekes jelenségként tüntették őt fel, kit középmagasságú termete, gyönyörű kis kezei és lábai, többi kellemeivel együtt, kétségtelenül a szép asszonyok közé sorolja” – írta emlékirataiban az asszony.  

szendrey_csuszka.jpg

A következő lépés a hölgy profiljának modernizálása volt, olyan frizurát, sminket és ruhát kapott, amely alapján elképzelhetjük, hogyan nézne ki Szendrey Júlia, ha XXI. századi nőként szembejönne velünk a Kálvin tér környékén, vagy beülne mellénk egy frapuccinóra. Az olvasók egy csúszka segítségével fokozatosan válthatnak át az 1800-as évek derekától 2021-re.

„Hátborzongató érzés, amikor egy másfél évszázada halott asszony néz ránk vissza. Megelevenedik ilyenkor a múlt és a podcasttel is ez a célunk. Élő, lélegző emberként szeretnénk bemutatni erős, kivételes nőket, akiknek a sorsa, szenvedései és sikerei több évtizeddel a haláluk után is sokat mondanak a ma emberének” – mondta Zubor Rozália, az ÉVAMagazin.hu főszerkesztője, a Micsoda nők voltak podcast házigazdája. A sorozatban már olyan asszonyok életét dolgozták fel, mint Frida Kahlo, Nagy Katalin cárnő, vagy Coco Chanel.

eva-julia-v6.jpgAz Andersen-mesék műfordítójaként, költőként is ismert Szendrey Júlia 21 évesen vált a nemzet özvegyévé, majd a közvélemény haragját kiváltva újraházasodott és alig 39 évesen elragadta a halál. A podcastból egy erős, a konvenciókkal mit sem törődő, Petőfiért a végsőkéig rajongó asszony tragikus élete bontakozik ki.

A podcast adását az alábbi linket tudja meghallgatni: 
https://www.evamagazin.hu/micsoda-nok-voltak-04-szendrey-julia-140897

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

PosterStore.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr3416595440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása