Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Az inspiráció nyomában a Jaguarral

2021. augusztus 23. - Antalfy Krisztina

A szépség, ami hatással van ránk...

A természetközeliséget a korszerű megoldásokkal ötvöző alkotásairól ismert Bordás Péter, a BORD Építész Stúdió alapítója és vezető tervezője, illetve Tomas Opitz fotográfus, a TOBE Gallery társalapítója az új F-Pace Plug-in Hybrid volánja mögött erednek az inspiráció nyomába a Jaguarral közösen készült kisfilmben.
jaguar_city_circuit_werk_04.jpg

A film keretében Budapesten és környékén indul közös felfedezőútra az építész és a fotográfus, melynek első állomása a présházak világát minimalista köntösben megidéző Etyeki Kúria, amely 2013-ban elsők között hozta meg a szakmai elismerést Bordás Péter számára.

Az inspiráció általában pont ott van, ahová a házat szeretnénk rakni. Oda kell menni, és ott hever valahol a lábunk alatt” – mutat rá módszerére az építész, aki alig kilenc évesen döntötte el, hogy maga tervezi meg a saját házát. Az azóta számos emblematikus épületet – többek között a Debreceni Nagyerdei stadiont, Aquaticum strandfürdőt vagy például több borászatot (Holdvölgy, Lajvér, Sauska) – megalkotó tervező munkája során arra törekszik, hogy a helyi jellegzetességeket figyelembe véve, és lehetőleg a helyi építőanyagokat használva alakítsa az épített környezetet.jaguar_city_circuit_werk_02.jpgAz építészet szemlélete az eredetileg szintén építészként végzett Tomas Opitz alkotói folyamatában is jelen van, ugyanakkor a fényképészet az, amely gyerekkorától kezdve izgatja a Venezuelában született, de hosszú ideje Budapesten élő fotográfust. „Sokszor megkérdezik tőlem, hogy mit szeretek jobban, a fotográfiát vagy az építészetet. Erre azt szoktam felelni, hogy a designt!” – jellemzi az alkotáshoz való hozzáállását a művész, aki szerint a fotózás során létrehozott kompozíció, az arányok kiemelése is egyfajta design.jaguar_city_circuit_werk_01.jpgAz utazás következő állomásaként felkeresik Péter egy korábbi munkáját, a Budai Várban lévő egykori Lónyay-Hatvany villát, ahol még jelenleg is kivitelezési munkálatok folynak. Itt betekintést nyerünk abba, hogyan képes a korszerű technológia és a klasszicizmus találkozása egyedülálló építészeti élmény kialakítására. Ahogyan Tomas fogalmaz, ez a formálódó épület is jó példa arra, hogy a modern technológia és a klasszikus értékek találkozása akkor lesz időtálló, ha kellő nyitottsággal állunk hozzájuk.

Mindkét alkotó számára fontos inspirációs forrást nyújt az utazás, hiszen a haladás, a dinamika, az elsuhanó tájak és a felsejlő struktúrák mind-mind ötleteket adnak és érzéseket közvetítenek számukra. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy – legyen szó az utazásról vagy a munkáról – a fenntarthatóság szempontjainak nemcsak a rendelkezésre álló technológia, hanem az egyéni döntések és viselkedés szintjén is meg kell felelni, hogy minél kisebb lábnyomot hagyjunk magunk után.jaguar_city_circuit_werk_03.jpgBordás Péter és Tomas Opitz inspiráló találkozását a PHEV (Plug-in Hybrid – tölthető hibrid) technológiával működő új Jaguar F-PACE tette lehetővé, amely igazán környezetbarát útitársként akár 53 km tisztán elektromos hatótáv megtételére is képes.

További információ:
https://www.jaguar.hu/jaguar-range-f-pace-city-circuit

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr4016668448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása