Az oldal, ahol Te vagy a divat közepe

VoilaMode

VoilaMode

Ilyen, amikor egy ünnepnek közösségformáló szerepe van

Hagyományteremtő pünkösdi rendezvény a Tabánban

2016. május 19. - Antalfy Krisztina

2016. május 16-án Pünkösdi Királyság címmel egész napos családi napot rendezett a BVA Budapest Városarculati Nonprofit Kft. és a Fonó Budai Zeneház. Pünkösd hétfőn egész napos, ingyenes családi és gyermekprogramok várták az érdeklődőket a Tabán Parkban, a Mesemúzeumban és a Meseműhelyben. Koncertek, tánc- és bábelőadások, májusfaállítás, kézműves foglalkozások, pünkösdi király- és királynéválasztás, Fölszállott a páva Gála, családi társasjáték, és megannyi családos aktivitás szórakoztatta a napos időben kilátogatókat.

2016_05_16_158.jpg

A hiánypótló fővárosi rendezvényt Szalay-Bobrovniczky Alexandra nyitotta meg, aki beszédében főként a hagyományok jelentőségét emelte ki. „A nagy ünnepeken kívül, mint például a karácsony vagy a húsvét, számos jeles nap akad az évben, amely korántsem csak a szabadnapról és az ünnepi lakomákról szól. Az ünnepek nemcsak számszerűen vannak visszaszorulóban, hanem igazi tartalmuk és jelentőségük is halványul. A jeles napoknak nagyon fontos közösségformáló szerepe is van. Többek között segítenek kialakítani a közösség kereteit, a társas identitást, és erősítik a csoporthoz tartozást is. A városvezetés számára fontos, hogy támogasson olyan rendezvényeket, amelyek valódi hiánypótló értékeket tartalmaznak, hiszen a népi hagyományokat nem szabad hagyni elhomályosulni, tradícióink, gyökereink átadása kisebb, családi közegben és nemzetünk vonatkozásában is különösen lényeges”. – fogalmazott a humán főpolgármester-helyettes.

2016_05_16_252.jpg

A Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria is kiköltözött a Tabánba, ahol a hagyomány kicsit újragondolt elemeivel várták a gyerekeket. A vállalkozó kedvűek készíthettek papírvirágokból koszorút, próbára tehették ügyességüket és rímfaragó képességüket, mindezt pedig a fotófalnál is megörökíthették. Természetesen a jutalom sem maradt el. A Tabán mellett a Mesemúzeumban hétpróbát teljesíthettek a családok a Magyar tündérmese világa című kiállítás keretén belül. A sikeres teljesítésért a gyerekek saját arcképükkel válhattak királlyá vagy királynévá. A közös családi programok mellett pünkösdi kézműveskedéssel is készültek a szervezők: májusfa és virágszirom koszorú készítés, illetve a Zöld Péter mese dramatikus megjelenítése várta a helyszínre érkezőket.

2016_05_16_021.jpg

A FONÓ és a BVA társszervezésében megvalósuló Pünkösdi Királyság fővédnöke Tarlós István főpolgármester volt, kiemelt támogatója Budapest Főváros Önkormányzata, partnerintézménye a Petőfi Irodalmi Múzeum, Mesemúzeum.

2016_05_16_315.jpg

Te hol töltötted a pünkösdi hétvégét?
nevtelen_3_17.pngTovábbi információ:

facebook.com/varosarculat

A bejegyzés trackback címe:

https://voilamode.blog.hu/api/trackback/id/tr258735056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása