Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Megnyílt LÁT-LELET: a Szebeni Műhely jubilumi fotótárlata

2021. szeptember 24. - Antalfy Krisztina

A Szebeni Műhely Fotográfiai Alkotóközösség 2015-ben alakult meg és a harmadik évben vette fel alapítója, Szebeni András (1946–2020) Balogh Rudolf-díjas, érdemes művész nevét. Mire a közösség eljutott odáig, hogy a legrangosabb magyar kiállítóhelyen, a Nemzeti Múzeumban bemutassa öt év munkáját, alapítója meghalt és a világjárvány a 2019/2020 fordulóján esedékes beszámolót több mint egy évvel elhalasztotta. unnamed_2_44.jpgFotó: Bácsi Róbert László: A család, 2016, Tapolca

Ez most mégis az ünneplés és a visszaemlékezés ideje. Szebeni András olyan érzékeny, a fotográfia iránt elkötelezett, progresszív, humanista és professzionális minőséget produkáló alkotóknak kínálta fel a részvétel lehetőségét, akiknek az alkotóműhely öt éve alatt készült képei méltán kerültek a legnevesebb nemzetközi sajtófotó kiállítás, a World Press Photo tárlata mellé.

A legszembetűnőbb különbséget a két tárlat közt a Szebeni Műhely technikai sokfélesége mutatja. Míg amott a sajtófotó világa megköveteli a digitális, villámgyorsan továbbítható képek használatát, addig itt a fotográfiával való bíbelődésre, kísérletezésre alkalmat adón két hétben született kép analóg technikával, üveglemezre, panoráma formátumban, drónnal és nagyformátumú kamerával is. Szebeni András saját fotós ambícióit háttérbe szorítva szponzori segítséggel ügyelt arra, hogy a meghívottak zavartalanul dolgozhassanak, s míg a kamera munka közben inkább elválasztotta, mint összekötötte a fotográfusokat, a szakmai beszélgetések, esti borozgatások a barátságot erősítették.unnamed_1_72.jpgFotó: Móricz-Sabján Simon: Street workout I., 2017, Eger

2015-ben Szegeden, 2016-ban Tapolcán, 2017-ben Egerben, 2018-ban Galyatetőn és 2019-ben Gyulán többezer kép készült, a tárlaton (kurátor Kincses Károly) a „helyek, helyzetek, emberek” tematikában látható nyolcvanegy alkotás éppen csak ízelítő a gazdag repertoárból. Egy ennél bővebb válogatást könyvbe rendezett a Szebeni Műhely, amely alapítója szellemében tovább folytatja munkáját a Fujifilm Magyarország szakmai és a MÚOSZ adminisztratív támogatása mellett.

A Szebeni Műhely tagjai: Bácsi Róbert László, Bánkuti András, Benkő Sándor, Dobos Tamás, Fazekas István, Fejér Gábor, Gaál Zoltán, Hajdú D. András, Hossala Tamás, Kiss-Kuntler Árpád, Mandur László (elhunyt 2020-ban), Móricz-Sabján Simon, Németh György, Reviczky Zsolt, Szabó Bernadett, Szántó György. A műhely tiszteletbeli tagja Keleti Éva Kossuth-díjas fotóművész, Kincses Károly fotómuzeológus és Hajdú Éva fotográfiai szakíró. A kiállítás szervezője Kiscsatári Marianna, rendezője Bak Andrea és Kincses Károly. / (Hajdú Éva)

A kiállítás a World Press Photo kiállítás jegyeivel látogatható! 

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr8816699140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása