Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Nyári napforduló svéd módra

2023. június 21. - Antalfy Krisztina

Midsommar-tippek a svéd hangulathoz

Svédország hivatalos nemzeti ünnepe június 6-án van, de a svédek a nagyobb ünneplést a hónap közepére tartogatják. A Midsummar, azaz a nyári napforduló, a Szentivánéj június 23-ra esik, de országszerte az egész szentivánéji hétvége alatt zajlanak a programok, ünneplések.nyari_napfordulo_sved_modra_1.jpg

A nyár leghosszabb éjszakája pedig a hagyományok szerint tele van varázslattal, amelynek Észak-Európában ugyancsak sokan hódolnak. Középkori hagyomány, hogy virággal és zölddel díszítenek fel egy rudat, amelyet körbetáncolnak.

A legenda szerint ezen az éjjelen a növények gyógyító erőre tettek szert, ezért a jövő előrejelzésére, jóslásra is használták őket. A fiatal nők hét különböző virágot szedtek, és párnájuk alá tették, hogy leendő férjükről álmodjanak. A virágokat csendben kell leszedni, különben megtörik a varázslat. Mezítláb sétálni a harmatban, amikor a Szentivánéj hajnalba fordul, segít egészségesnek maradni. Virágkoszorút hajban viselni – ez az újjászületés és a termékenység szimbóluma. Annak érdekében, hogy a család a hosszú, hideg skandináv télben is egészséges maradjon, a nyári csokrokat leszárítják és a fürdőszobában helyezik el.nyari_napfordulo_sved_modra_7.jpgA tradicionális hiedelmek mellett a Midsommar ma elsősorban arról szól, hogy megünnepeljék, hogy indul az év legjobb időszaka. Természetesen, mint minden nagyobb ünnep, a Szentivánéj is az evés-ivás körül forog. Ami nem maradhat el ilyenkor: ecetes hering kaporral főtt friss újburgonyával, eper és az Aquavit nevű rövidital. Ez így együtt adja a svédek számára az igazi nyári feelinget.

Az étkezést a szentivánéji mulatságokon friss eper zárja tejszínhabbal. Valószínűleg Svédországban mindenki azt fogja mondani, hogy a svéd eper a legjobb, és igazuk lehet. A hosszú, fényes és hűvös tavaszi éjszakák miatt a svéd szamóca nem égeti el olyan gyorsan a cukrot, így édesebbé válik. Klasszikus epertortában, más néven „jordgubbstårta”-ban is gyakran fogyasztják.nyari_napfordulo_sved_modra_4.jpgAz Aquavit élvezetének elengedhetetlen része a koccintás és az éneklés. Minden koccintáshoz egy új dal dukál, nem véletlen, hogy gyűjtések szerint több mint 12 000 ivódal gyűlt már össze az évszázadok alatt Svédországban. Az ivódalok léte egyedülálló svéd szokás, gyakran ismert dallamok új szöveggel történő átalakítása által születnek meg, de vannak önálló szerzemények is.

A Szentivánéji bulikon a játék is állandó elem, minden korosztály szívesen részt vesz benne. Klasszikus kerti játékokat, például krokett és zsákversenyt játszanak, és kreatív, új játékokat találnak ki. A svédek népszerű nyári játéka minden korosztály számára a „kubb”, amelynek célja tíz kis fahasáb, a„kubb” és egy nagy fahasáb, „a király” leütése fabotokkal.

Néhány egyszerű tipp, hogy varázsoljunk igazi svéd „Midsommar” hangulatot!

Nyárköszöntő mini „májusfa”

Bambuszból vagy faágakból készítsünk egy rudat, ha kell drótozzuk össze, majd tekerjük be nyírfakéreggel, vagy valamilyen rendelkezésre álló növénnyel. Vékony huzallal erősítsünk rá virágokat, szalagokat! Egy kavicsokkal telített palackba állíthatjuk.

Tálalás nyári koszorúként

Egyszerű és látványos előételt tálalhatunk, kaviár, heringdarabok, tojásszeletek, tejföl, kapor, snidling – felváltva, ehető virágszirmokkal, pl. árvácskával díszítve.

Dekoráció az asztalon

Tegyük az evőeszközöket elegáns textilszalvétákba, kössük át egy natúr zsinórral és szórjunk rá némi virágot! Minden vendég tányérjára kerülhet egy kis nyári koszorú is, amelyet drótból formázunk, levelekkel, virágokkal dekorálunk.nyari_napfordulo_sved_modra_5.jpgKlasszikus svéd hangulatú teríték

Pünkösdi rózsa, hortenzia, mákvirág és nefelejcs díszíti azt a látványos étkészletet, amely az Aspvik nevet kapta. Aspvik egy kedves kis település a stockholmi szigetvilágban, ahol a Fyrklövern porcelán egyik tervezője, Svédország egyik legjelentősebb partiszervezője, Micael Bindefeld tölti a nyarat. A dekorációhoz nagymamája kézzel festett kék-fehér porcelánjaiból és világ körüli utazásaiból merített ihletet, saját kertjének kedvenc virágait bemutatva. A tervezés megvalósításban Anna Handell volt illusztrátorként és grafikusként segítségére, így alakult ki a márka egyik legnépszerűbb készlete, amely kék-fehér színével tökéletesen illeszkedik a nyári hangulathoz.

Igazi nyári sütemény

A Szentivánéj, a Midsommar elengedhetetlen része egy epres-tejszínes torta. A klasszikus „jordgubbstårta” egyszerűen elkészíthető: lényegében ez egy vaníliakrémmel és eperlekvárral töltött, tejszínhabbal, friss eperrel és habcsókkal díszített piskóta. De hasonlóan elegáns epres habcsók-, azaz pavlovatortát készíthetünk, ha a habcsók alapra lekvárral összekevert tejszínhabot kanalazunk, majd a tetejére friss epret, mentát, árvácskát és persze szintén habcsókot teszünk.

További információ:
Fyrklövern

Köszönöm, hogy elolvastál! Szeretettel várlak vissza!

PosterStore.jpg

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr4318151524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása