Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Verskarácsonyfával a vadmadarakért

2023. december 08. - Antalfy Krisztina

Szíriuszt, a macskabaglyot egy kamion ütötte el, összetörtek a csontjai és életveszélyes állapotba került. Szerencséjére azonban időben bekerült a Sukorói Vadmadárkórházba, ahol szemsérülése miatt élethosszig gondozzák. Így Szíriusz idővel újra megtanult repülni és kifejezetten megszerette az emberek társaságát is, immár 17 éves. A Sukorói Vadmadárkórház évente több, mint ezer, Szíriushoz hasonló tollasnak nyújt segítséget, Viola Szandra, író, költő pedig a madárkórháznak szeretne segíteni „verskarácsonyfa” nevű jótékonysági kampányával.sziriusz2.jpg

Mi sem áll egymáshoz közelebb, mint a karácsony szelleme, a líraiság és a segítő szándék. Magyarország Verskarácsonyfájának idén a Paulay Ede utca 19. szám alatt található Scolar Könyvesbolt ad otthont. Az előző évek gyakorlatához hasonlóan magyar költők soraival ékesített díszek közül választhatnak maguknak ajándékot azok, akik a Sukorói Vadmadárkórházat támogatják adományukkal a helyszínen. A gyűjtés december 21-ig zajlik.

A verskarácsonyfa-állítás hagyományát 2014-ben Viola Szandra író, költő indította útjára a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. A kezdeményezés azóta számos impozáns helyszínen valósulhatott meg, többek között az irodalmi és történelmi múltjáról méltán híres Centrál Kávéházban is.sziriusz1.JPGKlasszikusoktól és kortársaktól egyaránt kerültek a karácsonyfára versek, amelyek olvasgatása az Ünnep lelkiségének valódi átélésében is segít. A könyvekből épített verskarácsonyfán többek között Juhász Gyulától, Kosztolányi Dezsőtől, József Attilától, Iancu Laurától, Molnár Krisztina Ritától és Vajna Ádámtól olvashatnak ünnepváró idézeteket.

Az, hogy Szandra ezúttal a beteg vadmadarak gyógyítására gyűjt, nem véletlen. A Világfa kilenc ága című regényében, a népszerű ifjúsági fantasyben ugyanis jelentős szerephez jutnak a madarak. „Nincs kert, amelynek szépsége boldogító volna, ha néma; nincs idill, mely érne valamit madárcsicsergés nélkül.”– írja Viola Szandra, aki szerint még a mennyországban is madarak dalolnak. Épp ezért a valóságban is szeretne hű lenni ahhoz a természetbarát lelkülethez, ami könyvéből átsugárzik..._8662.jpg

„Bízom benne, hogy a könyvesboltba betérőknek sikerül örömet szerezni azzal, hogy könyvekből épített verskarácsonyfát megcsodálva, versidézeteket olvasgatva hangolódhatnak az ünnepre, adományukkal pedig a Sukorói Vadmadárkórház működését támogathatják”. Az írónő személyes vállalása ezen felül, hogy minden, decemberben eladott könyvéből 500Ft-ot a madárkórháznak adományoz.

További információ:
Sukorói Vadmadárkórház

Ha tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, de az Instagram-on is megtalálsz: @antalfykrisztina, valamint, már a a Tik-Tok-on is: 
Krisztina Antalfy

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr7518276615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása