Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Őszi kiruccanás a titkos Japánkertbe

2021. szeptember 27. - Antalfy Krisztina

Imádom felfedezni kishazánk csodahelyeit, folytonosan ott él bennem a megismerés iránti leküzdhetetlen vágy. Így bukkantam rá nemrég egy valódi kis zen oázisra Budapest 14. kerületében, a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola hátsó udvarán, a múlt század első felében alapított Japánkertre, amely az ország első ilyen látványossága volt. A zuglói Japánkert valódi kis csoda, a nyugalom szigete, mely bárki számára látogatható.brown_beauty_makeup_skincare_photo_collage_1_3.jpg

Az iskola épületét magunk mögött hagyva egy hagyományos japán díszkapu emelkedik ki fenségesen a térből, mely Japán kultúráját és bölcsességét szimbolizálja. A kert területére bevezető utat jelölő vörös torii/kapu alatt két egyenetlen felületű kő helyezkedik el, amely arra készteti a látogatót, hogy automatikusan nézzen az orra alá - ezzel önkéntelenül is fejet hajtson, s így a kert előtt tisztelegjen. Az ösvényre lépve lapos tipegőkövek vezetnek végig a kert belsejébe. 

„Minden kijárat egyben bejárat
valahova, a kapu az újjászületés, új életszakasz jelképe."

japankert_zuglo.jpgA kert központi elemét a csodás tórendszer adja, melynek tradíciójához a legutóbbi felújításkor is ragaszkodtak. A víz mellett az épített elemek, a lámpások, pagodák, ívelt fahídak művészien kialakított kompozíciói is fontos részei a japán stílusban épített kerteknek. A hagyományos japánkert lányege, hogy több szögből is körüljárható, miközben gyönyörködtet, megnyugtat és elgondolkodtat.

A japán kerteket eredetileg meditációs és elmélkedési, gondolkodási térnek hozták létre. Eleinte Japán uralkodó elitjének kiváltsága volt, eredeti célja, hogy békét találjanak országuk viszályainak és háborúinak viharában. 

bonprix_kek_ruha_2.jpgAz itt látható építészeti elemek azoknak a másolatai, amelyeket még a kelet-ázsiai kutató és mecénás, Hopp Ferenc nyomán jutottak el hazánkba a japán császári udvarból. Külön érdekesség, hogy még Fuji, a japánok szent hegyének kisebb mása is bekerült a kertbe, ahogy a japán kertek kulcsfontosságú designeleme, a bambusz. 

A zuglói japánkertben a Teknőcsziget és Darusziget jeleníti meg a japánok két mitikus állatát.

A mitológia szerint a lelkeket haláluk után a „daru” egy szigetre repíti, amelyet a tengerben úszó „teknős” hordoz a hátán. A Daruszigetre a „Sóhajok hídja” vezet át. Aki végigmegy rajta és közben kíván valamit, annak vágya valóra válik.
bonprix_kek_ruha.jpgCsodás növényzet mindenhol

A Kelet-Ázsiából az európai kertészeti gyakorlatba átkerült növényzet nagy részét örökzöldek és fenyőfélék teszik ki. A Teknőcszigetnél magasodó szecsuani mamutfenyő a kert legnagyobb botanikai ritkasága, egy ősi, kőlenyomatokból ismert faj, amelyet 1940-ben egy eldugott kínai völgyben fedeztek fel újra. Magyarországon csak két helyre szállítottak magokat. Így kapott Varga Márton füvészkertje is belőlük. A japánkertben ma is látható példány Európa egyik legnagyobb és legrégebbi szecsuani mamutfenyője. 
japankert_zuglo_1.jpgA kert legnagyobb fenyője mégis a himalájai selyemfenyő, amelyet ki kellett kötözni, nehogy eldőljön. „A japánok azt tartják, hogy ahol az ágai leérnek a földre, ott összeér az ég és a föld, az istenek és az emberek találkoznak.” Viszont a legfotogénebb fa a kertben a szomorú japánakác, amelynek ágazata a speciális metszési technikának köszönhetően lett ilyen kacskaringós és vízesésszerű.bonprix_kek_ruha_1.jpgÉrdekesség

Ritka megtiszteltetésnek számított, amikor 1931-ben az európai körúton résztvevő Takamacu herceg és felesége megcsodálták az iskola japánkertjét. A legenda szerint a teaházban egy hagyományos japán teaszertartáson látták vendégül a főméltóságokat. „Itt leány tanulók nem lévén, a széparcú fiúdiákokat öltöztették be gésának, hogy felszolgálják a teát. Az Operaházból a Pillangókisasszony jelmezeit kérték számukra kölcsön.” A hercegi párnak annyira tetszett a műsor, hogy később a császári udvarból japán növényeket küldtek a kertészet számára.
Még ma is található néhány növény, amely ezen ajándékok szaporulata.bonprix_kek_ruha_3.jpgAjánlom mindenkinek a kert látogatásást, aki kicsit is kiszakadna a városi forgatagból, aki belefáradt a rohanó hétköznapokba és próbálna új erőt meríteni ebből a nyugodt, stresszmentes környezetből. A kertben töltött idő szinte felér egy meditációval, és csodás kikapcsolódást jelent a mindennapok rohanásában.

nevtelen2_15_2.pngRuha: bonprix
cikkszám: 92661881

Sárga papucs: bonprix
cikkszám: 95928195

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

PosterStore.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr5816701590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása