Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Greta Thunberg a Vogue címlapján

2021. augusztus 11. - Antalfy Krisztina

S közben élesen kritizálta a divatipart

Hétfőn indították útjára a Vogue skandináv kiadását, és az első példány címlapján máris a svéd diáklány, a híres éghajlatváltozás-aktivista, Greta Thunberg kapta a főszerepet. A címlapfotóval felvezetett interjúban a klímaaktivista a fenntarthatóbb divat mellett kampányol, úgy véli a divatiparnak komoly része van a klímaválságban, arról már nem is beszélve, hogy a divat milyen mértékben járul hozzá a tömegtermelésben dolgozók kizsákmányolásához.http_cdn_cnn_com_cnnnext_dam_assets_210809123832-01-greta-thunberg-vogue-scandinavia.jpgkép: Alexandrov Klum/Vogue Scandinavia

A beszélgetésben keményen bírálta az egész iparágat az éghajlatváltozásban játszott negatív szerepe miatt. Külön kiemelte a fast fashion márkák káros üzleti modelljét, szerinte fenntarthatatlan, hogy olcsó ruhákat gyártanak tömegével, amit aztán tömegek szezonról szezonra meg is vásárolnak, majd eldobnak.
http_cdn_cnn_com_cnnnext_dam_assets_210809123846-02-greta-thunberg-vogue-scandinavia.jpgfotó: Thunberg és Gandalf, a lovacska Credit: Alexandrov Klum/Vogue Scandinavia

Thunberg a Facebook-oldalára is kitette a Vogue-címlapot, és arra figyelmeztetett, hogy a magukat etikusnak, zöldnek, fenntarthatónak nevező divatkampányok szinte soha nem azok.

Úgy véli, hogy: „Nem lehet a jelenlegi világban fenntarthatóan fogyasztani a tömegtermeléssel előállított divatot”.

Thunberg az interjúban azt is elmondta, hogy már három éve nem vásárolt magának ruhát. Főleg a barátaitól kölcsönbe kapott darabokat viseli. Az interjú idején pl. egy foltozott nadrágot viselt, amit maga varrt meg.

Talán kevesen tudják, de a különféle nemzetközi szervezetek tanulmányai szerint a divatipar a második legszennyezőbb szereplője a globális gazdaságnak, évente közel 100 milliárd köbméter vizet felhasználva a ruhagyártáshoz. Az iparág a bolygó szén-dioxid kibocsátásának a 8 százalékáért felel.


Forrás:
Vogue Scandinavia

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

file_c0992f9536_original.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr7816655756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása