Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Íme a vadonatúj HONDA HR-V: a vezetés örömére tervezve

2021. szeptember 22. - Antalfy Krisztina

Tovább folytatódhat a Honda népszerű, kompakt szabadidő-autójának sikertörténete, a HR-V legújabb változatának tervezésekor ugyanis a vezetési élményt és a kényelmet állították középpontba a márka mérnökei. Munkájuk gyümölcseként nem csak a karosszériaszerkezet merevség javult, a futómű, a kormányzás és a fékrendszer egyaránt hatékonyabbá vált. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy az új, kizárólag teljes értékű hibrid hajtáslánccal megvásárolható HR-V gyorsabban reagál a vezető mozdulataira, mint elődje, nem mellesleg hatékonyabb, biztonságosabb, kényelmesebb és sokkal élvezetesebb felmenőinél.345713_21ym_honda_hr-v_e_hev.jpg

A kétmotoros[1] e:HEV (HEV: hybrid electric vehicle) hajtáslánc a nemrégiben leleplezett Honda Jazz-ben már tanúbizonyságot adott képességeiről – kimagasló műszaki színvonalát kétségtelenül a Honda 20 éves hibridfejlesztésben szerzett tapasztalatának köszönheti. Hogy tökéletesen passzoljon a HR-V tömegéhez és méretéhez, számos ponton módosítottak rajta, egyebek mellett megnövelték a teljesítményét, ugyanakkor a forgatónyomaték változatlan maradt. Mindez számokban ezt jelenti: 131 LE[2] (96 kW), 253 Nm, a végáttételt pedig rövidebbre vették, hogy még lendületesebben gyorsítson a modell.345711_21ym_honda_hr-v_e_hev.jpgA HR-V e:HEV akkumulátorrendszere nagyobb energiasűrűséggel rendelkezik, ami lehetővé teszi a nagyobb teljesítmény elérését. Az akkumulátor celláinak száma 25%-kal nőtt a Jazz e:HEV modellhez képest, azaz 48 cella helyett immár 60 db található az autóban. Ez a megnövelt akkumulátorkapacitás lehetővé teszi a vadonatúj HR-V számára, hogy olyan vezetési élményt nyújtson, ami egy SUV-ra jellemző. Az ideális méretű akkumulátor miközben lehetővé teszi a teljesítmény növelését elég kompakt ahhoz, hogy ne befolyásolja a belső tér tágasságát, illetve lehetővé teszi sík csomagtér padló kialakítását is.

A Honda mérnökei minden egyes részletet átdolgoztak, hogy a korábbinál is átütőbb vezetési élményt nyújtson a HR-V. Megváltoztatták például a kormányoszlop rugalmasságát, megnövelték annak merevségét  így az irányváltások még harmonikusabban kivitelezhetőek. Közvetlenebb és pontosabb viselkedése a kanyarok „bejáratánál” is tetten érhető, sőt, úgy általában minden manőver egyenletesen, meglepetések nélkül vihető véghez, a HR-V mindig stabil marad és számottevően fokozza a vezető magabiztosságát.345712_21ym_honda_hr-v_e_hev.jpgMaga a futómű is gyorsabban reagál a sofőr manővereire, amiben nagy szerepet játszik, hogy a HR-V kormányműve is közvetlenebbé vált – már az első mozdulatnál érezni, hogy „szorosabb” – közvetlenebb - a kapcsolat a kerekek és a volán között. Mivel jobban eltolták a spirálrugókat a lengőkar és a csonkállvány találkozási pontjához viszonyítva, csökkent a lengéscsillapítókat érő oldalirányú terhelés, ilyen formán a lengéscsillapítók belső súrlódása is. Ráadásként kis súrlódású gömbfejeket és optimalizált gumiágyakat (más néven szilenteket) építettek be, még egyenletesebbé és kifinomultabbá téve az irányítást.

Áthelyezték és újraformálták hátsó szilenteket is, ebből fakadóan precízebbé vált a kerekek felfüggesztése és a menetkomfort is tovább javult. Utóbbihoz a folyadékkal töltött gumibakok is hozzájárulnak, hiszen fokozzák az úthiba-elnyelő képességet és kiszűrik az alacsony frekvenciájú rezgéseket. Az új szilentek érdekessége, hogy speciális peremet kaptak, így kisebb az oldalirányú elmozdulás. Azáltal, hogy biztosabbá vált a kerékfelfogatás, a szilentek kissé puhábbak lehettek, ami a kezelhetőségre és a menetkomfortra is jó hatással van.345714_21ym_honda_hr-v_e_hev.jpgA megállásról 293 mm-es, hűtött első és 282 mm-es, tömör tárcsákra épülő, erőteljes fékrendszer gondoskodik. Fontos, hogy új, kifejezetten az e:HEV rendszerhez fejlesztett szervofék került az autóba, melynek vezérlőegysége a regeneratív és az üzemi fék működését egyaránt szabályozza sima, hatékonyabb, fékérzetet biztosítva. Maga a pedálelhelyezés is a kényelmet és a könnyű használhatóságot szolgája, így nagy távokon sem fárad el a pilóta lába.

A kategóriaelső menetteljesítményekhez és kényelemhez szükséges ideális platform

A HR-V a Honda kompakt, globális platformjának továbbfejlesztett változatára épül, melynek különlegessége, hogy megnövelt arányban tartalmaz nagy szakítószilárdságú acélt, így rendkívüli karosszériamerevségre lehet büszke. A B-oszlopokhoz és a padlólemez – B-oszlopokhoz kapcsolódó – keresztmerevítőjéhez például 980 MPa szakítószilárdságú acélt alkalmaztak, így még erősebbé vált a konstrukció, mindazonáltal tömege 1,5 kg-mal csökkent. „Gyűrűs” megerősítést kapott a futómű-bekötési pontokat magában foglaló, C-oszlop mögötti rész is, ezáltal még precízebb lett irányíthatóság és tovább javult a menetkomfort.345708_21ym_honda_hr-v_e_hev.jpgA hibrid rendszer súlyának a minimalizálása, illetve a merevség növelése kombinálva az alacsony súrlódású futómű elemekkel lehetővé teszi a meggyőző stabilitást. Ez azt jelenti, hogy az úthibákat is hatékonyan elnyeli a HR-V e:HEV futóműve - zökkenőmentes futást eredményezve -, miközben az út felől érkező vibrációk is kiszűrődnek a motor okozta rezonanciával együtt.

A HR-V tervezőcsapata különösen nagy hangsúlyt fektetett az NVH-értékek (Noise, vibration, harshness azaz zaj, vibráció és nyersesség) javítására, így akkor sem zavaró a hajtáslánc hangja, ha éppen EV-üzemmódról áll át benzinesre az autó, vagy nagy sebességgel halad. Kevésbé hallatszik az útfelület keltette, alacsony rezgésszámú zaj is, még nyugodtabb és pihentetőbb tehát az utazás.

Összességében elmondható, hogy a vezetési élményt befolyásoló összetevők folyamatos tesztelése és finomítása meghozta a kívánt eredményt: a Honda HR-V kezelhetőségét és kényelmét illetően egyaránt szintet lépett. Azon túlmenően, hogy a legújabb, legfejlettebb elektrifikált hajtásláncra épül és elképesztően látványos, kényelem, valamint helykínálat szempontjából is új mércét állít a kompakt szabadidő-autók táborában.

További információ:
Honda Magyarország

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

PosterStore.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

[1] Két villanymotor van – az egyik meghajt, a másik generátorként működik.
[2] Az elektromotor teljesítményére vonatkozik

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr9116697212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása