Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Emiatt beleszeretsz a lila színbe!

2012. március 30. - Antalfy Krisztina

Ez a szín az egyik nagy kedvencem, mind öltözködésben, mind sminkben. Ahogy a hétköznapokban az utcán, úgy a legnagyobb divatházak kifutóin is megjelenik a lila. Használd Te is bátran árnyalatait, szemszíntől és hajszíntől függetlenül, bárhol és bármikor!

A lila számos más színnel jól harmonizál, így jól kombinálható. Ebben a színben a divat területein kívül is számos lehetőség rejlik: fejleszti képzelőerőnket, segít a tanulásban, az összpontosításban, fejleszti alkotókészségünket. Mindemellett úgy tartják, hogy a lila szín segít az álmatlanság leküzdésében, gyulladás gátló hatása van és olykor a lélekre is nyugtató hatást gyakorol.

A szín múltja

Sokáig csak királyok, királynők és egyházi méltóságok viselhettek lilát, (lásd püspöklila, bíborpalást) az átlagemberek a szín borsos előállítása miatt csupán csak gyönyörködhettek benne. A lila színt ugyanis a Murex nemzetségbeli bíborcsigák testéből nyerték ki. (A tüskés bíborcsiga a Földközi-tengerben és az Atlanti-óceán környező részén, dél felé egészen Nyugat-Afrikáig, eliszaposodott sziklaaljzaton és tengerifűvön él, 5-80 méter mélységben). Először a föníciaiak használták, a festék 1 grammjához legalább 1000 csigát kellett elpusztítani. Több bíborfajtát később kizárólag a császári családoknak és főhivatalnokoknak tartottak fenn.

A lelőhely és a csigafajok szerint három fő bíborfajta létezett: vörös, lila és csaknem fekete. Ezen kívül hét árnyalata van: világos vörös, ametiszt, lila, skarlát, vérvörös, kékes és feketés, mely a legszebb volt, mert a napfény beesési szögétől függően a kéktől a lilán át a vörös árnyalatáig változott. A színről túlzás nélkül állítható, hogy a történelem legdrágább textilfestéke volt, és évezredeken át a hatalom jelképe.

Térhódítása napjainkban

Az utóbbi években feltűnően teret nyert a női divatban, ill. a legnagyobb divatházak kifutóinak főszereplőjeként. A 19. században csak a tehetősek viselhették, ma már viszont a lilát mindennel kombinálhatod és bármikor, vagy bárhol magadra öltheted, természetesen az összhangot most sem árt figyelmen kívül hagyni.

Az én nagy kedvencem a lila és a zöld párosítás (pl. lila ruha, méregzöld övvel, zöld cipővel, halványlila táskával.) Ezek kombinációjánál fontos, hogy az egyik szín mindig világosabb legyen, mint a másik. Öltözködésben a lila csodásan kombinálható még a sárgával, ill. a rózsaszínnel is, a variációk száma csak rajtad múlik.

Sminkelés

Lila ruhát, cipőt, kabátot és kiegészítőt már beszereztünk, de mi a helyzet a lila sminkkel? Ha eddig tartottál ettől a színtől, most bátran szerezz be legalább egy árnyalatot belőle, mert hidd el, létezik egy olyan árnyalata, mely Neked is nagyon jól fog állni.

  • Az első lépés a korrektorozás és az alapozás, ezt követően jöhet a szemhéjpúder. Ahogy a ruhák és kiegészítők terén, a sminkben is jól kombinálható a lila több árnyalata, egymással vagy akár más színekkel is
  • Abban az esetben, ha nem szeretsz túl sok színt egyszerre felvinni a szemhéjadra, válassz nyugodtan egy halványlila, vagy orgona lila színt alapnak, melyhez mindenképp fekete szemceruzát, tust és fekete szempillaspirált használj (a legjobb kombináció, hogy minden szem rád szegeződjön). Ha a fekete számodra túl sok, túl erősnek találod, használj sötétlila szemceruzát. A meghúzott vonalakat nyugodtan elsatírozhatod egy fültisztítóval.

  • Ha egy különleges alkalomra készülsz (vacsora a szerelmeddel, első randi, vagy akár egy esküvő) érdemes kipróbálnod a lila több színváltozatát is a szemeden, a füstös tekintet elérése érdekében (halvány alap, mélylila a szemeid satírozásához, szürke, vagy fekete szemceruza és természetesen fekete spirál).
  • Ajkaidra is bátran tehetsz halványlila, ill. lilás árnyalatú rúzst, vagy szájfényt, de csak abban az esetben, ha ajkaid igazán csókosak. Ha ajkaid vékonyabbak, kisebbek, maradj inkább a természetes színeknél, vagy a rózsaszínnél (a lila maradjon csak a szemeden). Fontos, ha a szemeidet hangsúlyoztad ki, akkor a szád ne legyen túl erős árnyalatú. A lila sminket a barna, a zöld és kék szeműek is bátran használhatják.

Sminkelés a gyakorlatban!

Remélem mostantól már nem tartasz a lilától, és kipróbálod majd magadon ennek a divatos színnek az összes árnyalatát, mellyel bátran kísérletezhetsz, úgy a ruhák, mint a smink terén.

Forrás:
http://www.polyvore.com
http://countingcolours.wordpress.com/
http://oldrags.tumblr.com

nevtelen_3.pngHa tetszett a poszt, gyere a VoilaMode Facebook oldalára, és természetesen az Instagram-on is követhetsz: @voilamode13.

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr612307067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása