Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Könyvajánló: Daniel Kehlmann Budapesten

2024. augusztus 29. - Antalfy Krisztina

Hatalom és művészet, emlékezés és felejtés, egyén és közösség viszonyáról szól a német író, Daniel Kehlmann legújabb regénye. A Mozgókép áprilisban jelent meg magyarul Fodor Zsuzsa fordításában. A könyvről szeptember 9-én 18 órakor Dragomán György beszélget a szerzővel a CEU A Auditóriumában.alisa-anton-jhxgkggd3sw-unsplash.jpg

Daniel Kehlmann regénye ma is aktuális kérdéseket vizsgál a bravúros történetmesélés erejével. A regény főhőse, Georg Wilhelm Pabst filmrendező a két világháború közötti filmművészet kiemelkedő alakja. Az osztrák filmrendező Berlinben is aktív, de Hitler hatalomra kerülésének idején Hollywoodba menekül. Később mégis visszakényszerül Ausztriába, ahol a világháború kitörésekor is ott ragad, és bár családjával ellenállni készül a hatalom csábításának, a berlini propagandaminiszter megkísérti ajánlatával.4015915.jpg
„Ebben a regényben, akárcsak korábbi művemben, A világ fölmérésében a színházban tulajdonképpen teljesen megszokott dolgot művelek: történelmi figurák lépnek fel, fikciós elemekkel feljavítva – válaszolta a Líra Könyvklub kérdésére. – […] Én nem életrajz-, hanem regényíró vagyok: az én feladatom az, hogy a hézagokat kitalációkkal töltsem ki. De éppen ezekben a kitalációkban rejlik a regény irodalmi formájának sajátos ismeretforrása.”

Valóság és fikció viszonyáról, írásról és filmkészítésről, irodalomról és a világról beszélget Daniel Kehlmann és Dragomán György a budapesti könyvbemutatón. A rendezvény német nyelven zajlik majd szinkrontolmácsolással. Daniel Kehlmann a Magvető és a Goethe Intézet meghívására érkezik Magyarországra. A budapesti könyvbemutató ingyenes, regisztrációhoz nem kötött. A helyszínen lesz lehetőség könyvvásárlásra, a beszélgetés után Daniel Kehlmann dedikál.

További információ:
Magvető Kiadó

Ha tetszett a poszt, itt is megtalálsz:
Facebook: VoilaMode
Instagram: @antalfykrisztina
Tik-Tok: @krisztinaantalfy
360_f_159911443_nyhydzktchhojef4zbgcrq4ib1wsu3zx.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr5518477935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása