Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Interjú: Bosányi István divatfotóssal

2012. május 18. - Antalfy Krisztina

“Érezzék az élményt, osztozzanak ebben velem!”

Vannak fotósok és vannak a divatfotósok. Ők azon szerencsések, akik a legszebb modelleket és a legjobb reklám kampányokat fotózzák. Olyan képek kerülnek ki kezeik közül, melyek örökre megmaradnak az emlékezetünkben. Közülük most szeretnék Nektek bemutatni egyet az ezer művész közül, akit munkáiról már többen is felismerhettek. Családról, kezdeti akadályokról, a szakma izgalmairól, annak lehetőségeiről és nagy példaképekről beszélgettem Bosival.

Beszélj, kérlek pár szót magadról.

46 éves vagyok, Pécsen élek a világ legnagyszerűbb teremtésével, a feleségemmel,és 2 fiammal. A családom nagyon sok erőt ad a munkámhoz. Szabadúszó fotós vagyok, a fotózást szakirodalomból, olvasmányokból tanultam saját kútfőből. Álmodozó vagyok és néha sikerül megvalósítanom az álmomat.

Mesélj egy kicsit a kezdetekről?

Régen volt. 88-ban fotózgattam a feleségemet, ismerőseimet, tücsköt-bogarat. Esküvőkre hívtak nemcsak kajálni, de fotózni is. Módosabb lányok már akkor kérték, hogy készítsek róluk sorozatot. Volt, hogy aggódó apuka üldözött egy hétig, hogy megakadályozza a képek kidolgozását, és még fel is akart jelenteni. De hát nem rémített meg. Mikor átadtam a képeket, kellemesen csalódott, rosszabbra számított. Izgalmas volt!

Hogy lett belőled divatfotós? Már gyerekként is érdekelt a fotózás, vagy csupán a véletlen műve volt?

Gyerekként csak a fényképező birtoklása volt a vágyam, sokkal inkább a véletlennek köszönhető a divatfotózás iránti érdeklődésem. Úgy 27 éves voltam, volt egy Masters Sport divatbemutató a Nevkóban, a gépemmel a kezemben beugrottam,hogy lássam “miféle népek vannak ott. Nézelődtem, tetszett a bemutató, egyszer csak odajött hozzám a tulaj (egy fiatal férfi).
- Ez egy komoly gép, nem
- De!
-Készítenél néhány képet a ruhákról itt a kifutón, és hátul a teremben?
-Hát hogyne!

Megcsináltam a kifutót, utána bementünk egy nagy terembe. Volt pár srác, és 8-10 lány. Bedobtam magam-bejött! Érdekelt a dolog, ezek után Tresz Zsuzsanna, Kovács Kata tervezők bemutatókon csodákat láttam. Elbűvölt ez a világ! Azt gondolom alapból ez adta meg az irányt, hogy későbbiekben a város modellügynökségeinél keressek megbízásokat,és szerencsére sikerült is.

Hol volt az a fordulópont, amikor a hobbit felváltotta a komoly divatfotózás?

A fordulópont 2007-ben volt. A Fashion Arts Model Agency egy 2 napos topmodell- divattervező- divat, modellfotós versenyt rendezett a Zsolnayban. Ekkor dolgoztam vérprofi modellekkel. A fotósversenyt megnyertem, és innen minden más volt! Úgy éreztem szét vet a tenni akarás. Rendezvényszervezőket, szalonokat tervezőket kerestem fel. A Kloé Exclusive Divatszalon tulajdonosa Klotz Edit adott módot arra,hogy kipróbáljon egy Look-Book erejéig. A képek fele tűrhető volt, elfogadta. A 2010-11- es menyasszonyi kollekció anyaga ebből lett!

Mit ajánlanál egy fiatal, leendő fotósnak, hol kezdjen neki, merre induljon, ha ebből szeretne megélni? Egyáltalán meg lehet belőle élni?

Nagyon sokat kell fotózni, gyakorolni. Rengeteget kell olvasni szakmai-technikai dolgokról, művészetről, a divat világáról. Jó, ha van egy fotóklub, ahol gyakorolni lehet a géphasználatot, stúdiófotózást,asszisztenciát. A kenyérharc menet közben kialakul. A megélhetéshez a divatfotózáson kívül mást is kell csinálnom. Pesten, vagy Nyugaton is talán azok a fotósok tudnak érvényesülni, akik befolyásos környezetben élnek-mozognak. Talán közel állnak egy-egy szerkesztőséghez, tervezőhöz. Az USA-ban több fotós ügynökség ajánlja ki a munkát akár az egész Keleti-Parton. Magyarországon nincs tudomásom hasonló profilú ügynökségről.

Kiknek, ill. milyen cégeknek, magazinoknak dolgoztál eddig?

PlusszModellügynökség 2006
Fashion Arts Modellügynökség 2007
Suezo Casting Modellügynökség 2007
VOI divatbemutatói Pécs-Komló 2007
Eurodance Modellügynökség 2010
ANK Művészeti Iskola tánc fellépései 2007
Hair & Beauty fodrász, kozmetikai verseny dokumentációi a Pécs-Baranya Kereskedelmi és Iparkamara megbízásából Pécs 2007
Absolute Magazin 2007
Elle fotópályázat 2008
CLEAR FASHION DIVATFOTÓ VERSENY 1 .helyezés
Baranya Bulvár 2010/15 címlapfotó
Dél-Magyarországi Hastáncverseny óriásplakát
KLOÉ EXCLUSIVE FASHION 2010-11 Menyasszonyi kollekció (Haute Coutoure)
X. ifj. Rónai László Országos Fodrász és Kozmetikai Bajnokság Thank Cash Kft
ANK Fotóklubtag PÉcs 2006-2011
Angelface Model Agency 2012
Frank Adél Showroom Zsolnay Fesztivál 2012
Proksa Szandra (2005 Miss Universe Hungary Queen) portfólió a Topmodel Magazin megbízásából 2012

Honnan veszed munkáidhoz az ihletett, mi inspirál?

Magazinok, reklámok, filmek. Van egy rakás magazinom, katalógusom, de összeszedem az utcán eldobott GUESS szóróanyagot is. Műsorok koreográfiái, színpadi kialakítása, megvilágítása, háttér elemei, épületbelsők, utcák-terek kialakítása. Kirakatok elrendezése, ruhák vonalai-arányai. Érdekes, karakteres női-férfi arc. Pl  Kron Bea mimikája megfoghatatlan belső sugárzású. Nincs hozzá hasonló. Talán festményeken és Oleg Borisuk képein! Táncosok mozdulatai. Festmények portré kompozíciói, színkezelése, fény ábrázolása. Különleges hajköltemény, igényes smink. Még egy asztali teríték is inspirál, de még a szomszéd Mariska néni függönye is. Sokszor nem kell gondolkodnom, mert elég csak körülnéznem, és valami mindig áthat. Vagy beteg vagyok!

Egy professzionális divatfotós milyen feltételekre kell odafigyeljen munkája során, ha van ilyen?

Többnyire a technikára, hogy működjön! Stúdióban vagy helyszínen a megvilágításra, utána nagyon erősen a modellre. Türelmesen és egyértelműen instruáljon. Keresni kell a kapcsolatot a modellel, és oldottá kell tenni.

 Ki a jobb kezed, azaz milyen géppel dolgozol?  

Plátói kapcsolatból választottam Nikont. Egy profi D3-am van,nagyon szeretem!Nem vagyok semmilyen márka rajongója. A kép az agyban kezdődik,a kivitelezés csak technikai kérdés. Ami pénz kérdés, ami végül is nagyon fontos a jó minőséghez.

Hogyan írnád le a fényképészeti stílusodat? Miben vagy más, mint az átlag?

Nincs még kialakult stílusom sajnos. Még nem tudom igazán mit akarok,csak azt,hogy mit nem. Nem szeretem a tucatot és a középszerű képeket. Igyekszem a személyemből fakadó igényt közvetíteni, ahogy képes vagyok rá. Minimal stílusú divatfotókat készítek. Amihez szeretnék felnőni az editorial fashion. Nem különbözök az átlagos fotóstól,de ezt talán a szemlélők jobban el tudják dönteni. Viszont érdekes, hogy nem esik jól, ha ezt mondják! Na, hallod!

A pillanat különlegességének, szépségének megragadása a feladatod. Sikerül mindig elkapnod a tökéletes pillanatot a modellen? Mennyi időt vesz igénybe egy divatanyag elkészítése?

Rendezvényen, vagy kifutós munkánál nagyon ki vagyok hegyezve, nagyon gyorsnak kell lenni, jól kell időzíteni, ismételni nem lehet! Néhányszor nagyon profin elkapom, mondjuk 10-ből 8-szor elrontom! Na jó, 9-szer! Stúdióban jobb az arány,negyed óra oldódás után megtalálom ami kell. Egy egész napos munka 8-10 ruhával, 4 smink felrakással, 3 hajjal 8-10 óra. Leválogatás a megrendelővel kb. 2-3 óra. Utómunka kb. 10 nap és néha hajnali 2 kor is kopácsolom a gépet! Utána meg javítom amit alva csináltam! Szóval kb. két hét mire egy valamire való anyag elkészül.

A modelleket Te magad választod ki, vagy ők már adottak?

Modellügynökségeknél a vezető, kollekcióknál  a tervező azért megkérdezi, hogy kit javaslok, de inkább ő  határoz. Nekem is más a szempontom, nekik is más. Szerencsém van, ha olyan modell jön, aki még ügyes és nemcsak szép!

Egy fotózás során Te irányítasz, vagy a tervező, ill. megrendelő diktál?

Közösen megbeszéljük a koncepciót, hogy hol legyenek a helyszínek, átnézzük a vázlatot a kompozícióhoz, viszont az instruálást igyekszem önállóan csinálni, annál is inkább mivel a modell figyelmét én kérem, velem, ill. a géppel van kapcsolatban. Természetesen nem kerüli el a figyelmemet egy jó ötlet, és visszatérünk rá! Akkor más a helyzet,ha másolunk egy kompozíciót,mert akkor ahányan,annyi felé!

Miben hasonló, vagy más a divatfotós munkája egy riportfotósétól, esetleg egy természet fotósétól? Szerinted könnyebb, vagy nehezebb a szép nőket lencsevégre kapni?

Teljesen más irányú beállítottság kell mindegyikhez. Más a módszer. Valaki jobban bánik a nagyvad vágtájával a hajnali ködös dagonyában egy 600 mm-es optikával kétszerező konverterrel, mint egy barlanglakó roma család nyomorúságával. Valaki pedig a szépség, finom vonalak mestere.

A szép nő a jó reklám alapja, ahogy egy jó fotónak is. Azonban egy modellnek a teljesítménye is szükséges. Ha mozdulat sort képes felépíteni. Dinamikus, könnyedén alkalmazza a fotós, vagy tanácsadó irányítását. Együtt van a fotóssal, tudja láttatni magát. Arányos, nem eltúlzott mozdulatai vannak. Kisugárzó a mimikája, és készséges a magatartása. Ez ha együtt van,egész könnyű egy szép nőt fotózni.

Mi a célod a munkáiddal, mi az üzenete a képeidnek? Mit szeretnél, hogy lássanak az emberek, amikor egy alkotásodra tekintenek?

A munkáimmal a további munkák megszerzése a cél. Szeretnék megbízásokat szerezni, szerkesztőségekhez eljutni, partnereket, tervezőket találni. A képeim nem rendelkeznek gondolatformáló, nevelő hatással. Pusztán úgy gondolom felhasználhatók egy igényes kivitelezéshez, esetleg hozzájárulnak egy publikáció színvonalához. Szeretném, ha az emberek figyelmét nem kerülnék el a képeim. Ha felismernék a modern stílusjegyeket bennük, és élveznék az esztétikát, a színek formák finomságát. Érezzék az élményt, osztozzanak ebben velem!

Van példaképed? Ha igen miért ő?

Oleg Borisuk! Magyarországon élő Ukrán származású fiatal fotós. Megfoghatatlan, elvarázsol! Nagy álmodozó! A munkái mindig része egy álomnak, a fantáziának. Mindig magasan tartja a színvonalat, viszont egyszerűen fotóz. Nem kell neki egy mega stúdió, egy kis helyen is utánozhatatlan minőségű anyagot produkál. A színek mestere, csodálatosan világít, és a formai-geometriai kompozíciói festményszerűek. Mindig megújul. Lenyűgöz a tudása. Kérdeztem egyszer a véleményét az idei Spring Photoshoot képeimről, azt mondta,”ezek már jobbak”. Na, aznap nagy mulatságot tartottam! Annyira, de annyira jól estek a szavai!

Min dolgozol mostanában? Mik a jövőbeli terveid, céljaid?

Az Angelface Model Agency-től volt megbízásom áprilisban,május 1-én Frank Adél Európa szerte híres iparművész-divattervező Showroom bemutatóját fotóztam Pécsen a Zsolnay Fesztiválon. Most Proksa Szandra (2005 Miss Universe Hungary Queen) portfóliójának anyagán dolgozom a Topmodell Magazin megbízásából. A képek hamarosan láthatók lesznek a magazin weboldalán.

Közeli és távlati céljaid?

A közeljövőben egy sminkesből, és fodrászból álló csapatot szeretnék építeni és hatékonyabban dolgozni. A Szandra fotózása alkalmával megismertem Gali Renit, nagyon szépen sminkel és együttműködik velem. Még keresünk egy fodrászt, és felhajtjuk a munkákat elsősorban Pécs és környékén, de országosan is. Júniusban hivatalos vagyok egy Budapesten megrendezett nemzetközi divatbemutatóra és az azt követő fotózási munkákra is. Ott lesz Oleg is, és lesz alkalmam talán látni hogyan dolgozik! Mindenképpen szeretnék tudásban és technikailag is fejlődni, stílusosan csapatban dolgozni. Összeszedek némi pénzt, és szeretnék workshopokra eljutni párszor. Van még néhány nagy álmom, rajta vagyok, hogy meg is valósítsam!

Hol lehet Téged megkeresni, az olvasók hol vehetik fel veled a kapcsolatot?

A weboldalam már elavult, a Facebook profilom viszont tök jó. Szeretettel várom az érdeklődőket. http://www.facebook.com/pages/Bosi-Pictures/2467457753425637

nevtelen_3_65.png

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr3811924007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása