Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Az oktatás nagyágyúival érkezik Polgár Judit a Világsakkfesztiválra

2021. október 01. - Antalfy Krisztina

Vajon hogyan forradalmasíthatja a sakk az oktatást? Miként küzdhetők le az önértékelésbeli problémák ezzel az ősi játékkal? Mit árul el a pulzusszámuk a játékosokról? A világ minden tájáról érkező gondolkodók efféle kérdéseket járnak körül az október 9-én esedékes Világsakkfesztiválon, ami idén először hibrid formában valósul meg.sa_chess-39.jpg

A rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján újabb világhírű előadókat jelentettek be, akik között Rubik Ernő, a Rubik-kocka feltalálója, valamint Dana Reizniece-Ozola, a FIDE vezérigazgatója is helyet kapott. Az eseményt harmadik éve támogató Morgan Stanley budapesti vezetője pedig arról beszélt, milyen összefüggés van a sakk és a természettudományos, műszaki pályák között, és hogy a bank számára miért kiemelten fontos az oktatás ezeken a területeken.

Már csak néhány nap, és a Világsakkfesztivál ismét beköltözik a Magyar Nemzeti Galériába, ahol a kreativitás és az innováció témája lesz terítéken. A látogatók többek között megtudhatják, milyen forradalmian új ötleteket és kezdeményezéseket inspirált a sakk a tudomány, az oktatás, a művészet, valamint az üzlet világában. Hogyan nyerhet új értelmet a sakk kedvelői számára a „Ha én rózsa volnék” című dal? A kreativitás egy isteni szikra, vagy sokkal inkább módszertan? Miként befolyásolja pulzusszámuk a sakkozók teljesítményét? Október 9-én mindenre fény derül a téma újító elméinek előadásaiból, melyek online is megtekinthetők lesznek a fesztivál hivatalos oldalán.sa_chess-18.jpgAz idei év egyik legnagyobb újítása az Educational Chess Summit konferencia, melynek résztvevői bebizonyítják: a sakknak igenis helye van az osztálytermekben annak képességfejlesztő hatásai miatt. Rita Atkins, brit nagymester gyakorlati példákkal fogja szemléltetni, miként épülhet be a sakk a matematika órákba. Lorena Garcia, oktatáskutató pedig a sakk önbizalomnövelő és szorongásgátló hatásairól igyekszik majd meggyőzni a jelenlévőket.

A közönség tanúja lehet egy igen elterjedt mítosz lerombolásának is: Jesper Berger Hall, nemzetközi sakkedző megmutatja, hogy a sakk nemcsak a „csodagyerekek” fejlődését szolgálhatja, hanem a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek tanításában is hatékony eszköznek bizonyulhat. Visszatérő vendégként üdvözölhetjük Fernando Moreno, spanyol pszichológust, aki ezúttal a játék által tanított „életleckéket” tárja a hallgatóság elé. A sakk készségfejlesztő hatásait bemutató előadások mellett levetítik Polgár Judit és Rubik Ernő, a Rubik-kocka feltalálójának beszélgetését is, melyben egy kreatív energiákban gazdag oktatási rendszer képe elevenedik meg.  A konferenciához olyan nagy nevek is csatlakoznak, mint a spanyol sakk szakújságíró Leontxo García, aki Polgár Judittal közösen tölti be a házigazda szerepét, de Dana Reizniece-Ozola, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) vezérigazgatója, Bachar Kouatly, a FIDE alelnöke, valamint Mariya Gabriel, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kulturális ügyekért, oktatásért és ifjúságért felelős tagja is felszólalnak. Utóbbi a rendezvény fővédnöki feladatait látja majd el.sa_chess-48.jpg

„Évek óta dédelgetem azt az álmot, hogy létrehozok egy fórumot, amely otthont teremt az oktatás és a sakk kapcsolatáról szóló nemzetközi párbeszédeknek, valamint bemutatja, hogy a játék miként épülhet be az iskolai tárgyakba, és hogyan hozhatja felszínre a gyermekek erősségeit. Az Educational Chess Summit egy kulturális utazás is egyben, hiszen jól példázza, mennyire sokféleképpen gondolkodunk erről a világban”  mondta Polgár Judit, a Világsakkfesztivál csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: „Az idei Világsakkfesztivál történelmi jelentőségűnek ígérkezik, hiszen Budapest még sohasem adott helyet efféle konferenciának.”

Az eseményt harmadik éve támogató Morgan Stanley számára szintén kiemelt fontosságú a fiatalok sakkal való megismertetése, hiszen számos kapcsolódási pont van a játék és a természettudományos, technológiai, mérnöki vagy matematikai tudományok gondolkodási megközelítésében. Ezek az ún. STEM gyűjtőfogalom alá tartozó tudományágak kulcsterületeket képviselnek a vállalat budapesti központjában végzett munkában is.photo-1570989456700-2e1d16447014.jpg„A világ egyik vezető befektetési bankjának egyik legnagyobb informatikai és elemző központját működtetjük Budapesten. Több mint 2500 munkatársunk zöme STEM területről érkezett, ezek a tudományágak illeszkednek leginkább a munkánkhoz, a matematikai modellezéstől a különböző IT feladatokon át a kereskedési algoritmusok fejlesztéséig – mondta el Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője. – Ezért is fontos számunkra a STEM-oktatás támogatása, és ebben játszhat szerepet a sakk. Munkatársaink között számos sakkozó van, köztük 5 nemzetközi mester, és idén már a fesztivál keretében rendezzük meg az irodák közötti bajnokság döntőjét is, amelyre a Morgan Stanley 25 irodájából világszerte több mint 400 munkatárs nevezett. Büszkék vagyunk rá, hogy harmadik alkalommal lehetünk Polgár Judit és a Világsakkfesztivál és partnerei.”

Fogarasi Norbert hozzátette: a nemek közötti esélyegyenlőség a vállalat számára is fontos, nemcsak a munkahelyen, hanem a STEM-oktatásban is: a vállalat – a Nők a Tudományban Egyesülettel közösen – immár negyedik éve tart matematikai és programozó tanfolyamot középiskolás diáklányoknak Smartiz néven.

Világsakkfesztivál idén átlépi megszokott határait, és az utca emberének is számos meglepetést tartogat. A járókelők a szó szoros értelmében részesei lehetnek Weiler Péter képzőművész sakk inspirálta alkotásának, amely a győzelem érzését jeleníti meg. Mindehhez csak annyit kell tenniük, hogy a Nyugati téren felállított installáció elé állnak, és egy fotóval megörökítik „diadalukat”, amivel  akár értékes nyereményekért is versenybe szállhatnak.photo-1565280713069-ef7886da7255.jpg

TUDTAD?

A nagy sakk-kutatás: a többség szerint a sakk pozitív hatással lehet a tanulmányokra és a karrierre

A sakk és az oktatás, azon belül is a STEM-oktatás összefüggéseit boncolgatta a Világsakkfesztivál alkalmából készített online kutatás is. A 650 résztvevő – többségében diákok – válaszai bepillantást nyújtanak a sakk és a STEM-területek kapcsolatába. A válaszadók csaknem fele (45%) például elsősorban azért sakkozik, mert fejleszteni akarja a logikai készségeit, de sokan vannak azok is, akik a kihívás vagy a verseny miatt játszanak. A kitöltők kétharmada szerint a sakk fejleszti a stratégiai gondolkodás képességét, és sokan úgy vélik, a döntéshozatali és mintafelismerési képességet is. Nem meglepő, hogy a többség szerint a sakk jó hatással lehet tanulmányaira, karrierjére. A felmérésből az is kiderült, hogy a résztvevők többsége (72%) szerint a sakkban nincs különbség a férfiak és a nők képességei között.

A Világsakkfesztivál célja, hogy bemutassa a sakk 1000 arcát. Célkitűzésünk, hogy 2025-ig megvalósuljon, hogy 5 millió ember csatlakozzon és osztozzon a sakk örömében, egy adott napon. A SAKK ÖSSZEKÖT MINKET.

Mikor: 2021 OKTÓBER 9.
Hol: MAGYAR NEMZETI GALÉRIA

A rendezvény ingyenes!

További információ:
https://www.globalchessfestival.com/hu

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

PosterStore.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr6016705606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása